Venäjän viranomaiset tutkivat Moskovan protestia joukkolevottomuuksina – Lainkohta mahdollistaa jopa 15 vuoden tuomiot

Viranomaiset aloittivat kolme rikostutkintaa poliisiin tai kansalliskaartin joukkoihin kohdistuneesta väkivallasta.

Venäjän oppositioryhmät
Kaksi mellakkavarusteisiin pukeutunutta poliisia kuljettaa vaaleanharmaaseen t-paitaan ja mustiin shortseihin pukeutunutta miestä kadulla. He pitävät miehen käsiä ylhäällä selän takana. Kolmas poliisimies kulkee edellä ja ojentaa kättään kohti kameraa.
Mellakkapoliisi otti mielenosoittajan kiinni Moskovan keskustassa 27. heinäkuuta. Mielenosoituksessa arvosteltiin viranomaisia siitä, että nämä estävät useita opposition ehdokkaita osallistumasta Moskovan kaupunginvaltuuston vaaleihin.Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet rikostutkintoja lauantain mielenosoituksesta Moskovassa.

Venäjän valtiollinen rikostutkintakomitea SKR tutkii tapahtumia laajamittaisena mellakointina. Venäjän rikoslain 212. pykälän mukaan levottomuuksien organisoinnista voidaan langettaa useiden vuosien vankeusrangaistuksia.

Enimmäisrangaistus on 15 vuoden vapaudenmenetys.

Lisäksi tutkintakomitea tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) aloittaneensa kolme rikostutkintaa poliiseihin ja kansalliskaartin jäseniin kohdistuneesta väkivallasta.

Venäjän poliisi vastasi kovaotteisesti mielenilmaukseen, jossa vaadittiin viranomaisia sallimaan opposition ehdokkaiden osallistuminen syyskuun Moskovan kaupunginvaltuuston vaaleihin.

Protestien taustalla on vaaliviranomaisten päätös estää kaikkiaan 57:n ehdokkaan pääsy vaaleihin.

Poliisi pidätti lauantaina yli 1 000 ihmistä. Mielenosoitukselle ei ollut annettu viranomaisten lupaa.

Oppositio on kehottanut ihmisiä uuteen mielenilmaukseen lauantaina.

– Syyttäjien pitää ankarasti estää laittomien ja luvattomien joukkokokousten järjestäjien ja osanottajien toimet, varavaltionsyyttäjä Aleksandr Buksman sanoi uutistoimisto RIA Novostin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Moskovalainen tuomioistuin torjui tiistaina oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vetoomuksen vapauttamisesta terveyssyiden takia.

Navalnyi sai viime viikolla 30 päivän vankeustuomion luvattomaan mielenosoitukseen kehottamisesta. Hän joutui sunnuntaina yhtäkkiä sairaalahoitoon. Navalnyin lääkäri ja asianajaja ovat esittäneet epäilyjä, että oppositiojohtaja olisi myrkytetty. Maanantaina illalla hänet palautettiin takaisin vankilaan.

YK: Ylenpalttista voimankäyttöä

YK:n ihmisoikeustoimisto katsoo, että poliisi näyttää käyttäneen ylenpalttista voimaa mielenosoittajia vastaan.

– Kun joukkoja hallitaan niin Venäjällä kuin missä tahansa muuallakin, poliisin voimankäytön pitäisi olla suhteessa uhkaan, jos sellaista on, ja voimankäyttöön pitäisi turvautua vain viimeisenä keinona, tiedottaja Rupert Colville sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjän viranomaisten pitäisi sallia rauhanomaiset mielenilmaukset ilman rajoituksia, Colville sanoi.

Ihmisoikeustoimisto on myös huolissaan tiedoista, että joiltakin pidätetyiltä olisi evätty asianajajan tapaaminen tai ruoan ja veden saanti.

Aiheesta aiemmin:

Sairaalaan "vakavan allergiakohtauksen" vuoksi joutunut Navalnyi palautettiin vankilaan – Lääkäri: Kaikkia testejä ei ehditty tehdä 29.7.2019

Lääkäri epäilee, että eilen vankilasta "vakavan allergiakohtauksen" takia sairaalaan kiidätetty oppositiojohtaja Navalnyi on myrkytetty29.7.2019

"Eroa Putin" – Venäjän poliisi ottanut kiinni yli tuhat ihmistä vapaita vaaleja vaativan mielenosoituksen yhteydessä Moskovassa 27.7.2019

Moskovassa oppositio aikoo uhmata mielenosoituskieltoa ja marssia – Mistä vaalikapinassa kyse? 27.7.2019

Lähteet: AFP, Reuters, Tass