Muutos Tanskan pakolaispolitiikassa: Vastaanottaa kiintiöpakolaisia vuosien tauon jälkeen – demareita syytetään vaalilupauksen rikkomisesta

Tanskan uusi hallitus on ilmoittanut UNHCR:lle ottavansa kiintiöpakolaisia jo tänä vuonna.

Tanska
Kaksi burkhaan pukeutunutta naista ohittaa suuren UNHCR-tekstin.
Naiset hakivat tammikuussa apua YK:n pakolaisjärjestöltä UNHCR:ltä Afganistanin Heratissa. Jalil Rezayee / EPA

Tanskan uusi hallitus on ilmoittanut YK:n pakolaisjärjestölle UNHCR:lle maan ottavan jälleen vastaan kiintiöpakolaisia. Tanska lopetti pakolaisten vastaanottamisen joitakin vuosia sitten.

Politiken-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) uusi ulkomaalaisasioista ja integraatiosta vastaava ministeri Mattias Tesfaye ilmoitti UNHCR:lle heinäkuun 11. päivä, että Tanska on valmis vastaanottamaan jo tänä vuonna pienen ryhmän erityisen vaativaa hoitoa tarvitsevia kiintiöpakolaisia.

Tarkkaa määrää tai aikataulua tänä vuonna vastaanotettavista pakolaisista ei ole kerrottu. Ennen keskeytystä Tanska otti kiintiöpakolaisia vastaan vuosittain noin 500.

UNHCR:n mukaan kiintiöpakolaisia sijoitettiin viime vuonna koko maailmassa 55 600. Suomi vastaanotti viime vuonna 750 pakolaista.

Kiintiöpakolainen (siirryt toiseen palveluun) on ihminen, jonka UNHCR on määritellyt pakolaiseksi. Pakolainen siirtyy vastaanottavaan maahan vasta, kun hänelle on löydetty asuinpaikkakunta ja asunto.

Oppositiossa oleva maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue on jo syyttänyt hallituspuolue sosiaalidemokraatteja vaalilupauksen pettämisestä. Ennen kesäkuun vaaleja SDP lupasi jatkaa Tanskan tiukan maahanmuuttopolitiikan noudattamista.

Uuden hallituksen ohjelmassa on useita pehmennyksiä viime vuosien erittäin tiukkaan maahanmuuttolinjaan.

Lisää aiheesta:

Tanskan maahanmuuttopolitiikassa suunnanmuutos – uusi hallitus pehmentää tiukkaa linjaa, suunnitelma karkotussaaresta roskakoriin