Vaasan yliopiston kampusalue muuttuu lähivuosina – tiedekirjasto Tritonia saa väistyä

Vaasan yliopiston kampusalue kokee tulevina vuosina myllerryksen, kun tiedekirjasto Tritoniasta tulee yliopiston päärakennus. Samalla Tritonian toiminta muuttuu merkittävästi.

Tiedekirjastot
Tiedekirjasto Tritonia Vaasan yliopiston kampuksella.
Tiedekirjasto Tritonia sijaitsee Vaasan yliopiston kampuksella.Tuomo Rintamaa/Yle

Vaasan tiedekirjasto Tritonia otettiin käyttöön vuonna 2001. Aluksi Vaasan yliopiston, Åbo Akademin ja Hankenin Vaasan yksiköiden yhteisenä kirjastona.

Vuonna 2010 Vaasan ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian Vaasan yksiköiden kirjastot yhdistettiin Tritoniaan.

Tritonia sijaitsee keskeisellä paikalla Palosaaren kampusta. Kampusalue siirtyi keväällä yliopiston ja Vaasan kaupungin yhteisomistukseen ja saman tien alkoi kampusalueen uudistamisen suunnittelu.

Uusien omistajien mielestä Tritonian kalliit neliöt pitää saada kirjojen säilytystä tehokkaampaan käyttöön. Tritonia halutaan muuttaa yliopiston päärakennukseksi.

Markkinoinnin ja viestinnän akateemisen yksikön dekaani, professori Pirjo Laaksonen on myös Tritonian johtokunnan puheenjohtajana.

Markkinoinnin professori, markkinoinnin ja viestinnän akateemisen yksikön dekaani, sekä Tritonian johtokunnan puheenjohtaja Pirjo Laaksonen.
Professori Pirjo Laaksosella on pitkä kokemus Vaasan korkeakoulumaailmasta. Hän on toiminut eri tehtävissä yliopistossa vuodesta 1980.Tuomo Rintamaa/Yle

– Kirjastoille on tullut aika paljon uusia tehtäviä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Tieto on digitalisoitunut ja yhä useammin käytetään audiovisuaalisia välineitä. Tämä asettaa suuria haasteita sille, missä muodossa kirjoja ja tietoa lainataan ja sille miten sitä tuotetaan, Laaksonen sanoo.

Tritonian toimintoja on tarkoitus siirtää nykyisin päärakennuksena toimivaan Tervahoviin.

Kaupunki on nyt kampusalueen omistaja

Vaasan noin 13 000 opiskelijaa ovat kaupungille tärkeitä. Toimiva kampus on imago- ja vetovoimatekijä.

Tritonian lukusopeista aukeaa näkymä merelle.
Tritonian lukusopeista aukeaa näkymä merelle.Tuomo Rintamaa/Yle

– Jotta imago pystytään säilyttämään, siihen sisältyy myös muutos. On oltava koko ajan ajan hermoilla ja löydettävä uusia toimintamuotoja. Pidän tärkeänä että meillä on tiedekirjasto myös jatkossa, Vaasan kaupungin sivistystoimen johtaja Christina Knookala sanoo.

Knookala toimii kaupungin osittain omistaman Vaasan ammattikorkeakoulun osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Hän painottaa, että korkeakoulujen rahoituksen kiristyessä myös kirjaston toimintaa tulee tehostaa.

Tritoniassa on mahdollisuus päätetyöskentelyyn.
Tritoniassa on mahdollisuus päätetyöskentelyyn.Tuomo Rintamaa/Yle

– Tritonia pitää saada palvelemaan eri korkeakouluyksikköjä mahdollisimman kustannustehokkaasti. Digitalisaation takia kirjaston luonne on muuttunut ja toivottavasti löydämme uusia palvelumuotoja myös, Knookala pohtii.

Muutokset valmiina parin vuoden päästä

Kampusalueen tulevaisuutta pohditaan parhaillaan työryhmässä ja työ on vielä kesken. Pirjo Laaksosen mielestä kirjasto voisi jatkossa kirjojen varastoimisen sijaan myydä esimerkiksi videoneuvottelupalveluja alueen yrityksille, jotka vähentävät lentämistä ympäristösyistä.

Tritonian muutokset ovat osa Vaasan yliopistokampuksen saneerausta.
Tritonian muutokset ovat osa Vaasan yliopistokampuksen saneerausta. Tuomo Rintamaa/Yle

– Kirjat eivät varmasti poistu kokonaan, mutta täytyy tarkkaan harkita minkälaisia kirjoja kannattaa pitää minkäkin hintaisissa tiloissa. Mitä enemmän opetus digitalisoituu sitä tärkeämpää on, että meillä on fyysisesti houkuttelevia tiloja. Opiskelijat, tutkijat ja henkilökunta tarvitsevat jatkossakin henkilökohtaista palvelua. Tämä muutosprosessi käydään läpi siksi, että Tritonia olisi jatkossa entistä vahvempi, Laaksonen painottaa.

Kampusalueen muutostyöt alkavat tulevana syksynä. Tarkoitus on, että muutokset on tehty vuoden 2021 loppuun mennessä.