Miljoonat ukrainalaiset ovat hakeutuneet töihin ulkomaille – maastamuutto voi jo hidastaa Ukrainan omaa taloutta

Puola ohitti Venäjän ukrainalaisten siirtolaisten kohdemaana. 20-vuotias Julija Tkatšenko oli tyytyväinen työrupeamaansa Puolassa ja lähtisi uudestaankin.

Ukraina
Julija Tkatšenko. Kiova. Ukraina.
Julija Tkatšenko kävi Puolassa töissä kosmetiikkatehtaalla. Puolalaiset suhtautuivat hyvin ukrainalaisiin työkavereihinsa, ja palkka maksettiin luvatusti, hän kertoo.Pekka Koli / Yle

Kiova20-vuotias Julija Tkatšenko liittyi alkuvuonna siihen suureen joukkoon ukrainalaisia, jotka ovat hakeneet töitä ulkomailta. Tkatšenko pääsi kolmeksi kuukaudeksi töihin Otwockiin Puolaan, kosmetiikkatehtaan pakkaamolle.

– Työ ei ollut kovin vaikeaa, piti pakata kosmetiikkaa. Mutta työaika oli aika raskas, 12 tuntia päivässä, Tkatšenko kertoo.

Hän on kuitenkin tyytyväinen työkokemukseen.

– Tiesin etukäteen, mihin menen, ja tiesin, että työaika ei olisi helppo, Tkatšenko sanoo.

Ukrainan valtiovarainministeriö arvioi heinäkuussa, että ulkomailla on töissä pysyvästi 3,2 miljoonaa ukrainalaista eli peräti 18 prosenttia maan työvoimasta. (siirryt toiseen palveluun)

Tilastot ukrainalaisten maastamuutosta ovat jossain määrin epäluotettavia, varsinkin kun suuri osa työstä on kausiluonteista tai muuten väliaikaista.

Suurinta muuttoliike oli Itä-Ukrainan sodan ja talouskriisin pahimpina vuosina 2014–2015, nyt vauhdin uskotaan tasaantuneen.

Ukrainan keskuspankki on alkanut seurata muuttovirtoja. Pankki on arvioinut, että Ukrainan talouskasvu voisi olla nopeampaa ilman työperäistä maastamuuttoa.

Katutyömaa. Kiova. Ukraina
Katutöitä Kiovassa. Ukrainalaiset työläiset ovat kysyttyjä Puolassa ja muissa itäisen Keski-Euroopan maissa, joista omat työntekijät ovat lähteneet töihin vauraampiin EU-maihin. Pekka Koli / Yle

Venäjä putosi ykkössijalta

Aiemmin eniten ukrainalaisia työläisiä suunnisti Venäjälle. Sitten tuli Krimin miehitys, Itä-Ukrainan sota ja Venäjään kohdistetut läntiset talouspakotteet.

Venäjän talouden hidastuminen vähensi myös siirtotyöläisten työmahdollisuuksia Venäjällä.

Vuoden 2014 jälkeen Puolasta tuli ukrainalaisten työperäisen maastamuuton pääkohde.

– Aiemmin ihmisiä lähti lähinnä Ukrainan länsiosista, nyt heitä lähtee myös Ukrainan keski- ja itäosista, työmuuttoliikkeeseen perehtynyt analyytikko Oleksandra Slobodjan CEDOS-ajatushautomosta sanoo.

Länsi-Ukrainassa on kaupunkeja, joiden kaduilla näkee lähinnä naisia ja lapsia, kun miehet ovat töissä Puolassa.

– Puolassa on valtava kysyntä ukrainalaisista työntekijöistä. Se voi olla jopa joitakin miljoonia ihmisiä, sillä puolalaiset menevät töihin muihin EU-maihin, ja niin syntyy pulaa työntekijöistä, Puolaan työvoimaa välittävän Foreign Personnel Service -yhtiön johtaja Svitlana Fištšenko arvioi.

– Ukraina voi auttaa täyttämään tätä puutetta. Puola ei tarvitse vain tavallisia työläisiä vaan päteviä erikoisosaajia, esimerkiksi hitsaajia, sähkömiehiä ja asentajia.

Ongelmana on lähinnä se, että Ukrainan ja Puolan asettamat pätevyysehdot eivät aina kohtaa.

Svitlana Fishchenko. Kiova. Ukraina.
Svitlana Fištšenko johtaa Ukrainassa Foreign Personnel Service -yhtiötä, joka välittää ukrainalaisia työntekijöitä Puolaan.Pekka Koli / Yle

Ukrainalaisten työmuuttoliikettä Puolaan avittaa melko läheinen kieli. Julija Tkatšenko ei puhu puolaa, mutta hän pärjäsi silti hyvin työssään kosmetiikkatehtaassa.

– Puolan kieli ei ole vaikeaa, ymmärrän sitä paljon ja meitä ymmärrettiin. Monet puolalaiset osaavat venäjää, ja siksi ymmärsimme toinen toisiamme. Ellemme muuten ymmärtäneet, piirsimme tai viittoilimme käsillämme, hän kertoo.

– Yleensä ottaen ei tullut yksinäisyyden tunnetta. Kaupunki oli uusi, oli mielenkiintoista kuljeskella vapaapäivinä kaupungilla ja nähdä uutta. Ystävystyin työkaverieni kanssa, Tkatšenko kertoo.

Myös Tšekki, Slovakia ja Baltian maat paikkaavat mielellään rikkaampiin EU-maihin lähtenyttä työvoimaansa ukrainalaisilla työläisillä. Saksakin helpottaa työlupien saamista.

CEDOS-ajatushautoman analyytikko Oleksandra Slobodjan sanoo, että nyt ei ole havaittavissa kasvua työn perässä muuttavien määrässä.

– Monet, jotka halusivat muuttaa ansaitsemaan ulkomaille, ovat tehneet niin. Siksi emme näe suurta potentiaalia, että määrät lisääntyisivät, hän sanoo.

Työvoimasta jo puutetta

Ukrainassa palkat ovat nousseet ja työttömyys vähentynyt, osin maastamuuton takia. Joillakin aloilla esiintyy jo työvoimapulaa.

– Äskettäin jotkut työnantajat ovat sanoneet, että jopa maataloudessa on vaikeuksia saada työvoimaa. Ja nyt siis puhutaan alasta, jolla on Ukrainassa suuret kasvumahdollisuudet, sanoo analyytikko Oleksandra Slobodjan.

Rakennustyöläisistäkin on ollut pulaa, kun Kiovassa on rakennusbuumi.

Kuten niin monessa muussakin Euroopan maassa myös Ukrainassa väestö harmaantuu, ja työikäisiä on yhä vähemmän.

Siirtolaisuus voi myös saada aivoviennin piirteitä: Taannoisessa kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) monet Ukrainasta Tšekkiin opiskelemaan lähteneet ukrainalaiset mainitsivat keskeisiksi syiksi Ukrainan huonot elinolot ja halun työllistyä EU-alueelle. Opiskelut toimivat ensi askeleena maastamuutolle.

Rakennustyömaa. Kiova. Ukraina.
Kiovassa on meneillään rakennusbuumi. Rakennustyöläisistäkin on ollut pulaa.Pekka Koli / Yle

Samaan aikaan työsiirtolaisten kotimaahansa lähettämät rahat ovat merkittävä tulonlähde Ukrainalle.

Maailmanpankki arvioi, että vuonna 2018 Ukrainaan lähetettiin 14 miljardia dollaria eli suunnilleen 13 miljardia euroa. Summa vastaa noin 11 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Maailmanpankin mukaan Ukraina on suurin siirtotyöläisten rahalähetysten vastaanottajamaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

Harmaa työnvälitys on suuri ongelma

Kansainvälinen työnvälitysala on Ukrainassa heikosti säädeltyä ja monesti harmaalla sektorilla. Niinpä parempien palkkojen toivossa ulkomaille pyrkiviä työläisiä huijataan ja riistetään usein.

Vasyl Voskoboinyk johtaa Ukrainan kansainvälisten työnvälitysfirmojen liittoa, joka pyrkii kiinnittämään valtion huomiota alan ongelmiin.

– Haluamme luoda Ukrainaan sivistyneet, normaalit eurooppalaiset työvoiman välitysmarkkinat, hän sanoo.

Voskoboinykin mukaan säätelemätön työnvälitys on laajamittainen ongelma.

– Vuonna 2017 Puolasta esitettiin 1,7 miljoonaa työkutsua ukrainalaisille. Laillisten yhtiöiden kautta maahan meni vain 12 390 ihmistä, Voskoboinyk sanoo.

– Voi sanoa, että laillinen työnvälitys muodostaa vain suunnilleen yhden prosentin markkinoista. Loput ovat sitä, että ihmiset menevät omalla riskillään ja ottavat yhteyttä petollisiin välittäjiin, jotka mielellään ottavat heidän rahansa ja pettävät heitä.

Työnhakijoiden huijaamisen estämiseksi yhdistys ajaa Ukrainaan lainsäädäntöä, joka kieltäisi välittäjiä laskuttamasta työnhakijoita. Tällöin työntekijöiden rekrytoinnista maksaisivat vain työnantajat.

Kovin kilpailu Ukrainassa käydään laillisen ja laittomien työnvälitysmarkkinoiden välillä, Voskoboinyk sanoo.

– Kun laillisesti luvataan Puolassa töitä esimerkiksi tuhannella eurolla kuussa, kilpailija laittomilta markkinoilta tarjoaa töitä Saksassa "laillisesti" 3 000–4 000 eurolla. Ihmiset tarttuvat siihen tarjoukseen tajuamatta, etteivät he osaa saksaa, heillä ei ole vaadittua pätevyyttä eikä sellaisia rahoja saa välttämättä saksalainenkaan.

Vasyl Voskoboinyk. Kiova, Ukraina.
Ukrainan kansainvälisiä työnvälitysyhtiöitä edustavan liiton johtaja Vasyl Voskoboinyk vaatii valtiolta toimia harmaan työnvälityksen ongelmaa vastaan.Pekka Koli / Yle

Laittomasti palkatut työntekijät ovat helposti suojattomia ongelmien tullessa.

Svitlana Fištšenko kertoo tapauksesta, jossa ukrainalainen työntekijä sai sydänkohtauksen. Hänet laittomasti palkannut työnantaja ei kutsunut ambulanssia vaan kuljetti naisen puistonpenkille, jossa tämä kuoli.

Julija Tkatšenkolle kokemus Puolassa työskentelystä oli kuitenkin myönteinen.

– Juuri siihen tehtaaseen, jossa työskentelin Puolassa, voisin mennä uudestaankin. Siellä puolalaiset suhtautuivat hyvin ystävällisesti ukrainalaisiin, he auttoivat aina. Olin tyytyväinen työhön, eikä minua huijattu, sillä työnvälitys oli virallinen, hän kertoo.

Nyt Julija Tkatšenko hakee oman opiskelualansa töitä Ukrainasta. Hänen kaltaisiaan nuoria kaivataan Ukrainassa lisää. Maan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi onkin nimennyt tämän yhdeksi uuden hallinnon haasteista: Kuinka pitää ukrainalaiset kotimaassaan?

Lue lisää:

Tuhannet ukrainalaiset tulevat tänne tekemään työt, jotka eivät suomalaisille kelpaa – lisätienestin takia ollaan valmiita ikävöimään perhettä kuukausia

Mies pitelee Ukrainan lippua
Video: Jääkö Ukraina idän ja lännen väliin?

Korjattu 20.44, maastamuuttaneiden osuus (18%) on laskettu työvoimasta, ei työikäisistä.