Hyppää sisältöön

Viron veronalennus vauhditti väkevien alkoholijuomien myyntiä – Latvia vastaa laskemalla omaa alkoholiveroaan torstaina

Virossa väkevien alkoholijuomien myynti on kasvanut heinäkuun aikana jopa 20 prosenttia.

Vodkapulloja tallinnalaisen myymälän hyllyssä. Kuva: Silja Massa

TALLINNA Väkevien alkoholijuomien myynti Virossa on vilkastunut merkittävästi heinäkuun alussa voimaan tulleen veronalennuksen jälkeen, kertovat virolaiskaupat.

Viro laski heinäkuun alusta alkaen alkoholin valmisteveroa 25 prosenttia, minkä seurauksena useat virolaiskaupat alensivat myymiensä alkoholituotteiden hintoja.

Coop-kauppaketjun markkinointijohtaja Andres Lember kertoo Ylelle väkevien alkoholijuomien myynnin kasvaneen heinäkuun aikana noin 20 prosenttia edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna.

Lember kuitenkin lisää, että myyntiin vaikuttavat muutkin seikat kuin alkoholin hinta.

– Tänä vuonna oli viileä heinäkuu, ja kylminä kesinä väkevää alkoholia myydään perinteisesti keskivertoa enemmän. Kuumalla ilmalla taas menee enemmän mietoja alkoholijuomia. Mietojen juomien myynnissä ei näy eroa viime vuoteen verrattuna, hän kertoo.

Rimi-kauppaketjun viestintäpäällikkö Katrin Bats toteaa Ylelle, että väkevien alkoholijuomien myynti on lisääntynyt Rimi-ketjun liikkeissä jopa neljänneksen viime vuoden heinäkuuhun verrattuna.

Kevyen alkoholin myynnissä ei Rimissäkään ole tapahtunut muutoksia. Lemberin tavoin Bats veikkaa yhdeksi syyksi tähän viileää kesää.

– Vasta myöhemmin tänä vuonna voimme tarkastella tilastoja laajemmin ja nähdä veronalennuksen todelliset vaikutukset. Nyt on silti jo selvää, että vaikutusta on, Bats sanoo.

Virolaismedian mukaan väkevien alkoholijuomien myynti on kasvanut edellisvuoteen verrattuna myös muun muassa SuperAlko- ja Cityalko-liikkeissä sekä Prisma-kauppaketjun liikkeissä.

Veronalennuksen toivotaan tuovan asiakkaat Latviasta takaisin alkoholiostoksille Viroon. Kuva: Silja Massa

"Etelävirolaisille matka Latvian puolelle on lyhyt ja helppo"

Viro laski alkoholiveroa houkutellakseen virolaiset ja suomalaiset asiakkaat takaisin alkoholiostoksille Viroon.

Viime vuosina virolaiset ovat hakeneet jopa neljänneksen alkoholijuomistaan Latviasta, jossa juomat ovat olleet matalamman verotuksen vuoksi Viroa halvempia.

Latviassa reagoitiin Viron veronalennuspäätökseen nopeasti.

– Latvialla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin seurata Viron esimerkkiä, ilmoitti Latvian pääministeri Krišjānis Kariņši ennen juhannusta.

Pian tämän jälkeen Latvian parlamentti päätti laskea vahvojen alkoholijuomien veroa 15 prosentilla. Uusi veronalennus tulee voimaan torstaina 1. elokuuta.

Coop-ketjun Anders Lember kertoo väkevien alkoholijuomien myynnin kasvaneen etenkin niissä liikkeissä, jotka sijaitsevat Viron etelärajalla.

Kun Latvia tällä viikolla laskee omaa alkoholiveroaan, Lember veikkaa etenkin etelävirolaisten asiakkaiden suuntaavan jälleen alkoholiostoksille Latvian puolelle.

– Se on asia, jolle emme voi mitään. Rajalla asuville matka Latvian puolelle on lyhyt ja helppo. Hintojen muutokset vaikuttavat heti siihen, kummassa maassa seudun asukkaat ostoksensa tekevät.

Molemmilla mailla on kova tarve saada pidettyä alkoholikauppa rajojensa sisällä.

Viron valtiovarainministeriö on arvioinut Viron menettäneen Latviaan suuntautuvan viinarallin vuoksi jo satoja miljoonia euroja verotuloja – alkoholin ostajat kun ostavat alkoholin lisäksi rajan takaa usein myös esimerkiksi bensaa ja tupakkaa.

Latvian parlamentti taas on laskenut, että Latvia kärsisi 92 miljoonan euron tappiot, jos se ei laskisi alkoholiveroaan Viron vanavedessä.

Suomi suunnittelee päinvastaista linjaa

Samaan aikaan kun Baltiassa on käynnissä kahden maan välinen tiukka hintakilpailu, Suomessa alkoholiveroa aiotaan kiristää.

Tietoa siitä, miten ja milloin veronkorotus tehdään, ei kuitenkaan vielä ole.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä on kommentoinut muun muassa Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun) seuraavansa Baltian alkoholiveropolitiikkaa tarkkaan.

Hänen mukaansa Baltian maiden alkoholin veronalennuksilla saattaa olla vaikutusta Suomen veropäätöksiin.

Lue lisää:

.
.