Venäjän vangittu oppositiojohtaja Navalnyi sairaalaan "vakavan allergiakohtauksen" vuoksi – Asianajaja: Vaikuttaa oudolta

Moskovassa otettiin lauantaina kiinni lähes 1 400 ihmistä Navalnyin kutsumassa mielenosoituksessa. Joukossa oli suomalainen Ville Ropponen.

Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi.
Aleksei Navalnyi kuvattuna mielenosoituksessa Moskovassa 20. heinäkuuta.Sergei Ilnitsky / EPA

Vangittu venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on joutunut sairaalahoitoon. Navalnyin edustajan Kira Jarmyšin Twitter-viestien mukaan tämä kiidätettiin moskovalaisesta vankilasta sairaalaan sunnuntaiaamuna vakavan allergiakohtauksen vuoksi.

Ambulanssin kutsuivat vankilan työntekijät.

Navalnyilla ei ole Jarmyšin mukaan aiemmin todettu mitään allergisia reaktioita. Jarmyš kirjoittaa Twitter-viestissään, että Navalnyin kasvot olivat sairaalaan saapuessa vahvasti turvoksissa ja hänen ihonsa punoitti.

Jarmyš kertoo Navalnyin saavan tarvittavaa hoitoa osastolla ja olevan poliisivartiossa. Myöhemmin sunnuntaina Jarmyš julkaisi Twitterissä linkin Navalnyin asianajajan Olga Mihailovan Facebookissa julkaisemaan päivitykseen.

Asianajaja kertoo vaikeuksistaan päästä tapaamaan Navalnyia sairaalassa. Poliisi on Mihailovan mukaan myös estänyt Navalnyin oman lääkärin pääsyn potilaan luo.

– Ei tiedetä mitä on tapahtunut. Vaikean allergisen reaktion aiheuttaja on tuntematon allergeeni. Sellissä oli viisi muutakin ihmistä, jotka söivät samaa ruokaa, Mihailova kertoo.

Sellin vangeista kukaan muu kuin Navalnyi ei ole sairastunut.

– Vaikuttaa oudolta ja laittomalta, Mihailova jatkaa Facebook-viestissään.

Navalvyi sai vankeustuomio keskiviikkona

Navalnyi tuomittiin keskiviikkona 30 päiväksi vankeuteen laittoman mielenosoituksen järjestämisen vuoksi. Navalnyin koolle kutsumaan mielenosoitukseen osallistui lauantaina Moskovassa tuhansia ihmisiä.

Poliisit saattavat Navalnyia autoon.
Poliisit saattoivat Aleksei Navalnyin autoon oikeuden tuomittua hänet keskiviikkona 30 vuorokaudeksi vankeuteen.Sergei Ilnitsky / EPA

Sunnuntaina myös toinen oppositiopoliitikko Dmitri Gudkov pidätettiin uudestaan Moskovassa, kertoo Meduza (siirryt toiseen palveluun).

Hän oli tulossa ruokakaupasta lastensa kanssa, kun pidätys tapahtui. Gudkovin Twitter-tilillä on julkaistu video, jossa hän istuu poliisiautossa ja heittää avaimelta näyttävän esineen auton ikkunasta.

Gudkovin mukaan hänen tapaustaan käsitellään oikeudessa maanantaiaamuna. Häntä syytetään laittoman mielenosoituksen järjestämisestä. Gudkovin mukaan hän ei itse ollut paikalla kyseisessä mielenosoituksessa.

Gudkov pidätettiin lyhyeksi aikaa ennen lauantain mielenosoituksia, mutta oikeus lykkäsi häntä koskevien syytteiden käsittelyä 31. päivään.

Suomalainen kiinniotettujen joukossa

Poliisi otti mielenosoituksen yhteydessä kiinni lähes 1 400 ihmistä, mikä on ihmisoikeusjärjestö Agoran johtajan Pavel Tšikovin mukaan enemmän kuin koskaan aiemmin hänen urallaan. Kiinni on otettu jopa enemmän ihmisiä kuin edellisten, vuosien 2011–2012 opposition joukkomielenosoitusten aikana.

Poliisit raahaavat naista.
Mellakkapoliisit ottivat lauantaina Moskovassa kiinni lähes 1 400 ihmistä vapaita vaaleja vaatineeseen mielenosoitukseen liittyen. Yuri Kochetkov / EPA

Yksi poliisin lauantaina kiinni ottamista oli suomalainen toimittaja ja kirjailija Ville Ropponen, kertoo uutistoimisto STT. Hän kertoo Facebookissa joutuneensa kiinniotetuksi mielenosoituspaikalla oleskelun vuoksi.

– He veivät minut kalteriautossa kolme varttia Moskovan ulkopuolelle, ja päästivät. Muut pidätetyt jäivät mielivaltaisesti kiinniotetuiksi, Ropponen kirjoittaa viestissään.

Ropposen mukaan hän vapautui kahden tunnin jälkeen.

Viranomaisten luvattomaksi kutsumalla mielenosoituksella vastustettiin Moskovan viranomaisten päätöstä kieltää useita opposition edustajia asettumasta ehdolle syyskuussa järjestettävissä paikallisvaaleissa.

Lisää aiheesta:

Moskovassa oppositio aikoo uhmata mielenosoituskieltoa ja marssia – Mistä vaalikapinassa kyse?

Oppositiojohtaja Navalnyi sai 30 päivän vankilatuomion Venäjällä – uhkasi isoilla mielenosoituksilla

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on jälleen pidätetty – mielenosoituksia aiotaan jatkaa Moskovan paikallisvaalisotkun takia

Lähteet: AP, AFP, STT