1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veronpalautus

Veronpalautuksia maksetaan ensi viikolla 806 miljoonan euron edestä – Asiantuntija: Verotuksen muutokset eivät hetkauta joulumyyntiä

Noin 80 prosenttia suomalaisista saa veronpalautuksensa elo- tai syyskuussa.

Elo- ja syyskuussa veronpalautuksia maksetaan yhteensä yli 2 miljardia euroa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tänä vuonna veronpalautusten maksupäivät tai jäännösverojen eräpäivät eivät ole enää kaikille samat, sillä verotus päättyy ensimmäistä kertaa eri aikaan eri asiakkailla.

Valtaosa suomalaisista saa veronpalautuksensa elo- tai syyskuussa. Elokuun veronpalautukset maksetaan 6.8. Seuraavat palautukset rapsahtavat tilille 4.9.

Yhteensä veronpalautuksia maksetaan Verohallinnon mukaan elokuussa 806 miljoonaa euroa ja syyskuussa 1,3 miljardia euroa.

– Emme vielä pysty sanomaan, mikä veronpalautuksien koko summa tulee olemaan, koska kaikkien verotus ei ole päättynyt. Todennäköisesti ei jää pienemmäksi kuin viime vuonna, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Tarja Tapio.

Elokuussa jäännösveroja erääntyy maksettavaksi 89,5 miljoonaa euroa ja syyskuussa 143 miljoonaa euroa.

Maksupäivät näkyvät omasta verotuspäätöksestä sekä vero.fi -sivuilta. Jos sinä tai puolisosi teitte muutoksia esitäytettyyn veroilmoitukseen, niin maksupäivät ovat siirtyneet kuukaudella tai kahdella eteenpäin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tänään maanantaina on viimeinen päivä ilmoittaa tilinumero Verohallinnolle, jos mielii saada elokuun veronpalautukset tililleen. Tilinumeron voi ilmoittaa verottajalle Omavero-palvelussa. Syyskuun palautuksia varten tilinumero tulee toimittaa paperisena ensi viikon maanantaihin mennessä ja sähköisesti elokuun loppupuolella.

Veronpalautuksien uusista maksupäivistä kysellään eniten

Tapion mukaan Verohallinnolle tulee jonkin verran kyselyjä verotuksen muutoksista.

– Aikataulullisesti tämä on iso muutos, mutta aika hyvin ihmiset ovat ymmärtäneet sen. Jonkin verran tulee yhteydenottoja ja kysymyksiä maksupäiviin liittyen, ja niitä puheluja tulee varmaan lisää. Asiakkaille tämä on siinä mielessä positiivinen asia, että veronpalautuksia saa nyt monta kuukautta aiemmin kuin ennen, Tapio sanoo.

Helsingin keskustassa tehdyn nopean kyselykierroksen perusteella verotuksen muutokset eivät kuitenkaan herätä suuria tunteita.

– Ihan kiva, että veronpalautukset tulevat vähän aikaisemmin, sanoo Antti Jänkälä.

Jänkälä saa veronpalautuksia syyskuussa. Myös Ruusa Loukko odottaa veronpalautuksien rapsahtavan tilille syyskuussa.

– Se on ihan hyvä näin kesän jälkeen. Jouluna on myös turhia menoja, nyt ehkä mietin vähän enemmän mihin rahat laitan, Loukko sanoo.

Kati Kyyrönenkin saa tänä vuonna veronpalautuksia, mutta hän ei vielä tiedä milloin veronpalautukset näkyvät pankkitilillä.

– Olen ollut aika kuutamolla tästä uudistuksesta. En vielä tiedä milloin veronpalautuksen tulevat tilille, mutta sillä ei ole niin väliä milloin tulevat. Luotan siihen, että ne tulevat. En suunnittele palautuksille mitään erityistä käyttöä.

"Pieni vaikutus joulumyyntiin"

Aiemmin veronpalautukset ovat olleet merkittävä osa joulukauppaa. Nyt joulun myyntipiikki sattaa Kaupan liiton veroasiantuntijan Toni Jääskeläisen mukaan pienentyä.

– Myyntipiikki voi laajentua sillä lailla, että ei tule enää yhtä isoa myyntipiikkiä jouluna vaan myynti laajeenee syyskaudelle. Joulukaupalla on kuitenkin vahva asema, eli mahdolliset vaikutukset jäävät pieniksi, Jääskeläinen sanoo.

Kaupan liiton veroasiantuntija Toni Jääskeläinen. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Vielä ei ole tietoa, kuinka isot vaikutukset verotuksen muutoksella on myynnille. Jääskeläisen mukaan odotuksena on, että kaupan myynti kasvaa kesän aikana.

– Muutos ei ole mitenkään erityisesti vaatinut kaupoilta mitää erityistä varautumista. Tärkeintä kaupoille on, että ostovoima pysyy hyvällä tasolla. Tämä ei vaikuta siihen. Koko vuotta kun tarkastellaan, niin ei ole merkitystä, Jääskeläinen sanoo.

Lue myös:

Ilmoita tilinumero verottajalle viimeistään tänään, muuten jonotat veronpalautusta pankissa

Uudistuneen veroilmoituksen jättöpäivät lähestyvät – Lue, mitä sinun pitää tietää muutoksista