Elinkeinoministeri: Sähköverkkojen yksityistäminen oli hutipäätös – Hallitus koettaa panna sähkön siirtohintojen isot korotukset kuriin

Hallitus hillitsee sähkön siirtohintoja kiristämällä vuosittaista korotuskattoa. Ministeri toivoo lisäapua myös aggregaateista.

sähkönsiirto
Elinkeinoministeri Katri Kulmuni Torniossa
Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) lupaa, että sähkön siirtohintojen nousua aletaan torpata jo heti syksyllä. Emma Sarsila / Yle

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) ampuu kovilla. Ministerin mukaan sähkön siirtohintojen jatkuva nousu syrjii harvaanasuttuja alueita, pohjoista ja maaseutua.

– Sähkönsiirtoasiat puhututtavat ihmisiä aivan valtavasti. Siirtohinnat ovat nousseet varsin rutkasti 2010-luvulla, hän sanoo.

Sähköverkkoyhtiöt ovat alueellaan monopoliasemassa. Hintojen korotukset alkoivat vuonna 2016, kun verkkoyhtiö Caruna löi pöytään kuluttajaa kylmäävät korotukset siirtohintoihin.

Korotuksia koetettiin tuolloin suitsia vuosittaisella korotuskatolla.

– Nyt siirtohinnan nousua yritetään kiristää heti syksyllä lisää korotuskattoa tiukentamalla. Korotuskattoa olisi tarkoitus pudottaa alaspäin nykyistä 15 prosentista.

Tiukennuksen määrää ministeri ei suostu vielä sanomaan. Sen hän myöntää, että 15 prosentin vuosinousu on kova.

– Energiayhtiöt ovat toki toimineet lain mukaan, kun säävarmoja verkkoja on koetettu tehdä.

Verkkoyhtiöt, tiet ja väylät syytä säilyttää julkisessa omistuksessa

Elinkeinoministeri Kulmuni on sitä mieltä, että Jyrki Kataisen (kok.) pääministeriaikana tehty sähköverkkojen yksityistäminen oli virhepäätös. Se johti tuolloin siirtohintojen kovaan nousuun.

– Julkisen monopolin kaltaisen asioiden kuten teiden, väylien ja verkkoyhtiöiden olisi syytä olla julkisessa omistuksessa, Kulmuni suomii.

Korotuskaton lisäksi muitakin kuluttajan kukkarossa näkyviä toimia on luvassa.

Elinkeinoministeri sanoo, että Suomi voisi Ruotsin mallin mukaan porrastaa maksuja alueellisesti. Kulmuni on huolestunut alueellisesta eriarvoisuudesta.

Aggregaatit korkeiden siirtohintojen sijaan?

Sähköyhtiöt ovat perustelleet hintojen korotuksia pääosin sillä, että lisääntyneiden myrskytuhojen vuoksi sähköverkko on toimintavarmuuden vuoksi maakaapeloitava. Tällaiset investoinnit ovat kalliita.

Maakaapelointi ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen keino turvata sähkönsaantia pohtii ministeri Katri Kulmuni. Sitä paitsi kaapelointi ei edes ole verkkoyhtiöille pakollista, vaikka niin kuulee joskus väitettävän.

Lain vaatimiin varmuustoimiin pitkien etäisyyksien, metsien ja myrskytuhojen maassa voi päästä muutoinkin. Sähköverkkoja voidaan esimerkiksi tuoda lähemmäs tietä tai raivata niin sanottua vierimetsää. Kaapelointia korvaavia toimia pohditaan par'aikaa työ- ja elinkeinoministeriössä.

Kulmunilla on oma ehdotuksensa, jonka selvittäminen on vasta pantu ministeriössä alulle. Kulmuni ehdottaa varavoiman eli aggregaattien käyttöä hankalilla alueilla.

– Kuluttajan olisi voitava pohtia, ottaisiko hän käyttöönsä mieluummin aggregaatin vai maksaako korkeita siirtohintoja. On siis syytä selvittää, olisiko joillakin alueilla olemassa tehokkaampia keinoja hillitä siirtohintojen nousua kuin kaapeloida kaikki piuhat maahan, ministeri sanoo.