Unkarin johto arvostelee Suomea – Annastiina Kallius on entinen aktivisti, joka tietää, miten puheisiin kannattaa suhtautua

Tutkija Annastiina Kallius asui pitkään Unkarissa ja joutui kansalaisaktivisminsa takia mustamaalatuksi.

8 minuuttia
Annastiina Kallius
Annastiina Kalliusta nimitettiin Unkarin mediassa valtion viholliseksi.

Viime viikkoina Suomi on ollut toistuvasti esillä Unkarin mediassa. Viikonloppuna Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvosteli puheessaan kovasanaisesti Suomen oikeusvaltiota.

Aiemmin vastaavaa kritiikkiä on esittänyt muun muassa Unkarin pääministerin toimiston valtiosihteeri Zoltán Kovács.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi A-studiossa, ettei kyseessä ole normaali kanssakäyminen EU-maiden välillä. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen taas kutsui Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) Orbánin ja hänen lähipiirinsä lausuntoja “härskiksi mustamaalaukseksi”.

Tutkija Annastiina Kallius pitää tilannetta Unkarin valtapuolue Fideszin toiminnalle tavanomaisena.

– Fidesz toimii usein vastakkainasettelun kautta ja pyrkii provosoimaan muita. Suomi ei ole yksin toiminnan kohteena, vaan viholliskuvia haetaan vähän kaikkialta, hän sanoo.

– Pitää myös huomata, että nämä puheet ovat paljon enemmän esillä Suomessa kuin Unkarissa.

Mistä on kyse

Kallius on tutkija ja valmistelee antropologian väitöskirjaa Helsingin yliopistossa. Hän seuraa Unkarin politiikkaa ja sen vaikutuksia unkarilaisiin myös tutkimuksensa kautta.

Hänen mielestään nyt nähdyt puheenvuorot liittyvät ennen kaikkea Suomen EU-puheenjohtajakauteen.

– Suomi on luvannut pitää esillä sitä, että EU:n tukirahat kytkettäisiin oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Kallius toteaa, ettei kärjistyksiin ja vastakkainasetteleuun pidä lähteä mukaan.

– Se peli osataan Orbánin hallinnossa erittäin hyvin. Kärjistysten sijaan keskustelua kannattaa kontekstoida, hän toteaa.

Mikäli keskusteluun törmää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, Kallius kehottaa avoimuuteen.

– Kun Unkarissa arvostellaan Suomea siitä, ettei täällä ole perustuslakituomioistuinta, voi todeta että aivan, pitää paikkansa. Sitten voi keskustella siitä, mikä on oikeusvaltion perinne täällä ja mihin järjestelmä perustuu.

Kuka ja mitä

Kallius on seurannut Unkarin politiikkaa ja mediaa pitkään. Hän muutti Unkariin 18-vuotiaana, ja teki maassa muun muassa vapaaehtoistyötä.

Hän päätyi toimimaan kansalaisjärjestöissä, jotka kritisoivat tai vastustivat Orbánin ja hänen puolueensa politiikkaa.

Annastiina Kallius
Annastiina Kallius seuraa unkarin politiikkaa ja mediaa niin työssään kuin myös vapaa-ajallaan. Karoliina Simoinen / Yle

Unkarin parlamenttivaalien aikaan vuonna 2018 Kallius yllättyi.

Unkarin TV2:n lähetyksessä hänen kuvansa ilmestyi ruudulle, ja häntä käytettiin esimerkkinä henkilöstä, joka on uhka Unkarin turvallisuudelle.

Hänet nimettiin “Sorosin apuriksi” – tällä viitattiin amerikkalais-unkarilaiseen miljardööri George Sorosiin, jonka Orbánin hallinto on usein julistanut vastustajakseen.

– Tutut ja sukulaiset alkoivat kysellä mitä tapahtuu, onko kaikki hyvin. Se oli aika lamaannuttavaa nähdä kuinka paljon pelkoa tämä aiheutti erityisesti ympärilläni, Kallius muistelee.

– Itse siinä oli ikään kuin myrskyn silmässä ja näki tilanteen selkeämmin, hän pohtii omia tuntemuksiaan.

Tätä et ehkä tiennyt

Oranssi on Unkarissa erittäin poliittinen väri, sillä se on Viktor Orbánin Fidesz-puolueen tunnusväri.

– Puolueen vaalitilaisuudet ovat välillä yhtä oranssia merta, Annastiina Kallius toteaa.

Oranssi väri vaikuttaa myös siihen, miten Fidesz-puolueesta puhutaan.

– Unkariksi oranssi ja appelsiini ovat sama sana. Siksi esimerkiksi Twitterissä Fideszistä puhutaan usein appelsiini-emojilla, Kallius kertoo.

Annastiina Kalliusta haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso haastattelu klikkaamalla jutun pääkuvaa. Katso myös sarjan aiemmat jaksot Yle Areenasta.

Lue lisää:

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo: Orbánin Suomi-kritiikki rajua ja perusteetonta, vaatii pääministeri Rinteeltä vastalausetta

Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvosteli rajusti Suomea – eurooppaministeri Tytti Tuppurainen: Suomi tekee sen, mikä sille EU:n puheenjohtajamaana kuuluu

Haavisto Unkarin Suomea kritisoineista uutisista: Tämä ei ole normaalia kanssakäymistä EU-maiden välillä

Mistä Orbánin hyökkäys Suomea vastaan johtuu? Yle selvitti asiaa Unkarin poliittisen eliitin kesäpäivillä

Professori Tuomas Ojanen Unkarin kritiikistä: Valtiosääntötuomiostuin ei ole oikeusvaltion tae, monissa muissakaan länsivaltioissa sitä ei ole

Suomalaisnuori lähti vapaaehtoistöihin Unkariin ja 10 vuotta myöhemmin hänet nimettiin televisiossa valtionviholliseksi – Annastiina Kallius tutkii nykyajan fasismia, mutta tuntee sen myös nahoissaan