1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ampiaiset

Lihat ja limut houkuttelevat nyt nälkäisiä ampiaisia, joita on roppakaupalla – "Aikuiset tarvitsevat sokeria, poikaset proteiinia"

Tässä vaiheessa kesää on ampiaisyhdyskunta suurimmillaan.

ampiaiset
Ampiaisia omenan kimpussa.
Sorvari kertoo syksyn ja sen säiden mukanaan tuoman ruokapulan olevan toinen ajankohta, jolloin ampiaiset vaikuttavat normaalia aktiivisemmilta.AOP

Kesän loppua lähestyessä ampiaispesät ovat täyttyneet ja pesät ovat suurimmillaan. Yleisen käsityksen mukaan ampiaiset ovat juuri tähän aikaan erityisen vihaisia.

Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksella soveltavan ekologian apulaisprofessori Jouni Sorvari korjaa harhaluulon siitä, että ampiaiset olisivat juuri nyt erityisen vihaisia.

– Käyttäisin termiä aktiivisimmillaan. Ampiaisia on tähän aikaan kesästä todella paljon, aikuiset ampiaiset tarvitsevat sokeria ja poikaset proteiinia.

Tämän takia juuri kesäpöydän grilliherkut lihoineen ja limuineen kiinnostavat keltamustia.

Sorvari kertoo, että juuri ampiaisten suuri lukumäärä saa aikaan vaikutelman, että ampiaiset olisivat aiempaa aktiivisempia.

– Kyllähän ne ovat aktiivisia jo alkukesästä, mutta huomattavasti pienemmän lukumäärän takia niitä ei samalla tavalla ehkä huomaa.

Hän kertoo syksyn ja sen säiden mukanaan tuoman ruokapulan olevan toinen ajankohta, jolloin ampiaiset vaikuttavat normaalia aktiivisemmilta.

– Kun hyönteiset ja kukkivat kasvit loppuvat, tulevat ampiaiset vieläkin hanakammin ruokapöytiin.

Yhden vuoden kuningatarkunta

Ampiaisyhdyskunta elää yhden vuoden. Yhdyskunnan kuningatar alkaa keväällä alkaa työstää uutta pesää, koska edellisen vuoden sama pesä ei enää ole käytössä.

– Pesän rakentaminen alkaa keväällä siinä vaiheessa kun ulkolämpötila päivällä on +10 astetta.

Ampiaisia vuodesta 2008 tutkinut Sorvari kertoo, että kuningatar on talven jälkeen jo valmiiksi raskaana. Sen ovat hedelmöittäneet edellisen kesän lopussa syntyneet koiraat eli niin sanonut kuhnurit.

Alku on hidasta, kun ampiaisia on tasan pyöreä nolla kuningattaren lisäksi.

– Homma etenee portaittain. Työläissukupolvia on kesän aikana useita, joten seuraava sukupolvi on aina isompi kuin edellinen.

Kesän lopussa vanha kuningatar kuolee. Loppukesästä syntyneet kuhnurit ja tulevat uudet kuningattaret poistuvat pesästä parittelemaan.

Kuvassa kaksi ampiaista vadelman kimpussa.
Ampiaisten suuri lukumäärä saa aikaan vaikutelman, että ampiaiset olisivat aiempaa aktiivisempia.Anssi Leppänen / Yle

Myöhemmin syksyllä uudet kuningattaret menevät talvehtimaan. Muu pesän väki ja uudet kuningattaret raskaaksi saattaneet kuhnurit menehtyvät.

– Pelkkä kuningatar talvehtii. Paikkoja voivat olla esimerkiksi halkopinot tai vintit.

Kuningattarilla on niin sanottu siitinsäiliö, johon ne säilövät seuraavan kevään tulevia yhdyskunnan ensimmäisiä asukkaita.

– Siitinsäiliö hedelmöittää yksi kerrallaan munan, jonka kuningatar yhdyskuntaansa varten munii. Koko säiliö on niin iso, että se riittää koko seuraavan kesän.

"Paras suojautuminen on olla olematta ärsyttämättä"

Jouni Sorvari vastaa lakonisesti kysyttäessä, että miten ampiaisilta on helpointa suojautua.

– Älä ärsytä niitä. Jos huitoo aktiivisesti käsillä, ampiaiset voivat siitä kyllä ärsyyntyä.

Ärsyyntyminen voi riippua myös oleellisesti siitä, missä pesä sijaitsee.

– Jos pesä sijaitsee mökillä vaikka rappusten alla ja siitä tampataan jatkuvasti edestakaisin, saattavat ampiaiset siitä ärsyyntyä.

– Sekin auttaa, että välttää sitä paikkaa, missä pesä on. Loppujen lopuksi samassa pesässä ei ensi vuonna ole kuitenkaan enää asukkeja.

Pesien koko pysyy Sorvarin mukaan lähes stabiilina. Vaikka ampiaisyhdyskunnan koko olisi määrällisesti paljonkin isompi, ovat pesät samankokoisia.

Lue lisää:

Ampiaistutkija murtaa myytin: vettä täynnä oleva muovipussi ei sittenkään pidä pörriäisiä loitolla

Lue seuraavaksi