Notre Damen palosta levisi ympäristöön lyijyhiukkasia – viranomaisia syytetään hidastelusta ongelman hoitamisessa

Läheiseltä leikkikentältä mitatut korkeat lyijypitoisuudet johtivat lopulta toimiin.

Notre Damen katedraali
Notre Damen katedraali kärsi pahoin 15. huhtikuuta syttyneessä palossa. Tässä liekehtii kuuluisa torni.
Notre Damen katedraali kärsi pahoin 15. huhtikuuta syttyneessä palossa. Tässä liekehtii kuuluisa torni.Ian Langsdon / EPA

Ranskan viranomaisten syytetään reagoineen liian hitaasti Pariisin Notre Damen katedraalin tulipalosta ympäristöön levinneisiin lyijyhiukkasiin. Ympäristöjärjestö on haastanut asian vuoksi joukon viranomaisia oikeuteen.

Katedraalin tornin ja katon huhtikuisessa palossa ja romahduksessa suli satoja tonneja lyijyä. Palossa ilmaan ja maaperään tihkui lyijyä ja hiukkaset leijailivat läheisille kaduille ja rakennuksien pinnoille.

Paikallinen Robin des Bois -ympäristöjärjestö syyttää kanteessaan terveysjärjestöjä, valtion virkamiehiä ja Pariisin kaupunkia "ihmisten asettamisesta vaaraan tahallisesti", sillä ne eivät välittömästi ryhtyneet altistumista rajoittaviin toimenpiteisiin, kirjoittaa The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Leikkikentältä mitattiin korkea lyijypitoisuus

Järjestö kritisoi myös sitä, että vaikka läheisten päiväkotien ja koulujen maaperässä voi olla korkeita lyijypitoisuuksia, viranomaiset eivät ole regoineet tilanteeseen tarpeeksi nopeasti.

Pariisin kaupungintalo on sulkenut varotoimenpiteenä läheisessä päiväkodissa ja alakoulussa järjestetyn lomakerhon sen jälkeen, kun kerholaisten käyttämältä leikkikentältä löytyi korkeita lyijypitoisuuksia. Kerhoon on osallistunut arviolta 180 lasta.

Lähialueilla on useita muita kouluja, joita "syväpuhdistetaan" kesälomakauden aikana.

Viime viikolla Notre Damen jälkiraivaus- ja siivoustyöt keskeytettiin, sillä saastumisenvastaiset toimet havaittiin puutteellisiksi.

Ympäristöjärjestö haluaisi myös tutkia (siirryt toiseen palveluun) Seine-joen ja sen kalojen lyijypitoisuuden.

Kesäkuussa Pariisin terveysviranomaiset kehottivat katedraalin ympäristössä asuvia lapsia ja raskaana olevia naisia verikokeisiin, joissa mitattiin veren lyijypitoisuutta.

Juttua korjattu 31.7. klo 6.51: Palossa suli satoja tonneja lyijyä, ei satoja tuhansia tonneja.

Lisää aiheesta:

Lämpöennätykset paukkuivat keskiviikkona Euroopassa – Notre Damen katto saattaa jopa romahtaa helteen seurauksena

Syyttäjä: Notre Damen palossa ei epäillä tahallista rikosta, mutta palon syytä ei edelleenkään tiedetä