Samsungin tulos romahti 53 prosenttia – taustalla muistipiirien laskevat hinnat sekä kauppakiista

Muistipiirien maailmanlaajuinen tarjonta kasvaa, mutta kysyntä heikkenee.

Samsung Electronics
Samsungin elektroniikka esillä yhtiön pääkonttorissa Soulissa.
Samsungin elektroniikka esillä yhtiön pääkonttorissa Soulissa.Jeon Heon-kyun / EPA

Teknologiajätti Samsung Electronicsin huhti-kesäkuun nettotulos laski jopa 53 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tulos oli 4,4 miljardia dollaria eli noin 3,9 miljardia euroa.

Eteläkorealaisyhtiön tulosta rasittaa muistipiirien laskevat hinnat ja Etelä-Korean ja Japanin välinen kauppakiista. Muistipiirien maailmanlaajuinen tarjonta kasvaa, mutta kysyntä heikkenee. Muistipiirejä käytetään muun muassa älypuhelimissa, tietokoneissa ja palvelimissa.

Yhtiö kertoo perusmatkapuhelinten toimitusten kasvaneen, mutta lippulaivamallit ovat käyneet kaupaksi aiempaa hitaammin. Lisäksi markkinointikulut ovat kasvaneet.

Samsung julkaisi huhtikuussa Galaxy S10 5g -lippulaivamallin, joka on maailman ensimmäinen viidennen sukupolven matkapuhelin. Hieman aiemmin Etelä-Koreassa avattiin maailman ensimmäiset maanlaajuiset 5g-verkot, joiden avulla puhelinkäyttäjät voivat esimerkiksi ladata puhelimeensa kokonaisen elokuvan alle sekunnissa.

Samsung joutui kuitenkin viivyttämään Galaxy Fold -puhelimien julkaisua, kun puhelinten arvostelijat kertoivat näyttöongelmista vain muutaman päivän käytön jälkeen.

Etelä-Korean ja Japanin historiallisesti kireät välit ovat olleet viime aikoina tavallista vaikeammat, mikä heijastuu myös Samsungin toimintaan. Japani ilmoitti viime kuussa rajoittavansa tiettyjen Etelä-Korean teollisuudelle tärkeiden tuotteiden vientiä, perusteena luottamuksen puute Etelä-Korean viennin valvontaan.

Etelä-Korea pitää rajoituksia kostona siitä, että eteläkorealainen tuomioistuin määräsi japanilaisia yhtiöitä maksamaan korvauksia korealaisen orjatyövoiman käytöstä toisen maailmansodan aikana.

Lue lisää:

Samsung edelleen älypuhelinten myydyin – kohuttu Huawei kahmi lisäosuuksia, Applen osuus pieneni edelleen

Samsung Electronicsin tulos kyykkäsi odotetusti – kilpailu koveni ja muistipiirien kysyntä heikkeni

Taittuvanäyttöiset puhelimet hajosivat testaajien käsiin – Samsung lykkää uuden puhelimensa myyntiä