1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuivuus

Ennätyksellisen kuiva heinäkuu kurittaa jopa täysikasvuisia puita

Jyväskylän seudulla heinäkuu on ollut viime vuottakin kuivempi.

Kuivuus on kellastuttanut koivujen lehtiä. Suurin osa puista kuitenkin selviää kuivasta kesästä ja tekee ensi keväänä uudet lehdet normaalisti. Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Päättymässä olevasta heinäkuusta saattaa tulla Jyväskylän seudulla kuivin yli 20 vuoteen.

Tähän mennessä (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) sadetta on saatu vasta 20,6 millimetriä, mikä on neljäsosa (24,6%) heinäkuun keskimääräisestä sademäärästä. Ilmatieteenlaitoksen tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhtä vähäsateinen heinäkuu oli viimeksi vuonna 1994. Tiistaina iltapäivällä Jyväskylän seudulle on ennustettu sadetta. Määrän ei kuitenkaan pitäisi mullistaa sadetilastoja.

Kyseessä on jo toinen kuiva kesä peräkkäin. Viime heinäkuussa sademäärä jäi noin kolmannekseen tavanomaisesta. Koko kesän sademäärä oli vuonna 2018 139,2 mm, mikä on 60% kesän tavanomaisesta sadekertymästä.

Puutarhat ja puistot kovilla

Pitkään jatkunut kuivuus kurittaa puistoja ja puutarhoja. Jo toinen kuiva kesä peräkkäin saattaa tappaa jopa täysikasvuisia puita, kertoo Jyväskylän kaupunginpuutarhuri Vesa Lehtinen.

– Valmiiksi huonokuntoiset, karuilla paikoilla kasvavat puut ovat nyt koetuksella. Terveistä koivuista ei tarvitse olla huolissaan, vaikka ne ovatkin kellastuneet ja pudottavat lehtiään, Lehtinen sanoo.

Jyväskylässä kaupungin puutarhoissa nurmikot ovat kuivuneet oljenkeltaiseksi. Ne kasvavat enää kituliaasti ja niiden leikkaaminen on lopetettu. Lehtinen suosittelee samaa myös kotipuutarhureille: Nurmikon jättäminen pitkäksi ehkäisee veden haihtumista maaperästä.