Hyppää sisältöön

Tiesitkö? Facebook saa tietosi, vaikka sinulla ei ole FB-profiilia – Jatkossa nettisivun tulee kertoa, että tiedot luovutetaan somejätille

Jos nettisivulla on Facebookin tykkäysnappi, siirtyvät vierailijan tiedot yhteisöpalvelulle – vaikka nappia ei painaisi.

Jatkossa nettisivujen tulee saada etukäteen käyttäjän suostumus tietojen keräämiseen ja luovuttamiseen eteenpäin. Kuva: John G. Mabanglo / EPA

Nettisivujen tulee jatkossa varoittaa vierailijoitaan, että somejätti Facebook saa heidän tietonsa. Asiasta päätti Euroopan unionin tuomioistuin tänään.

Määräys koskee nettisivuja, joilla on Facebookin tykkäyspainike eli Like-nappi. Yhteisöpalvelu saa nettisivuilla vierailevan käyttäjän tiedot, vaikka hän ei klikkaisi tykkäyspainiketta.

Jopa niiden vierailijoiden, joilla ei ole Facebook-tiliä, tietoja siirtyy yhteisöpalvelulle. Näitä tietoja ovat esimerkiksi tietokoneen IP-osoitteet.

– Facebookin tykkäysnapin sisältävän nettisivun ylläpitäjä voi olla yhdessä Facebookin kanssa vastuussa sivulla vierailevien ihmisten henkilökohtaisten tietojen keräämisestä ja siirtämisestä Facebookille, kertoo EU-tuomioistuin tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Jatkossa nettisivujen tulee saada etukäteen käyttäjän suostumus tietojen keräämiseen ja luovuttamiseen eteenpäin. Samalla EU-tuomioistuin katsoi kuitenkin, että verkkosivu ei ole vastuussa siitä, kuinka Facebook käyttää verkkosivuilta saatua tietoa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Facebookin ulkopuoliset nettisivut joutuvat vastuuseen Facebookin laajennuksista.

Asian nosti esille saksalainen, kuluttajan oikeuksia ajava järjestö Verbraucherzentrale NRW. Se haastoi oikeuteen saksalaisen verkkokaupan Fashion ID:n, joka ei kertonut vierailijoilleen, että heidän tietonsa luovutetaan Facebookille.

.
.