Jemenissä ainakin 13 siviiliä kuoli Saudi-Arabian iskussa

Jemenin neljä vuotta jatkuneessa konfliktissa on pitkälti kyse Saudi-Arabian ja Iranin välisestä valtataistelusta alueella.

Huthikapinallisia aseineen pääkaupungissa Sanaa'ssa huhtikuussa 2018. Kuva: Mohammed Huwais / AFP

Saudi-Arabian maanantaina tekemässä iskussa jemeniläiselle Al Thabetin torille kuoli ainakin 13 ihmistä. Uhreista kaksi oli lapsia, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Iskussa haavoittui lisäksi lähes 30 ihmistä. Haavoittuneista 11 oli lapsia. Eri tahojen luvut kuolleista ja loukkaantuneista ovat vielä jonkin verran ristiriitaisia.

Iskun tekijästäkin on vielä epäselvyyttä, sillä Saudien tukeman liittouman edustajat syyttävät iskusta Hutheja. Uutistoimisto AFP pitää selvänä, että iskun takana ovat Saudi-Arabian tukemat joukot.

Isku oli oletettavasti kostoisku kapinallisten Huthien lennokki-iskusta Saudien King Khaled lentotukikohtaan. Saudit eivät vielä ole vahvistaneet, että tällainen isku olisi tapahtunut.

Saudi-Arabia johtaa länsimaiden tukemaa Sunnimuslimien liittoutumaa, joka on pyrkinyt vuodesta 2015 asti palauttamaan takaisin valtaan Jemenin länsimaiden tukeman hallinnon.

Kapinalliset huthit, kaappasivat vallan Jemenissä vuoden 2014 loppupuolella.

Huthien liittolainen on Iran. Laajasti ollaankin sitä mieltä, että Jemenin konflikti on välillisesti Saudi-Arabian ja Iranin valtataistelua alueella.

Jemenin konfliktissa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä neljän vuoden aikana. YK:n mukaan maassa on maailman pahin humanitäärinen kriisi.