Hyppää sisältöön

Kantriräppäri Lil Nas X teki listahistoriaa Yhdysvalloissa – viraalihitistä kaikkien aikojen menestynein kappale

Artistin kappale Old Town Road on pysytellyt singlelistan kärjessä ennätykselliset 17 viikkoa.

Lil Nas X kertoi kesäkuun lopussa olevansa homoseksuaali. Kuva: Judy Eddy / WENN.com / AOP

Amerikkalaisräppäri Lil Nas X, 20, (oikealta nimeltään Motero Lamar Hill) laittoi uusiksi ennätyksen Yhdysvaltojen virallisella singlelistalla. Kappale Old Town Road on viettänyt Billboardin Hot 100 -listan kärjessä jo 17 perättäistä viikkoa.

Aikaisempaa ennätystä pitivät hallussaan Luis Fonsin, Daddy Yankeen ja Justin Bieberin vuonna 2017 julkaistu Despacito sekä Mariah Careyn ja Boys II Men -yhtyeen One Sweet Day vuosien 1995 ja 1996 taitteesta. Molemmat biisit olivat listaykkösenä 16 viikkoa putkeen.

Yhdysvaltojen singlelistaa on kasattu vuodesta 1958 lähtien. Nykyisin sillä otetaan huomioon kappaleiden striimaukset, radiosoitto sekä digitaalinen myynti.

Viraalihitin tekijä tuli kaapista

Lil Nas X:n kantria ja hip hopia yhdistelevä kappale alkoi saada huomiota viime vuoden lopulla, kun siitä tuli viraalihitti. Ihmiset julkaisivat mobiilisovellus TikTokissa videoita, joissa he muuntautuvat Old Town Road -kappaleen tahdissa cowboy- tai cowgirl-asuihin.

Old Town Road kappaletta varten Lil Nas X osti hollantilaisen tuottajan YoungKionin nettikatalogista biitin 30 dollarilla. Kappaleessa kuultava banjo on puolestaan lainattu Nine Inch Nails -yhtyeen intrumentaalikappaleesta 34 Ghosts IV.

Atlantalaisräppäri julkaisi aluksi kappaleen ilman levy-yhtiötä, mutta suosion myötä hän teki sopimuksen Columbia Recordsin kanssa.

Old Town Road nousi Billboardin hip hop ja kantrilistoille, mutta poistettin jälkimmäiseltä, sillä sen ei katsottu olevan tarpeeksi kantria. Päätöstä kritisoitiin monelta taholta.

Avuksi tuli kantritähti Billy Ray Cyrus, jonka kanssa Lil Nas X teki biisistä uuden version. Tämä versio on pitänyt hallussaan listan kärkipäätä koko kesän ajan. Cyrus myös esiintyy kappaleen musiikkivideolla (siirryt toiseen palveluun).

Billy Ray Cyrus ja Lil Nas X esittivät Old Down Road -kappaleen BET-gaalassa. Kuva: MediaPunch / BACKGRID / AOP

Kesäkuun lopussa Lil Nas X tuli kaapista ja kertoi olevansa homoseksuaali. Hän kertoi BBC Breakfast -ohjelman haastattelussa tietävänsä, että niin kantrimusiikin kuin hip hopin parissa homoihin suhtaudutaan nihkeästi. Ulos tuleminen on otettu pääasiassa hyvin vastaan, mutta räppäri on saanut sosiaalisessa mediassa myös negatiivisia kommentteja.

Räppäri kirjoitti äskettäin Instagram-tilillään nopeasta muutoksesta elämässään.

– Vuosi sitten nukuin siskoni lattialla, minulla ei ollut rahaa, en meinannut saada musiikilleni soittoa, kärsin päivittäisistä päänsäryistä, nyt olen homo.