Hyppää sisältöön

Poliisi saanut kymmeniä uusia vihjeitä "Enoon" liittyen – Miestä epäillään useista lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista Helsingissä, ainakin 12 uhria

Poliisi pyytää miehen tunnistavia ja mahdollisista rikoksista jotain tietäviä olemaan yhteydessä.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Helsingissä poliisi epäilee 1950-luvulla syntynyttä miestä ainakin kahteentoista alaikäiseen tyttöön kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. Rikoksista epäilty mies on vangittu.

Poliisin mukaan epäillyt rikokset ovat alkaneet vuonna 2006 ja osaksi jatkuneet miehen kiinniottoon eli alkuvuoteen 2019 asti. Rikosten epäillään tapahtuneen miehen asunnossa Helsingin Laajasalossa.

Poliisi on julkaissut rikoksesta epäillyn kuvan. Poliisi perustelee ratkaisuaan sillä, että se on välttämätöntä rikosten selvittämiseksi. Yle julkaisee niin ikään poikkeuksellisesti epäillyn kuvan, vaikka kyse on vasta rikosepäilystä.

Tutkinnanjohtaja ja rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta toteaa, että ainakaan yhden asianomistajan henkilöllisyyttä ei ole vielä pystytty selvittämään.

– Voi olla, että osa uhreista ei edes tiedä joutuneensa hyväksikäytetyksi, koska useat poliisin tiedossa olevista uhreista ovat olleet tekohetkellä epäillyn tarjoaman alkoholin tai muiden päihteiden vuoksi tiedottomassa tilassa, kertoo Asmundela poliisin tiedotteessa.

Poliisin mukaan epäiltyä miestä on nuorten keskuudessa kutsuttu nimellä "Eno".

Kyseistä miestä epäillään muun muassa useasta törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Poliisin mukaan uhreja voi olla enemmänkin

Tutkinnanjohtaja kertoo, että poliisi pääsi miehen jäljille alkuvuodesta, kun yksi asianomistajista ilmoitti epäillystä rikoksesta. Kyseinen tapaus oli tapahtunut jo vuosia aiemmin.

Asmundelan mukaan osassa epäillyistä rikoksista tekoaika on lyhyt, kuten yksi päivä, mutta osassa teot ovat jatkuneet useamman vuoden ajan. Tekoajat menevät myös osin limittäin.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että nuoret olivat viettäneet aikaa miehen asunnolla, sillä mies tarjosi alaikäisille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Nyt osa uhreista on jo aikuisia.

Asmundelan mukaan nyt etsinnässä on kolmastoista uhri, mutta ei ole mahdotonta, että uhreja olisi enemmänkin.

– Sekin vaihtoehto on otettava huomioon, kun toiminta on ollut poikkeuksellisen laajamittaista ja pitkäkestoista.

Poliisi tiedotti tapauksesta tänään maanantaiaamuna. Tutkinnanjohtaja Asmundela kertoo Ylelle, että poliisille on tullut päivän aikana useita kymmeniä yhteydenottoja tapaukseen liittyen.

– Vaikuttaa siltä, että ihan olennaistakin tietoa sieltä on jo tässä vaiheessa tullut.

Poliisi on myös kutsunut useamman henkilön keskustelemaan yhteydenotosta tarkemmin.

– Selvitämme, täyttääkö heihin kohdistunut teko rikostunnusmerkistöä, Asmundela sanoo.

Epäilty vangittu maaliskuun alussa

Rikoksista epäilty 64-vuotias laajasalolaismies vangittiin jo maaliskuun alussa, selviää käräjäoikeuden vangitsemistiedoista.

Vangitsemistietojen perusteella miestä epäillään yli 20:stä rikoksesta, joiden joukossa on muun muassa useita törkeitä raiskauksia, seksuaaliseen tekoon pakottamisia ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä. Ensimmäinen epäilty hyväksikäyttö alkoi vuoden 2006 heinäkuussa ja kesti yhteensä kaksi vuotta.

Miehen on epäilty myös pitäneen hallussaan ja levittäneen lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä sisältävää materiaalia. Materiaaliin liittyvien rikosten tekoaika päättyy muutamaa päivää ennen vangitsemista. Seksuaalirikosten lisäksi miestä on vangitsemistietojen perusteella epäilty huumausainerikoksesta ja pahoinpitelystä.

Tutkinnanjohtaja Asmundela ei kommentoi, onko epäilty myöntänyt tai kiistänyt rikokset.

– Sanotaan, että hän on kertonut oman näkemyksensä tapahtumista.

Mies on tarvinnut oikeudessa tulkkia ja miehen nimi viittaa siihen, että hän on ulkomaalaistaustainen. Väestörekisteritietojen mukaan hän asuu kerrostaloalueella Laajasalossa, joka on laaja kaupunginosa itäisessä Helsingissä.

Miehen asianajaja ei halunnut kommentoida rikosepäilyä mitenkään.

Poliisi pyytää vihjeitä

Poliisi pyytää miehen tunnistavia kertomaan poliisille tietonsa, jotka voivat edistää rikostutkintaa.

Poliisi korostaa, että kyseessä on vakava rikoskokonaisuus. Sen selvittämisessä uhrien ja todistajien tiedoilla on suuri merkitys, Asmundela sanoo.

– Pyydämme, että kaikki, jotka epäilevät joutuneensa rikoksen uhriksi tai tietävät mahdollisesti jotain, joka voisi olla hyödyksi asian selvittämisessä, ottaisivat meihin yhteyttä.

Poliisi pyytää tekemään yhteydenotot sähköpostitse osoitteeseen seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi.

Juttua korjattu 29.7.2019 kello 13.53: Epäillyn ikä korjattu. Epäilty on 64-vuotias, ei 54-vuotias, kuten STT aiemmin kertoi.

Rikoksista epäiltyä miestä on kutsuttu nuorten keskuudessa nimellä "Eno". Poliisi julkaisee kuvan miehestä, koska se on välttämätöntä vakavien rikosten selvittämiseksi. Yle julkaisee kuvan samoilla perusteilla. Kuva: Poliisi

Lue myös:

Parikymppiset vonkaavat seksiä, sukulaiset koskettelevat ja keski-ikäiset ehdottelevat – Yle tutki 450 hyväksikäyttötuomiota