Maasto on nyt rutikuivaa – Metsäpalojen riski on nousemassa lähipäivinä huippuunsa Keski-Pohjanmaan rannikolla

Kova tuuli lisää maastopalojen leviämisen riskiä.

maastopalot
Pelastuslaitoksen henkilöstöä ja ajoneuvoja maastossa palopaikalla.
Viime kesänä syttyi useita isoja maastopaloja, kuva Toholammilta.Ville Viitamäki / Yle

Pelastuslaitos on nostanut Keski-Pohjanmaalla valmiutta metsäpalojen varalle. Metsäpaloindeksin odotetaan nousevan huippuunsa tällä viikolla Keski-Pohjanmaan rannikolla. Voimakkaat tuulet lisäävät merkittävästi palojen leviämisen riskiä.

Ilmatieteenlaitos antaa metsäpalovaroituksen, kun maaston kuivuudesta kertova indeksiluku ylittää neljän. Maksimiarvo on kuusi.

– Indeksiarvo neljä ylitettiin jo reilusti viime viikon aikana. Lukema jatkaa nousuaan siihen malliin, että maksimiarvo täyttynee perjantaihin mennessä, kertoo Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuspäällikkö Terho Pylkkänen.

Indeksi määritellään puoliavoimen, puuttoman maaston humuksen pintakosteudesta, koska avoimet alueet kuivuvat metsäisiä alueita nopeammin ja syttyvät herkemmin.

Malli laskee pintakosteuden kolmen ja kuuden senttimetrin paksuisille kerroksille. Kolmen sentin kerrosta käytetään ruohikkopaloindeksi laskemiseen, paksummalla kerroksella määritellään metsäpaloriski.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos on sammuttanut tänä kesänä jo yli 40 maastopaloa, mikä on yli tuplasti enemmän kuin pitkän ajan keskiarvo. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan ollut suuria, yli 10 hehtaarin paloja.

Tämän kesän suurin maastopalo riehui kolmen hehtaarin alalla, kun viime vuonna suurin paloalue oli 40 hehtaaria. Viime kesänä oli muutenkin useita yli 10 hehtaarin maastopaloja.

Pelastuspäällikkö TerhoPylkkäsen mukaan tänä kesänä ovat korostuneet tupakasta ja nuotiosta syttyneet maastopalot.