Turun Ylioppilasteatterin tontilla Linnankatu 24:ssä alkavat arkeologiset kaivaukset

Tontilla on sen historian aikana ollut esimerkiksi verkatehdas, kasarmi ja palokunta.

Turku
Turun kauppatorin arkeologiset kaivaukset.
Arkeologi työssään Turun kauppatorin kaivauksilla.Lassi Lähteenmäki / Yle

Turun Herrainkulman tontilla alkavat arkeologiset kaivaukset tänään. Kyseessä on osoitteessa Linnankatu 24 sijaitseva pihamaa, jossa sijaitsee esimerkiksi Turun Ylioppilasteatteri

Kaivaus edeltää paikalle tulevan uuden kerrostalon rakentamista. Kaivausten aikana tontin läpi kulkeva kevyenliikenteenväylä Linnankadun ja Läntisen Rantakadun välillä on suljettuna.

Tontista on merkintöjä kartoissa jo vuodelta 1630-luvulta. Tuolloin tontti sijaitsi kaupungin tulliaidan sisäpuolella, mutta alue oli muuten rakentamaton.

Vuonna 1742 tontti oli läntisin osa aluetta, jossa oli kauppias Esaias Wecterin ja kauppias Henrik Rungreenin perustama verkamanufaktuuri, kertoo kaivauksista vastaava Sigillum Oy tiedotteessaan.

1820-luvun alussa verkatehtaan tuotanto siirrettiin Littoisiin, ja tontti myytiin kruunulle kasarmikäyttöön.

Vuonna 1868 tontti siirtyi Turun kaupungin omistukseen ja siinä toimi aluksi palokunta vuoteen 1916 asti. Palokunnan jälkeen suojeluskuntapiiri esikuntineen sekä Lotta Svärd -järjestö vuoteen 1944 asti.

1950-luvulla Rantakadun puoleiseen taloon tuli ensin kaupungin lastensuojelutoimisto ja 1970-luvulla kaupungin tilitoimisto. Tallista ja asepajasta tuli puolestaan ensin varasto ja 1980-luvun alussa se kunnostettiin Turun ylioppilasteatterin käyttöön.

Kaivausten etenemistä voi seurata Sigillumin Facebook-sivulta.