Lappeenranta etsii kestävästä kehityksestä kiinnostuneita koteja ja yrityksiä: Uusi kokeilu alkaa syksyllä

Lappeenrannan kaupunki järjestää kokeilun, jossa perheet ja yritykset voivat selvittää hiilijalanjälkeään ja kokeilla kestävämpää elämäntapaa.

kestävä kehitys
Ruotsalainen hyvinvointikirjailija Maria Borelius kantaa käsissään vesikrassia
Lappeenrannassa alkavassa kokeilussa selvitetään, millainen hiilijalanjälki paikallisilla perheillä ja yrityksillä on.Henrietta Hassinen / Yle

Lappeenrannan kaupunki etsii perheitä ja yrityksiä kokeiluun, jossa testataan kestäviä elämäntapoja ja palveluja.

Mukaan lähtevät perheet ja kodit voivat olla minkä tahansa kokoisia.

Kuukauden mittaiseen kokeiluun haetaan lappeenrantalaiskotien lisäksi kestävään kehitykseen liittyviä yrityksiä, joiden palveluja ja tuotteita kodit testaavat.

Greenreality.fi -sivustolla haettavat (siirryt toiseen palveluun) kodit ja yritykset raportoivat hiilijalanjälkensä pienentämisestä esimerkiksi verkossa.

Greenreality-kotien tarkoituksena on kannustaa lappeenrantalaisia pienentämään hiilijalajälkeään ja siirtymään kohti kestävämpää elämäntapaa.

Pyykinpesua.
Kestävän kehityksen kokeiluun voivat lähteä mukaan minkä tahansa kokoiset kotitaloudet.Libor Vrska / AOP

Kokeilujakso alkaa syyskuussa

Lappeenrannan kaupunki järjestää vapaaehtoisille kodeille kokeilujakson syys-lokakuussa. Kuukauden kokeilujakson aikana kodit testaavat kestäviä elämäntapoja edistäviä palveluita ja toimia. He myös pyörittävät arkeaan pienemmällä hiilijalanjäljellä.

Lappeenrannan Greenreality-palvelujen asiantuntija Sanna Laukkanen kertoo tiedotteessa, että kotitaloudet laskevat yhteisessä aloitustyöpajassa asiantuntijoiden avustuksella tämänhetkisen hiili- ja materiaalijalanjälkensä. He myös laativat niin sanotun tiekartan jalanjälkensä pienentämiseksi.

– Tiekartasta kotitaloudet poimivat asioita ja palveluita, joita haluavat lähteä testaamaan kokeilujakson aikana, kertoo Laukkanen.

Kokeiltavana tulevat olemaan esimerkiksi erilaiset kestävät ja edulliset liikkumistavat, kotiinkuljetuspalvelut, vähähiiliset ruokavaliot sekä kodin energiatehokkuuteen ja kestävään kuluttamiseen liittyvä neuvonta tai palvelut.