Lestijärven Parannan uimarannalla epäillään järvisyyhyä

Rannalla uineet ovat saaneet viikonloppuna järvisyyhyyn viittavia oireita eli punaisia ja kutiavia paukamia.

uimarannat
Lomalaisen varpaat rantavedessä.
Lestijärvellä uimarit ovat saaneet kutiavia näppylöitä. Kia-Frega Prepula / Yle

Lestijärven Parannan rantavedestä epäillään leviävän järvisyyhyä Keski-Pohjanmaalla. Myös Kokkolan Laajalahdesta on saatu samanlainen havainto. Muutama uimari on saanut rannoilla uinnin jälkeen punaisia ja syyhyäviä näppylöitä.

Lestijärven Parannan uimaranta ei ole uimakiellossa, mutta terveysvalvonta harkitsee varoituskylttien pystyttämistä rannalle. Eli uintia rannalla ei toistaiseksi suositella. Laajalahden tilannetta tarkkaillaan.

Järvisyyhyä tavataan usein matalissa järvissä loppukesästä. Sen aiheuttaa vesilinnun loinen eli pienen imumadon toukka, joka kiinnittyy ihmisen ihoon.

Terveysvalvonnassa toivotaan, että ihmiset ilmoittaisivat uimarannalta saamistaan oireistaan hanakasti.

– Silloin päästää heti testaamaan taudinaiheuttajat ja varoittamaan muitakin tarvittaessa. Myös sinilevähavaintoja kaivataan, koska emme me joka päivä ehdi joka rannalla vierailemaan, muistuttaa terveystarkastaja Mari Viirret.

Järvisyyhy on kiusallinen, mutta vaaraton vaiva. Yleensä paukamat häviävät muutamassa päivässä.

Myös huolellinen peseytyminen uintireissun jälkeen ja ihon hankaaminen karhealla pyyhkeellä voivat estää imumatojen kiinnittymisen iholle.

Viime viikolla kymmenkunta uimaria sairastui vatsatautiin uituaan Kannuksen Eskolan maauimalassa. Vedestä on otettu näytteet ja ne saadaan tällä viikolla. Uimista maauimalassa ei toistaiseksi suositella.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto testaa kesäkuun puolivälistä elokuun lopulle noin 30 pientä, yleistä uimarantaa maakunnassa sekä neljä yleistä uimarantaa Kokkolassa. Pienistä otetaan kolme näytettä uimakaudessa, yleisiltä puolestaan neljä.

Rannoilta testataan vain ulosteperäisestä saastumisesta kertovat bakteerit. Muita näytteitä otetaan vain, jos epäily herää eli tarvittaessa.