1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sote-palvelujen valinnanvapaus

Valinnanvapauskokeilu päättyy – suurperheen isä ja lukuisat muut odottavat pelonsekaisin tuntein paluuta julkisen terveydenhuollon piiriin

Valinnanvapauskokeilut päättyvät syksyn aikana eri puolilla maata hieman eri aikaan.

Kiuruvetinen Jani Nykänen oli tyytyväinen saamiinsa terveyspalveluihin valinnanvapauskokeilun aikana. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kiuruvedellä asuvan seitsemänhenkisen Nykäsen perheen terveyspalvelut mullistuvat elokuun alussa jo toistamiseen parin vuoden sisään.

Valinnanvapauskokeilu päättyy Ylä-Savossa heinäkuun loppuun ja asiakkaat siirtyvät julkisen terveydenhuollon puolelle elokuun alusta lähtien.

Muutos huolestuttaa Jani Nykästä. Myös monet muut pelkäävät palvelujen ruuhkautumista.

– Ruuhkat olivat suurin syy, miksi niin moni valitsi täällä yksityisen palveluntarjoajan. Iso osa uskoo, etteivät palvelut tule mitenkään toimimaan, huokaa viiden lapsen isä.

Pitkäaikaissairaana Nykänen joutuu käyttämään paljon terveydenhuollon palveluja. Hänen mukaansa parasta kokeilussa oli se, että lääkärit tulivat tutuiksi.

– Ei tarvinnut joka kerta kertoa omaa tarinaa uudestaan. Kyllähän se hirvittää, että mihin tässä nyt mennään.

Hyviä kokemuksia valinnanvapauskokeilusta

Valinnanvapauskokeilut loppuvat syksyn kuluessa eri alueilla hieman eri aikaan. Mukana olleen Ylä-Savon soten alueella kokeilu päättyy nyt ensimmäisten joukossa.

Esimerkiksi Uudenmaan alueellinen kokeilu päättyy elokuun lopussa ja Päijät-Hämeessä lokakuun lopussa.

Reilun 8000 asukkaan Kiuruvedellä poikkeuksellisen moni valitsi 2,5 vuotta sitten käynnistyneessä valinnanvapauskokeilussa yksityisen palveluntuottajan.

Kaikkiaan jopa 30 prosenttia kiuruvetisistä vaihtoi julkisesta terveyskeskuksesta yksityiselle puolelle.

Määrä oli paikkakunnalla Suomen korkeimpia niissä kunnissa, missä valinnanvapauskokeilu on ollut käynnissä.

– Palvelut pelasivat todella hyvin. Vastaanotolle pääsi nopeasti ja hoitamassa oli aina tuttu henkilökunta, kiittelee Nykänen.

Muutama vuosi sitten käynnistyneen valtakunnallisen valinnanvapauskokeilun piti laajentua piloteiksi, mutta soten kaaduttua viime keväänä suunnitelmat muuttuivat.

Valinnanvapauskokeilut päättyvät syksyn kuluessa eri alueilla hieman eri aikaan. Mukana olleen Ylä-Savon soten alueella kokeilu päättyy nyt ensimmäisten joukossa.

– Olemme joutuneet nopealla aikataululla reagoimaan maaliskuun jälkeen, kertoo Ylä-Savon soten terveysjohtaja Eija Jestola.

Ylä-Savon soten terveysjohtaja Eija Jestola ei usko terveyspalvelujen ruuhkautuvan elokuun alussa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Ei muutosta ilman sotkua

Ylä-Savon sotessa otetaan muutoksen myötä käyttöön palveluseteli, joka on voimassa vuoden loppuun saakka. Terveysjohtaja Eija Jestolan mukaan yhtään palveluntuottajaa ei kuitenkaan vielä ole ilmoittautunut.

– Olemme myös miettineet henkilöstöresursseja ja sitä, millä tavalla toiminnot saadaan järjestymään tietyillä paikkakunnilla, kuvailee Jestola tulevaan varautumista.

Jestolan mukaan kuntayhtymä suhtautuu muutokseen kuitenkin rauhallisesti.

– Kaikki eivät rysähdä heti elokuun alusta meidän asiakkaaksi, hän uskoo.

Ilman sotkua paluu vanhaan ei ole alkanut. Esimerkiksi Kunnanlääkäreiden toimintojen päättäminen yllättäen Kiuruveden toimipisteessä jo ennen heinäkuun loppua sai aikaan sekavan tilanteen, kun kuntalaiset vaativat lähipalvelujaan sen myötä Ylä-Savon sotelta.

– Yksityisen palvelun valinneet olivat sopimuksen mukaisesti heinäkuun loppuun heidän asiakkaitaan. Tämä toi meidänkin niskaamme turhaa lokaa, kun emme voineet ottaa heitä ennen elokuun alkua, harmittelee Jestola.

Kiuruveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mira Kokkosen mielestä julkinen terveydenhuolto on hyvin petrannut palvelujaan. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Julkinen terveydenhoito on kirittänyt palvelujaan

Valinnanvapauskokeilun aikana myös julkinen puoli on joutunut kirittämään toimintojaan. Ylä-Savon sotessa on esimerkiksi Kiuruvedellä otettu käyttöön iltavastaanottoajat, jotka ovat olleet erittäin suosittuja.

Kuntayhtymä on ryhtynyt kehittämään myös sähköistä ajanvarausta ja etävastaanottopalveluita. Iltavastaanoton lisäksi jo aloitetut vastaanottamotoiminnot sekä enskatoiminnot jatkuvat myös tulevaisuudessa. Enskavastaanotto tarkoittaa sitä, että terveyskeskukseen voi arkipäivisin hakeutua ilman ajanvarausta.

– Kaikki tietävät, että julkisella puolella ei olla niin ketteriä. Siinä meillä on vielä oppimista, myöntää Jestola.

Kiuruveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen (kesk.) kiittelee julkisen puolen julkisen puolen kehitystyötä valinnanvapauskokeilun aikana.

Hänen mielestään esimerkiksi asiakaslähtöisyyttä on parannettu huomattavasti ja jonoja on onnistuttu purkamaan.

– Tästä on opittu paljon. Varmasti syksyllä on luvassa haasteita, mutta pakkohan se on pärjätä, toteaa Kokkonen.

Sekä Kokkonen että Jestola mainitsevat suureksi haasteeksi sen, ettei julkinen puoli työnantajana houkuttele lääkäreitä. Tähän kannattaa Kokkosen mielestä panostaa tietoisesti koko maassa.

– Meilläkin on täällä Kiuruvedellä monta lääkäriä, mutta he eivät ole terveyskeskuksessa töissä, Kokkonen harmittelee.

Jäätkö kaipaamaan soten valinnanvapautta? Aiheesta voi keskustella tänään 1.8.2019 klo 22:een saakka.