Aluetutkija A-studiossa: Pienten kuntien pitovoima tärkeämpää kuin vetovoima uusiin kuntalaisiin

Ylen A-studiossa olivat maanantaina vieraina aluetutkija Timo Aro ja Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli.

A-studio
Kuka muuttaisi maalle?
Kuka muuttaisi maalle?

Muuttotappion kanssa painivien pienten kuntien pitovoima on tärkeämpää kuin vetovoima uusiin kuntalaisiin.

Näin sanoo aluetutkija Timo Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä. Pitovoimalla Aro tarkoittaa sitä, miten viihtyisänä nykyiset asukkaat ja alueen toimijat pitävät ympäristöä ja kuinka tyytyväisiä he ovat palveluihin.

Kovien tekijöiden kuten alueen työ ja koulutustarjonnan tai taloudellisen kehityksen rinnalla on Timo Aron mukaan oltava pehmeitä tekijöitä. Tällaisia ovat myönteinen mainekuva ja sujuva arki.

– Esimerkiksi Sulkavan kannalta tärkeämpää kuin vetovoimakampanjat on pitää hyvää huolta vapaa-ajan asukkaista, ja potentiaalisista palaajista, joilla on juuret Sulkavalla.

Etelä-Savo on yksi voimakkaimmin väestökadosta kärsivistä maakunnista.

Kuntien muuttokampanjoista keskusteltiin maanantaina Ylen A-studiossa. Lähetyksessä oli vieraana Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli.

Lue myös:

Sonja Päivinen palasi pieneen kotikuntaansa: “En ole katunut päivääkään” – Väestökadon Suomi taistelee jokaisesta uudesta asukkaasta

Pikkukunta halusi antaa vauvan syntymävuonna kertyneet kunnallisverot perheille takaisin stipendeinä – hallinto-oikeus kumosi päätöksen syrjivänä