1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rap

Kohuräppäri Asap Rocky myi kodittomana teininä huumeita, sai miljoonien levytysdiilin ja on usein liitetty väkivaltaisuuksiin

Yksi maailman tämän hetken seuratuimmista räppäreistä on tänään joutunut vastaamaan pahoinpitelysyytteeseen Tukholmassa.

Asap Rocky otti kuvia paparazzeista New Yorkissa pari vuotta sitten. Kuva: AOP

Rap-artisti Asap Rocky, oikealta nimeltään Rakim Mayers, on noussut tämän kesän kansainväliseksi puheenaiheeksi. Pahoinpitelystä syytteen saaneen räppärin pidätystä on kommentoitu Yhdysvaltojen presidenttiä myöten.

Monelle amerikkalainen Asap Rocky, 30, ei sano nimenä juuri mitään. Hän on räppäri, laulaja, tuottaja, malli ja näyttelijä. Artisti on menestynyt etenkin kotimaassaan ja ollut kaksi kertaa Grammy-palkintoehdokkaana.

Asap Rocky on elänyt todellisen amerikkalaisen unelman ryysyistä rikkauksiin. Hän kasvoi rankoissa oloissa huumeiden ja väkivallan keskellä. Väkivaltaisuudet ovat seuranneet artistin elämässä miljoonien dollarien levydiileistä huolimatta.

Asap Rocky ottaa kontaktia yleisöön keikalla Las Vegasissa vuonna 2013. Kuva: AOP

Rankka lapsuus

New Yorkin Harlemissa syntyneen Rakim Mayersin lapsuus ei ollut ruusuinen. Poika oli juuri alkanut räppäämään 8-vuotiaana, kun hänen barbadoslainen isänsä päätti perheen muuttavan Pennsylvaniaan. Isä joutui huumeiden myynnistä vankilaan, kun poika oli 12-vuotias.

Rakimin äiti päätyi lastensa kanssa kodittomana ensiksi Pohjois-Carolinaan ja lopulta takaisin New Yorkiin. Kun Rakim oli 13-vuotias hänen vanhempi veljensä ammuttiin kuoliaaksi Harlemissa.

Poika asui kadulla äitinsä ja siskonsa kanssa ja he yöpyivät kodittomien majapaikoissa. Kurja elämä ajoi hänet myymään huumeita – 15-vuotiaana hän kauppasi crackia Bronxissa. Hän sai pienen tuomion jäätyään kiinni.

Perheen menetykset ovat jatkuneet, sillä isä kuoli vuonna 2012. Isosisko puolestaan menehtyi huumeiden yliannostukseen vuonna 2016.

Veljen opeista listakärkeen

Pikkuletit ovat osa Asap Rockyn brändiä. Ne ovat muisto isoveljestä, joka opetti hänet räppäämään. Toden teolla rap-musiikki tuli Rakimin elämään vuonna 2007, kun hän liittyi Harlemissa Asap Mob -nimiseen ryhmään, johon kuului räppäreiden lisäksi esimerkiksi musiikkivideoiden tekijöitä ja muotisuunnittelijoita.

Asap Rocky keikalla Lontoossa vuonna 2013. Kuva: AOP

Vuonna 2011 julkaistiin Asap Rockyn musiikkivideo Purple Swag (siirryt toiseen palveluun), mikä sai levy-yhtiöt kiinnostumaan artistista. Myöhemmin julkaistu mixtape Live. Love. Asap sai paljon kehuja kriitikoilta ja sen myötä räppäri solmi kolmen miljoonan dollarin levytyssopimuksen RCA Recordsin kanssa.

Pari vuotta myöhemmin räppärin esikoisalbumi Long. Live. ASAP nousi Yhdysvaltojen albumilistan kärkeen. Samoin teki hänen kakkosalbuminsa At. Long. Last. Asap, joka julkaistiin vuonna 2015. Artistin viimeisin albumi Testing on viime vuodelta.

Asap Rocky on esiintynyt myös useiden muiden artistien, kuten Draken, Kanye Westin, Selena Gomezin, Alicia Keysin ja Lana Del Reyn kappaleilla.

Oma vai mustien etu?

Monen rankoista oloista kuuluisuuteen nousseen mustan räppärin tyyliin kuuluu käyttää näyttäviä koruja. Asap Rocky ei ole tässä poikkeus. Hänellä nähdään usein kullalla tai timantein koristeltuja hammaspäällysteitä ja kaulassa roikkuu tukku isoja koruja.

Räppäri on myös erittäin kiinnostunut muodista ja pitää yllään huippusuunnittelijoiden vaatteita. Hän onkin tehnyt omia vaatemallistoja esimerkiksi Guess-vaatemerkin ja muotisuunnittelija Raf Simonsin kanssa.

Asap Rocky esiintymässä Hampurissa vuonna 2013. Kuva: AOP

GQ-julkaisun tuoreessa artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) kysytään, onko Asap Rocky jälleen yksi musta artisti, jonka tarkoituksena on vain saavuttaa itselleen luksuselämä. Jutussa viitataan räppärin aikaisempiin haastatteluihin, joissa hän sanoo, etteivät häntä kiinnosta afroamerikkalaisten sosiaaliset ja poliittiset ongelmat.

Vuonna 2014 Fergusonissa puhkesi mellakoita, kun valkoinen poliisi ampui aseettoman mustan nuoren miehen. Pari vuotta myöhemmin Asap Rocky kommentoi tapausta Time Out -lehden haastattelussa.

– En halua puhua Fergusonista, koska en asu siellä. Asun Sohossa ja Beverly Hillsissä. En pysty samaistumaan.

Katujen kasvatin käsirysyt

Vuosien varrella Asap Rocky on liitetty useisiin väkivaltaisiin yhteenottoihin. Vuonna 2013 nainen syytti räppärin läpsäisseen häntä musiikkifestivaaleilla. Räppäri kiisti tapahtuneen ja asia sovittiin oikeuden ulkopuolella pari vuotta myöhemmin.

Vuonna 2016 artisti joutui käsirysyyn Uudessa-Seelannissa, kun hän yritti estää miehen pääsyn samaan hissiin.

Tämän vuoden alussa räppäri oli osana kadulla syntynyttä kahakkaa Torontossa Kanadassa.

Asap Rocky esiintymässä Sonar Festivalilla Barcelonassa vuonna 2015. Kuva: Marta Perez / EPA

Yli seitsemän vuotta sitten tehdyssä GQ:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Asap Rocky sanoi, että häntä luullaan usein väärin perustein gangsteriksi, vaikka hän kavereineen usein tappeleekin. Heti perään hän kertoi juuri lyöneensä miehen tajuttomaksi musiikkifestivaaleilla.

Lue myös:

Kohuräppäri oikeuden edessä Tukholmassa – ruotsalaismedian mukaan uhri vaatii noin 13 000 euron vahingonkorvauksia