1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulotus

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on käynnissä kulotuksen juhlavuosi: "Monet lajit tarvitsevat palanutta puuta"

Metsää voidaan polttaa vain metsäpalovaroituksen aikana, kun maasto on tarpeeksi kuivaa.

Kulotuksesta muodostuu runsaasti savua, joka leviää laajalle alueelle. Arkistokuva. Kuva: Matti Myller / Yle

Tänä kesänä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on kulotettu ennätyspaljon. Metsä on roihunnut muun muassa Suomussalmella ja Kuhmossa. Maanantaina kulotuksia tehdään Pahtamasuon suojelualueella, joka sijaitsee Oulangan kansallispuiston kyljessä.

– Kulotusten tavoitteena on tukea luonnon monimuotoisuutta, sillä monet lajit tarvitsevat palanutta puuta ja kulotuksilla pyritään matkimaan luonnollista metsäpaloa, sanoo Metsähallituksen luontovalvoja Erkka Pitkänen.

– Työskentelemme metsäpaloista hyötyvien lajien hyväksi, kuten hyönteisten ja kasvien. Ja kyllähän näistä hyötyvät monet isommatkin eläimet kuten tikat, jotka käyttävät kuolleita puita pesinään, Pitkänen jatkaa.

Pitkäsen mukaan Suomessa maastopalot ehkäistään niin tehokkaasti, joten ne pitää tehdä keinotekoisesti. Metsää voidaan polttaa vain metsäpalovaroituksen aikana, kun maasto on varmasti tarpeeksi kuivaa. Kulotuksen aikaan täytyy olla riittävän kuivaa, ei liian tuulista ja tuulen pitää käydä sopivasta suunnasta.

Kesän kulotukset on suunniteltu ja valmisteltu huolellisesti, jolloin ne ovat turvallisia. Kulotuksista muodostuu runsaasti savua, joka leviää laajalla alueella.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!