Henkilökorttien ruuhkaralli jatkuu Lounais-Suomen poliisilaitoksella – Turussa vapaita aikoja vasta elokuun loppupuolella

Vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos ruuhkautti poliisilaitoksia ympäri Suomen.

henkilötodistukset
Lounais-Suomen poliisilaitoksen kyltti.
Kuvituskuva arkistokuvasta.Kalle Mäkelä / Yle

Lupapalveluissa on edelleen ruuhkaa Lounais-Suomen poliisilaitoksella.

Turun poliisiasemalla ensimmäinen vapaa aika passin tai henkilökortin hakuun on elokuun 23.päivän tienoilla. Muualla Turun lähiympäristössä vapaita aikoja on aikaisintaan parin viikon päästä.

– Tilanne jatkuu edelleen vaikeana. Henkilökorttiruuhka alkoi keväällä ja jatkuu yhä. Siihen päälle kesäinen passiruuhka vielä, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen lupapalveluista komisario Kenneth Johansson.

Johanssonin mukaan päiväkohtaisia peruutusaikoja on toki mahdollista saada, mutta kyse on silloin enemmän tuurista.

Ruuhkan aiheutti lakimuutos

Ruuhkan syynä on vuodenvaihteessa voimaan tullut lakimuutos, jonka vuoksi ajokortti ei enää käy henkilöllisyystodistuksesta kaikissa tilanteissa.

Pelkästään alkuvuonna myönnettiin yli 200 prosenttia enemmän henkilökortteja ja yli 30 prosenttia enemmän passeja, kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Muistutan jälleen ihmisiä, että paperit kannattaa laittaa kuntoon riittävän ajoissa. Jos kortin tai passin saamiseen tarvitaan tunnistautuminen poliisilaitoksella, niin siihen menee enemmän aikaa, Johansson painottaa.

Poliisin mukaan tällä hetkellä kolmella neljästä Suomen kansalaisesta on nyt voimassa oleva passi tai henkilökortti. Johansson arvioi, että viiden vuoden kuluttua on odotettavissa taas isoja ruuhkia, kun tänä vuonna haetut henkilökortit tulevat uusimisikään.

– Sykleissä kortteja uusitaan, ja toki se tuo tasaisesti ihmisiä laitokselle. Toki viiden vuoden kuluttua on voinut tulla uusiakin säännöksiä, jotka tuovat taas ruuhkia, Kenneth Johansson pohtii.

Lue lisää:

Lakimuutos aiheutti viikkojen ruuhkat henkilökorttien hakuun – "Koko Suomessa poliisilaitokset toimivat äärirajoilla"