Ainakin 12 uhria, ehkä enemmänkin – laaja seksuaalirikosvyyhti järkyttää Helsingissä, Kampissa nuorille järjestetään keskusteluapua jo tänä iltana

Helsingin nuorisotoimi ja Laajasalon peruskoulu järjestävät alueen nuorille yhteisen keskustelutilaisuuden koulujen alettua.

seksuaalirikokset
Jessica Hakala, Walkers-nuorisotyöntekijä, Walkers-talo
Walkers-nuorisotyöntekijä Jessica Hakala ohjeistaa vanhempia keskustelemaan nuorten kanssa: "Olkaa kiinnostuneita nuorista ja heidän tekemisistään, missä he menevät ja viettävät aikaansa."Kristiina Lehto / Yle

Nuorisotyöntekijät ovat varautuneet keskustelemaan nuorten kanssa Helsingissä tänään ilmi tulleesta seksuaalirikosvyyhdistä.

Aamulla kerrottiin, että poliisi epäilee 1950-luvulla syntynyttä miestä ainakin kahteentoista alaikäiseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista. Rikoksista epäilty mies on vangittu.

Poliisi ja media ovat poikkeuksellisesti julkaisseet epäillyn kuvan rikosten selvittämiseksi. Poliisin mukaan uhreja saattaa olla enemmänkin kuin tiedossa olevat.

Nuorisotyöntekijät esimerkiksi Helsingin Kampissa sijaitsevassa Walkers-kahvilassa ovat varautuneet käsittelemään tänään laajasti julkisuudessa ollutta tapausta nuorten kanssa.

– Kuunnellaan nuoria ja keskustellaan avoimesti heidän kanssaan. Walkers-kahvila on turvallinen paikka, jossa on turvallisia aikuisia, nuorisotyöntekijä Jessica Hakala Aseman lapset ry:stä kertoo.

Rikosten epäillään tapahtuneen miehen asunnossa Helsingin Laajasalossa.

Helsingin nuorisotoimi ja Laajasalon peruskoulu aikovat järjestää alueen nuorille aiheesta yhteisen keskustelutilaisuuden koulujen alettua ensi viikolla.

Hakala arvelee, että Walkers-kahvilassa nuoret ottavat tapauksen itse esiin.

– Nuoret varmaan omissa porukoissaan keskustelevat, niin mennään keskusteluun mukaan ja puhutaan avoimesti asiasta. Mikä on oikein ja mikä on väärin.

Asiantuntija: Vuosien puhumattomuus tavallista

Rikosvyyhti alkoi purkautua, kun yksi asianomistajista ilmoitti epäillystä rikoksesta. Kyseinen tapaus oli sattunut jo vuosia aiemmin.

Asiantuntijan mukaan tämä on seksuaalirikoksissa tavallista.

– Aika usein siellä on takana syyllisyyden, häpeän ja pelon tunteita, jotka estävät kertomasta. Toisaalta voi olla kyse myös siitä, että kokemus on niin lamaannuttava, ettei siitä pysty puhumaan, vastaava kriisityöntekijä Kati Puhakka Raiskauskriisikeskus Tukinaisesta toteaa.

Poliisin esitutkinnassa on selvinnyt, että nuoret olivat viettäneet aikaa epäillyn miehen asunnolla, sillä tämä tarjosi alaikäisille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä.

Walkers-nuorisotyöntekijä Jessica Hakala arvelee, että häpeän ja leimaantumisen pelon lisäksi puhumattomuus voi liittyä myös päihteisiin.

– Jos kyseessä ovat olleet esimerkiksi huumeet tai se, että niitä on saatu sieltä, niin mieluummin ollaan puhumatta, Hakala pohtii.

Vanhempi – juttele nuoren kanssa

Poliisin mukaan on mahdollista, että osa uhreista ei edes tiedä joutuneensa hyväksikäytetyksi. Useat poliisin tiedossa olevista uhreista ovat olleet tekohetkellä epäillyn tarjoaman alkoholin tai muiden päihteiden vuoksi tiedottomassa tilassa.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisityöntekijä Kati Puhakka neuvoo nuoria luottamaan omaan tunteeseen, jos epäilee, että on saattanut joutua rikoksen uhriksi.

– Jos pohtii sitä, että mitä itselle on ehkä tapahtunut, niin voi puhua turvalliselle aikuiselle siinä omassa lähipiirissä. Miettiä, mitä itselle on ehkä tapahtunut ja sitä kautta lähteä hakemaan apua omaan tilanteeseen.

Vaihtoehtoisesti Puhakka ohjaa nuoria olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon, sosiaalihuoltoon tai järjestöihin, jotka tekevät työtä seksuaaliväkivaltatyön piirissä.

Esimerkiksi Raiskauskriisikeskus Tukinainen ylläpitää maksutonta kriisipäivystystä (siirryt toiseen palveluun), johon voi ottaa yhteyttä.

Puhakka kannustaa myös vanhempia juttelemaan nuorten kanssa asiasta.

– Jos kotona herää huoli, niin selvittäisin suoraan, lempeästi kysymällä, mistä nuoren reagointi tähän uutiseen johtuu. Johtuuko se siitä, että tämä herättää hänessä pelkoa kenties vai onko itselle tapahtunut jotakin.

Poliisi on julkaissut epäillyn miehen kuvan ja pyytää, että kaikki, jotka epäilevät joutuneensa rikoksen uhriksi tai tietävät tapauksista jotain, ottaisivat poliisiin yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta aiemmin:

Poliisi saanut kymmeniä uusia vihjeitä "Enoon" liittyen – Miestä epäillään useista lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista Helsingissä, ainakin 12 uhria