1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauneus

Suihkurusketus kasvattaa suosiotaan, kun ihmisillä ei ole aikaa maata auringossa – "Uskaltaakohan näyttää miehelle, villiintyy pian vanha mies"

Suihkurusketusten suosio on nousussa kertovat alan yrittäjät. Varauslista täyttyy erityisesti festariviikonloppuina.

kauneus
Nainen suihkuttaa toista naista suihkurusketussumuttimella
Turkulainen yrittäjä Johanna Pohjaranta on tehnyt suihkurusketuksia kymmenen vuotta. Nina Aro kokeilee rusketusta ensimmäistä kertaa. Johanna Manu / Yle

Maidonvaalealle iholle laskeutuu hennosti ruskea sumupilvi. Ulkona on yli 30 astetta lämmintä, sisällä ehkä vielä enemmän. Suihku viilentää mukavasti, kertoo suihkurusketuskopissa seisova turkulainen Nina Aro.

Operaation jälkeen on pakko kurkata rusketusraidat. Kalpealle iholle on muodostunut päivetys, joka voisi olla Välimeren rannoilta.

– Katsoin housujen alta ja voi se oli upea. Liian upea tähän ikään, nauraa 58-vuotias Aro.

Aro on suuntaamassa Välimeren risteilylle seuraavana päivänä, mutta rusketuksen hän halusi purkista. Jopa Suomen kesässä hän kulkee päästä varpaisiin auringolta suojattuna. Syy löytyy nilkasta.

Sirossa nilkassa on golfpalloa suurempi kraateri. Arolla todettiin viime talvena pinnallinen melanooma.

Alaston nainen takaapäin kuvattuna lapaluista ylöspäin
Nina Aron kalmankalpea iho hehkuu päivettyneenä suihkurusketuksen jälkeen.Johanna Manu / Yle

"Suihkurusketus on kuin vartin etelänmatka"

Kaupungissa on festivaalit. Turkulainen kauneusalan yrittäjä Kristina Junolainen tietää sen pelkästään katsomalla varauskirjaansa.

Kuuden vuoden kokemuksella Kauneushoitola Souls Sistersin yrittäjänä hän tietää, että usein kesällä suihkurusketus haetaan juuri festariviikonlopun alla. Varsinkin Ruisrock tuo paljon asiakkaita.

– Parhaimmillaan teimme kahdessa päivässä 70 suihkurusketusta.

Festareiden alla täyttyvät varauskirjat myös muilla alan yrittäjillä. Beauty Putiikin yrittäjä Minna Kalliomäki kertoo Tampereella suurimman festaripiikin tuovan elokuinen Blockfest. Pääkaupunkiseudulla Blue Lagoonilla on kolme toimipistettä, joissa kiireisimpinä aikoina tehdään 12-tuntisia päiviä. Uusi asiakas hyppää koppiin puolen tunnin välein.

Naista suihkutetaan ruiskulla
Suihkurusketuksen suihkuttelu kestää noin vartin. Päivetys näkyy iholla suunnilleen viikon. Johanna Manu / Yle

Yllättäen paras sesonkiaika on kesä. Talvikaudella haetaan päivetystä ennen etelänlomia ja juhlat tuovat asiakkaita ympäri vuoden.

Turkulaisen parturi-kampaamo Trixien yrittäjä Johanna Pohjaranta lisää listalle myös hymyillen yhden syyn.

– Turhamaisuus. Iho näyttää kauniimmalta, kun se on ruskettunut. Rusketus ei ole jäänyt 80-luvulle, vaan on edelleen in. Kyllä talvella katsoo, että pikku rusketus tekisi terää.

Yksi suihkurusketuksen suosiota selittävä tekijä on kiire. Junolainen ja Kalliomäki kertovat keskustelleensa asiakkaidensa kanssa siitä, että heillä ei ole aikaa tai halua käyttää aikaa rannalla makaamiseen.

– Moni myös karttaa aurinkoa. Haetaan rusketus täältä. Vartissa on kuin olisi ollut etelässä, Junolainen kertoo.

Kalliomäen asiakkaissa on useampia sellaisia, jotka ihosyövän sairastettuaan tai oltuaan lähellä sairastaa haluavat yhä tervettä päivetystä iholleen.

Aiemmin asiakkaita olivat nuoret naiset, mutta nykyään suihkurusketuksessa käyvät kaikenikäiset. Myös miehet ovat uskaltautuneet kokeilemaan purkkirusketusta, mutta yksi asiakasryhmä usein pettyy lopputulokseen.

– Usein miesasiakkaamme ovat polttariporukoita. He ovat pettyneitä, kun rusketuksestamme tulee luonnollinen ja kaunis eikä oranssi.

Pelko tai ennakkoluulo oranssisuudesta elää vieläkin. Tämä on tuttua myös kymmenen vuotta suihkurusketuksia tehneelle Pohjarannalle. Kertaakaan rusketuksesta ei ole tullut oranssi.

Hyvä huono esimerkki

Suihkurusketuksen jälkeen Nina Aro kuivattelee ihoaan ennen pukeutumista. Hän pohtii minkä hellehatun pakkaa mukaan.

Lähtö Välimeren maisemiin on seuraavana päivänä. Aro ei halunnut erottua muista turisteista kalpeudellaan ja siksi hän päätti hankkia suihkurusketuksen.

– Kun kuljen kadulla, näytän siltä kuin vähintäänkin tekisin kuolemaa. Joku varmaan ajattelee, että tuo ei elä kauaa.

Saapuessaan turkulaiseen kauneussalonkiin Aro todellakin oli vaalea kuin aave. Nyt kasvot hehkuvat päivettyneinä ja terveen näköisinä. Tyytyväisen asiakkaan ilo tuo lisää hehkua.

Uutinen pinnallisesta melanoomasta oli Nina Aron sanojen mukaan järkyttävä. Se pysäytti ja kiepautti Aron arkea uuteen muottiin.

– Koko talvi meni pelossa. Oli kuin maailma olisi loppunut siihen tietoon. Nyt olen hyvä huono esimerkki.

Aro ei arkaile esitellä kraateria nilkassaan. Ihoa on poistettu myös sisäreidestä.

– Kaverien lapset pyytävät näyttämään arpea.

Naisen nilkka, mistä on otettu iso pala ihoa pois
Ihossa havaittu pinnallinen melanooma päätti Nina Aron auringonoton. Tästä lähtien hän ottaa väriä ihoonsa vain purkista. Johanna Manu / Yle

Arpia Aro esittelee mielellään, jos sen avulla saa edes jonkun suojautumaan auringolta paremmin.

– Lapsena ei aurinkosuojista tiedetty mitään. Joskus laitettiin Tummelia, että ruskettuisi helpommin. Ei puhuttu, että se on vaarallista. Olisi pitänyt olla paljon varovaisempi ja suojautua.

Arkeen melanooma vaikutti siten, että paljon pyöräilevä ja uiva Aro pyrkii liikkumaan eniten aamulla ja illalla. Ihoa peittää vaatekerros ja paljas iho on tarkasti rasvattu 50 suojakertoimen voiteella.

– Kannattaa ottaa viisikymppinen käyttöön. Puhun viisikymppisestä, mutta tarkoitan muutakin kuin naisia, Aro sanoo ensin kasvot pokerina ja purskahtaa hersyvään nauruunsa.

Vaikka viime talvi oli musertaa Aron, on nainen nyt täynnä iloa ja energiaa. Haave Välimeren risteilystä on vihdoinkin toteutumassa.

– Uskaltaakohan näyttää miehelle ollenkaan, villiintyy pian vanha mies, Aro kikattelee ja kurkkaa vielä kerran rusketusraitojaan.

Naisen vatsa, missä näkyy pöksyistä tulleet rusketusrajat
Heti suihkurusketuksen jälkeen näkyy vatsassa selkeät rajat. Rusketus syvenee ensimmäisen vuorokauden aikana. Johanna Manu / Yle
Lue seuraavaksi