1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Dubai

Prinssi Charlesin ja Madonnan eroja hoitaneet asianajajat ottavat yhteen Lontoossa – Dubain hallitsija ja karannut prinsessa taistelevat lapsistaan

Jo kolmas hallitsijasuvun nainen pakeni kodistaan maailmalle. Syitä paoille ovat tiettävästi tiukka kuri ja naisten huono asema.

Dubai
Kuvakollaasi prinsessa Hayasta ja sheikki Muhammad al-Maktoumista.
Britanniaan karannut Jordanian prinsessa Haya ja Dubain hallitsija al-Maktoum käyvät oikeustaistoon yhteisistä lapsistaan.AOP

Dubain hallitsijan Muhammad bin Rašid al-Maktoumin otsalla saattaa helmeillä tuskan hiki, sillä rikkaan hallitsijaperheen yksityiselämää ruoditaan jälleen julkisuudessa.

Perheen tiukassa kurissa pidetyt rivit ovat rakoilleet viime aikoina, kun sheikin perheenjäsenet ovat karkailleet al-Maktoumin vaikutuspiiristä ulkomaille.

Ensin pakeni tytär Shamsa al-Maktoum vuonna 2000, sitten toinen tytär Latifa al-Maktoum viime vuonna. Molemmat karkurit haettiin ulkomailta takaisin Dubaihin, eikä heistä kummastakaan ole juurikaan kuulunut kotiinpaluun jälkeen.

Tänä kesänä laukkunsa pakkasi al-Maktoumin kuudes vaimo, Jordanian prinsessa Haya Bint Hussein, joka on myös Latifa- ja Shamsa-prinsessojen äitipuoli.

Prinsessa Haya otti mukaansa 11-vuotiaan tyttärensä ja 7-vuotiaan poikansa ja lensi Saksan kautta Britanniaan. Hänen kerrotaan pelänneen henkensä puolesta (siirryt toiseen palveluun).

Nyt saaga saa jatkoa, sillä tänään Britanniassa aloitettiin kaksipäiväinen oikeudenkäynti hallitsija al-Maktoumin ja prinsessa Hayan yhteisten lasten huoltajuudesta.

Apuna tähtiasianajajat

Al-Maktoum avioitui Jordanian prinsessan kanssa vuonna 2004. Prinsessa Haya on Jordanian jo edesmenneen kuninkaan Husseinin tytär ja kotimaassaan erittäin arvostettu.

Dubain hallitsija ja Jordanian prinsessa ilmoittavat kihlautumisestaan vuonna 2004
Jordanian prinsessa Haya ja Dubain hallitsija al-Maktoum (keskellä) ilmoittivat kihlautumisestaan vuonna 2004. EPA/Yousef Allan

Aiemmin mediassa on spekuloitu, että nyt Lontoossa alkanut oikeudenkäynti koskisi Dubain hallitsijan ja Jordanian prinsessan avioeroa tai raha-asioita. Prinsessa Hayan huhutaan saapuneen Eurooppaan miltei 34 miljoonan euron suuruisen summan kanssa, kertoo sanomalehti Daily Mail (siirryt toiseen palveluun).

Britannian oikeuslaitoksen mukaan oikeutta käydään kuitenkin nimenomaan pariskunnan "yhteisten lasten hyvinvoinnista", ei avioerosta tai talousasioista. Asiasta kertovat muun muassa brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja amerikkalainen uutiskanava ABC News (siirryt toiseen palveluun).

Oikeussalissa osapuolia edustavat Britannian johtavat perheasioihin perehtyneet asianajajat. Jordanian prinsessaa edustaa Fiona Shackleton, joka setvi muun muassa Walesin prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan avioeroa vuonna 1996.

Dubain hallitsijaa edustaa Helen Ward, joka toimi Guy Ritchien asianajana, kun tämä erosi poptähti Madonnasta. Asianajajista kertoo muun muassa sanomalehti The Financial Times. (siirryt toiseen palveluun)

Karkailevia ja huumattuja prinsessoja

Lontoon oikeudenkäynti on Arabiemiirikunnille kiusallinen, sillä se nostaa jälleen tapetille Dubain rikkaan hallitsijan ongelmat ja maton alle lakaistun menneisyyden.

Syitä prinsessojen pakoyrityksille ovat mitä ilmeisemmin hallitsijaperheen tiukka kuri ja naisten huono kohtelu. Dubaissa naisesta tulee avioliiton myötä miehen omaisuutta, jolla ei ole päätäntävaltaa liitossa. Dubain hallitsijalla kerrotaan olevan 23 lasta kuuden vaimonsa kanssa.

Ensimmäinen prinsessakarkuri, Dubain hallitsijan tytär Shamsa al-Maktoum pakeni vuosituhannen vaihteessa (siirryt toiseen palveluun) perheen lomaillessa Englannissa. Prinsessa ehti piilotella muutaman viikon, ennen kuin hänet napattiin Cambridgen kaduilta ja palautettiin takaisin kotiin.

Sen jälkeen prinsessaa ei ole näkynyt julkisuudessa.

Prinsessa Latifa ja Tiina Jauhiainen.
Prinsessa Latifa (vas.) ja hänen suomalainen ystävänsä Tiina Jauhiainen. Latifa bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Suomalaiset muistavat erityisen hyvin tapauksen puolentoista vuoden takaa. Silloin Dubain prinsessa, vuoden 2000 karkulaisen sisarpuoli Latifa al-Maktoum yritti paeta kotimaastaan suomalaisen ystävänsä Tiina Jauhiaisen avustuksella. Latifa yritti pakoa ensimmäisen kerran (siirryt toiseen palveluun)jo teinivuosinaan 2000-luvun alussa.

Pakosuunnitelma oli kuin elokuvista ja piti sisällään venematkan Intiaan. Naiset jäivät kuitenkin kiinni, ja prinsessa palautettiin takaisin kotiin.

Ennen pakoaan prinsessa Latifa julkaisi videon (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoi omasta tilanteesta ja sisarensa Shamsan kohtelusta. Hänen mukaansa Shamsaa on pidetty vangittuna ja huumattuna useiden vuosien ajan.

Vahva epäily on, että myös prinsessa Latifa elää tällä hetkellä ilman oikeuksia hallitsijaperheen tiukassa otteessa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet toistuvasti huolissaan hänen tilanteestaan.

Onko Britannialle luvassa diplomaattinen päänsärky?

Hallitsijaperheen virallisen tarinan mukaan viime vuonna karannut prinsessa Latifa kärsi mielenterveysongelmista ja katui tekoaan syvästi.

Myös nyt oikeuden eteen astuva Jordanian prinsessa sai osakseen kritiikkiä myötäiltyään perheen virallista tarinaa. Mediatietojen mukaan prinsessa Haya alkoi kuitenkin suunnitella pakoaan ymmärrettyään, miten huonosti hänen tytärpuoltaan Latifaa oli kohdeltu.

Saksan liittohallitus on kiistänyt huhut, joiden mukaan saksalainen diplomaatti olisi auttanut Jordanian prinsessan Eurooppaan. Asiasta kirjoittaa muun muassa saksalaislehti Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun). Lehden tiedon mukaan prinsessa ei myöskään ole hakenut turvapaikkaa Saksasta.

Nyt prinsessa Hayan kerrotaan hakeneen lastensa huoltajuuden lisäksi suojelua pakkoavioliiton perusteella. (siirryt toiseen palveluun) Tarkempia tietoja perusteluista ei ole kerrottu.

Hänen kerrotaan asuvan hulppeassa talossa Kensington Palace Gardensissa. Prinsessa Haya on opiskellut Britanniassa ja hänen uskotaan haluavan jäädä maahan.

Jos Dubain hallitsija haluaakin vaimonsa kotiin, voi Britannia saada tapauksesta "diplomaattisen päänsäryn", kuten Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)kirjoittaa. Britannialla ja Arabiemiirikunnilla on läheiset välit.

Amerikkalainen verkkomedia The Daily Beast (siirryt toiseen palveluun)arvioi jo kesäkuun lopussa, että Dubain hallitsija voisi suostua siviiliavioeroon välttääkseen julkisen propagandaselkkauksen Jordanian kanssa.

Lue lisää:

Suomalainen yritti auttaa viime vuonna Dubain prinsessaa pakenemaan – nyt prinsessan äitipuolen kerrotaan paenneen Saksaan

"He uhkasivat ampua aivoni pellolle" - Dubaista paennut suomalaisnainen kertoo karkumatkastaan ja kommandojen suorittamasta sieppauksesta

YK:n entisen ihmisoikeusvaltuutetun tapaaminen Dubain prinsessan kanssa nosti kohun – "myötäilee Arabiemiraatteja"