Lääkepula pahenee Suomessa vuosi vuodelta – saatavuushäiriöistä väitellyt tutkija uskoo, että apu löytyy kansainvälisestä yhteistyöstä

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat moninkertaistuneet Suomessa. Kati Sarnola selvitti väitöskirjassaan, mistä ilmiö johtuu.

8 minuuttia
Kati Sarnola
Kati Sarnola on tutkinut lääkkeiden saatavuushäiriöitä.

Suomessa on tänä vuonna ollut pulaa muun muassa e-pillereistä, mielialalääkkeistä ja verenpainelääkkeistä. Ylipäätään lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet jyrkästi. Mistä ongelma johtuu?

Mistä on kyse

Kun joku lääke loppuu apteekista, niin Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kirjaa tästä merkinnän. Viime vuosina merkintöjä on piisannut.

Vielä 2013 häiriöitä kirjattiin 316. Viime vuonna niitä oli peräti 1213 ja tänä vuonna ilmoituksia on tehty jo yli 900.

– Syytä paniikkiin ei ole. Lääkkeiden saatavuus ja apteekkien toimitusvarmuus ovat Suomessa hyvällä tasolla, toteaa Fimean tutkija Kati Sarnola.

– Ja jos joku lääke on apteekista loppu, niin joko apteekin henkilökunnalta tai lääkkeen määrääjältä voi kysyä neuvoa. Lähes aina korvaava lääke kyllä löytyy.

Kuka ja mitä

Kati Sarnola tuntee lääkkeiden saatavuusongelmat tarkasti. Hänen viime vuonna ilmestynyt väitöskirjansa käsitteli lääkkeiden saatavuutta ja saavutettavuutta.

– Ongelmien lisääntyminen on useiden osien summa. Yksi syy on varmasti lääkkeiden valmistamisen keskittyminen, eli esimerkiksi tiettyä lääkkeen raaka-ainetta saatetaan valmistaa vain muutamassa paikassa. Toisaalta toimitusketjut ovat pirstoutuneet, ja erilaisia alihankkijoita käytetään yhä enemmän.

Eli kun vain tietty tehdas maailmassa valmistaa lääkettä, sille tuotetaan raaka-aineita vain harvoissa paikoissa, ja lopulta lääke tuodaan Suomeen suurena eränä, jonka pitäisi riittää kuukausiksi, voi pienikin häiriö ketjussa johtaa siihen, ettei apteekista kyseistä lääkettä saa.

Suurimmassa osassa saatavuusongelmista on kuitenkin kyse esimerkiksi tietyn pakkauskoon puuttumisesta. Tällaisissa tapauksissa korvaava vaihtoehto löytyy helposti. Mutta kun kaikki saatavuusongelmat lisääntyvät, tulee yhä useammin vastaan myös tilanteita, joissa korvaavan lääkkeen löytäminen on hankalaa.

– Vaikka ongelmien määrä on lisääntynyt, ei tilanne ole huono. Nyt huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti siihen, miten lääkkeiden toimitusvarmuus pidetään yllä myös tulevaisuudessa. Yksi tärkeä pointti on kansainvälinen yhteistyö, jota tehdään esimerkiksi Pohjoismaiden kesken tai Euroopan tasolla.

Kati Sarnola
Kati Sarnola on seurannut lääkkeiden saatavuushäiriöiden kehitystä jo vuosien ajan. Karoliina Simoinen / Yle

Yhteistyöllä voitaisiin helpottaa esimerkiksi lääkkeiden hankkimista.

– Yksin Suomi on pieni markkina-alue, vain noin 0,3 prosenttia maailman lääkemarkkinoista. Siksi emme välttämättä ole suurelle lääkevalmistajalle ensimmäinen kohde, johon lääke-erä kannattaa myydä.

Sen sijaan, jos katsotaan Pohjoismaita yhdessä, tai koko Eurooppaa, näyttää markkina-alue houkuttelevammalta.

Tätä et ehkä tiennyt

Sarnola muistuttaa, että Suomi ei ole yksin ilmiön kanssa, vaan lääkkeiden saatavuushäiriöiden lisääntyminen on ongelma kaikkialla maailmassa. Suomen tilanne kuitenkin eroaa monista maista yhdellä tavalla.

– Suomen järjestelmä, jossa lääkkeillä on velvoitevarastointi, on kansainvälisesti katsoen poikkeuksellinen.

Varmuusvarastot on perustettu kriisitilanteiden varalle. Kriittisiä lääkeaineita on Suomessa koko ajan varastoituna jopa kymmenen kuukauden tarpeisiin.

Varastoja ei siis ole tarkoitettu saatavuushäiriöiden paikkailuun. Ongelmien lisääntyessä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on kuitenkin pohtinut, että varmuusvarastoja voitaisiin kasvattaa ja käyttää entistä tehokkaammin apuna myös saatavuushäiriöiden hoidossa.

Kati Sarnolan mukaan ideassa on puolensa, mutta se voi olla vain osa ratkaisua.

– Varmasti tätä kannattaa miettiä, ja se voi joihinkin tilanteisiin auttaa. Mutta jos puutos johtuu vaikkapa siitä, että lääke-erässä on ollut joku laatuvirhe, ja koko erä vedetään sen takia markkinoilta, niin suuretkaan varastot eivät ratkaise ongelmaa. On tärkeää katsoa kokonaisuutta, ja miettiä myös muita keinoja, jotta lääkkeiden saatavuus saadaan kokonaisuutena turvattua.

Kati Sarnolaa haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso jakso klikkaamalla pääkuvaa. Katso myös sarjan edelliset jaksot Yle Areenassa.

Lue lisää:

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat kasvaneet rajusti: "Tämä on iso ongelma"

Suomi kärvistelee lääkepulassa, mutta johtuuko se tehtaiden tulipaloista ja räjähdyksistä? Muutos huonompaan tapahtui jo vuosia sitten