Vanhanen laati keskustan puheenjohtajaksi pyrkiville 24 kiperää vaalikonekysymystä, joista erityisesti yhteen hän toivoo julkisia vastauksia

Vanhanen kysyy ehdokkailta esimerkiksi Priden ja Suviseurojen samanaikaisesta kannattamisesta sosiaalisessa mediassa.

Suomen Keskusta
Matti Vanhanen
Keskustan entinen puheenjohtaja Matti Vanhanen ei halua asettua kummankaan puheenjohtajaehdokkaan taakse, mutta laati vaalikoneen herättämään keskustelua ehdokkaiden näkemyksistä.Karoliina Simoinen / Yle

"La­taat­ko so­meen mie­luum­min lo­ma­ku­via Niz­zan ran­ta­kah­vi­las­ta vai nuo­ti­o­kah­vil­ta Ko­lil­la?"

"Sallisitko tu­le­vai­suu­des­sa kus­tan­nus­ten kar­si­mi­sek­si har­vaan asu­tuil­la alu­eil­la jouk­ko­lii­ken­teen ja tak­sien siir­ty­mi­sen tie­to­ko­neen oh­jaa­mak­si?"

Muun muassa tällaisia kysymyksiä keskustan kansanedustaja ja puolueen entinen puheenjohtaja Matti Vanhanen esittää keskustan puheenjohtajaehdokkaille. Vanhasen vaalikone on julkaistu hänen Suomenmaa-lehden sivuilla olevassa blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Edellisen kerran Vanhanen laati vaalikoneen vuoden 2012 presidentinvaalien alla. Suomen Kuvalehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistu kysymyslista keräsi tuolloin runsaasti huomiota.

Tällä kertaa motivaatio kysymysten laatimiseen syntyi, kun sekä Antti Kaikkosen että Katri Kulmunin kannattajat olivat pyytäneet Vanhasta ottamaan kantaa ehdokkaiden välillä. Hänestä entisten puheenjohtajien ei pidä tehdä niin.

Sen sijaan Vanhanen toivoo, että vaalikone herättää ajatuksia keskustan kenttäväessä ja saa heidät esittämään kysymyksiä puheenjohtajakierrokselle lähteville ehdokkaille.

Koska Kaikkonen ja Kulmuni ovat kiireisiä, Vanhanen ei oleta, että he todella vastaisivat vaalikoneen kysymyksiin.

Paitsi yhteen.

Pikkuasioita vai suurta ideologiaa?

Vaalikoneen viimeinen kysymys on ytimekäs: "Mistä keskustalainen identiteettisi muodostuu?"

– Toivon, että ehdokkaat vastaisivat tähän julkisesti. On mielenkiintoista, miten he kokevat asian.

Vanhasen mukaan Amerikassa on puhuttu jo vuosia siirtymästä ideologiapolitiikasta identiteettipolitiikkaan eli siihen, että poliittista kotia ei etsitä aatteesta, vaan ottamalla vahvasti kantaa johonkin yksittäiseen, ajankohtaiseen kysymykseen, joka sitten heijastaa myös poliittista kantaa.

Vaalikoneessa ajattelutapaa edustaa kuudes kysymys: jakaako ehdokas peukkuja ja kommentteja samana viikonloppuna Pride-kulkueelle ja lestadiolaisten Suviseuroille. Vanhasen mielestä kumpaakin pitää voida peukuttaa.

– Molemmat ovat osa Suomea ja suomalaisuutta, ei niihin sisälly poliittista ideologiaa. Ihmisillä on niistä paljon henkilökohtaisia mielipiteitä ja keskustalaiset jakautuvat tässä suhteessa. Mutta ei keskustan identiteettiä määritetä tuollaisten kysymysten kautta.

Vanhanen sanoo halunneensa tuoda kysymyksillä esiin sen, että politiikka on kyllä vai ei -kysymyksiä monimutkaisempaa. Sekä että -vastaukset ovat kuitenkin keskustan kannalta ongelmallisia.

– Tänä aikana ihmiset odottavat mahdollisimman selkeitä, yksinkertaisia vaihtoehtoja, mutta tälle puolueelle se ei sovi.

Yhdessä Vanhasen kysymyksistä pyydetään mainitsemaan teemoja, joihin keskusta voisi ottaa selkeän kannan. Tällä hetkellä puolue tunnetaan lähinnä haja-asutusalueiden edun ajamisesta.

– Täytyy olla muitakin teemoja, joissa keskusta tunnistetaan jommasta kummasta kannasta. Niiden pitäisi olla aihepiirejä, jotka aidosti kiinnostavat ihmisiä, nostattavat tunteita ja ovat niin ajankohtaisia, että ne vaikuttavat puoluevalintaan.

Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni.
Keskustan puheenjohtajaehdokkaat Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni toukokuussa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vanhanen toivoo, että Kaikkonen ja Kulmuni löytävät sellaisia.

– Toivottavasti he eivät yritä ottaa liian varman päälle, vaan aidosti tuovat itsensä ja alkuperäiset ideansa esiin. Tunnen molemmat ja tiedän, että he ovat lähteneet nimenomaan aatteellisesta innosta mukaan politiikkaan.

Omat näkemykset vahvasti esillä

Vanhanen itse ei ole piilotellut näkemyksiään kysymyksiä muotoillessaan. Hän myöntää, että hänen omat ajatuksensa tulevat useampaan otteeseen esiin rivien väleissä.

Esimerkiksi liikenteen verotusta koskevassa kysymyksessä Vanhanen luonnehtii nykyistä polttoaineen kulutukseen perustuvaa verotustapaa "varmaan pahimmaksi maaseudun kannalta".

– Osa kysymyksistä nostaa esiin paradokseja politiikassa. Liikenteen verotus on yksi, ja turvapaikanhakijoita koskeva kysymys toinen, Vanhanen sanoo.

– Lyhyellä tähtäimellä mielellään vastustetaan sitä, että Italiasta otettaisiin tänne Suomeen kuusi tai kahdeksan turvapaikanhakijaa, mutta jos asiaa katsotaan kymmenien vuosien perspektiivillä, niin meidän pitää Venäjän takia olla valmiita hakemaan solidaarisuutta myös muilta EU-mailta.

Vanhasen vaalikonekysymyksiin voi tutustua tämän linkin (siirryt toiseen palveluun) takaa.

Keskustelu jutusta on auki klo 20 asti.

Lue myös:

Keskustan kannatus valui perussuomalaisille ja puolueiden painoarvo kasvanut – Yle keräsi tuoreimpien eduskuntavaalitutkimusten tuloksia yhteen

Analyysi: Paniikissa pyörivä keskusta on Rinteen hallituksen heikoin lenkki