Hyppää sisältöön

Yksi ruuvi romahdutti Kokkolan ABC:n terassin lasikaton

10 millimetriä paksu karkaistu turvalasi rikkoontui pieniksi palasiksi, kun ruuvi painoi lasin kiinnitysreiän reunaan.

Kokkolan Heinolankaaren ABC-myymälän terassikate purettiin maanantaina. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolan Heinolankaaren ABC-aseman terassikaton romahtamisen syy on selvinnyt. Lasikaton reunimmaisessa ikkunalevyssä oli muista poikkeava kiinnitys.

Katoksen metallirungon lämpölaajeneman takia vinoon asennettu kiinnitysruuvi pääsi painamaan lasia, jolloin 10 millimetriä paksu karkaistu turvalasi rikkoontui pieniksi palasiksi. Kontakti on ollut niin voimakas tai monta kertaa toistuva, että se on lopulta rikkonut lasin. Syy selvisi rikkoontumisjäljistä ja -suunnasta.

Katos oli yksitoista vuotta vanha. Nyt vauriokatos puretaan kokonaan ja tilalle laitetaan tarvittaessa aurinkovarjot. Myös Heinolankaaren aseman kahden muun lasikatoksen reunimmaiset lasiruudut poistetaan varotoimenpiteenä ja tilalle laitetaan uudet ruudut ilman uloketta.

Tämän tyyppinen ulokkeellinen lasi on käytössä Kokkolan lisäksi vain Vaasassa Kiitokaaren ABC-asemalla. Vaasassa terassikate on kuitenkin tehty laminoidusta lasista, joka ei hajoa sirpaleiksi eikä voisi tippua asiakkaiden päälle, kuten Kokkolassa viime perjantaina.

Terassikatteesta rikkoontui yksi, noin metrin leveä lasilevy viime perjantaina. Kolme ihmistä sai haavoja pudonneista sirpaleista. Terassikatoksen alla oli tapahtumahetkellä ruokailemassa seitsemän asiakasta.