1. yle.fi
  2. Uutiset

Demokraattiehdokkaiden jakolinjat käyvät yhä selvemmiksi Yhdysvalloissa – "He lupaavat kaiken ilmaiseksi ja antavat mahdottomia lupauksia"

Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta tavoittelevat edustajat ottivat yhteen tv-väittelyssä.

Yhdysvaltojen politiikka
Bernie Sanders, Elizabeth Warren ja Beto O'Rourke osallistuivat vaaliväittelyyn Detroitissa.
Bernie Sanders, Elizabeth Warren ja Beto O'Rourke osallistuivat vaaliväittelyyn Detroitissa tiistaina.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvalloissa demokraattipuolueen sisäiset jakolinjat kävivät selviksi puolueen presidentinvaaliehdokkuutta tavoittelevien ehdokkaiden televisioidussa vaaliväittelyssä.

Puolueen vasenta siipeä edustavat ehdokkaat Elizabeth Warren ja Bernie Sanders saivat kritiikkiä maltillisemmilta ehdokkailta muun muassa maahanmuutto- ja terveydenhuoltokysymyksissä.

Sekä Warren että Sanders ajavat kaikille oikeutta maksuttomaan terveydenhuoltoon.

– Tämä karkottaa riippumattomat äänestäjät ja varmistaa sen, että Trump valitaan uudelleen, Marylandin entinen kongressiedustaja John Delaney väitti.

Hänen mukaansa Warren ja Sanders ajavat kaiken antamista kansalaisille ilmaiseksi ja antavat äänestäjille mahdottomia lupauksia. Sandersilla oli vastaus valmiina.

– Viiden minuutin päässä täältä on maa nimeltä Kanada. Se takaa jokaiselle miehelle, naiselle ja lapselle terveydenhuollon ihmisoikeutena. Ja heidän terveydenhuoltokulunsa ovat puolet Yhdysvaltain kuluista. Kun joudut sairaalaan Kanadassa, et maksa siitä mitään, Sanders väitti.

Puolueen keskustasiipeä edustavat ehdokkaat, kuten Ohion osavaltion kongressiedustaja Tim Ryan, arvostelivat maksutonta julkista terveydenhuoltoa ajavia ehdokkaita siitä, että he veisivät monilta työelämässä olevilta heidän arvostamansa työpaikan kautta saadun terveysvakuutuksen.

Maltillisempien ja vasemmistolaisten ehdokkaiden väliset eroavaisuudet nousivat esiin myös maahanmuuttokysymyksissä. Warren on ajanut mallia, jossa luvattomia rajanylityksiä ei pidettäisi rikoksina.

– Kun minusta tulee presidentti, laittomat rajanylitykset pysyvät laittomina, sanoi Indianan osavaltiosta kotoisin oleva ehdokas Pete Buttigieg. Hänen mukaansa liberaali maahanmuuttopolitiikka on omiaan lisäämään presidentti Donald Trumpin kannatusta.

Illan väittelyyn osallistui kymmenen ehdokasta. Tässä vaiheessa mukana on yhteensä 20 ehdokasta, joista seuraavat kymmenen pääsevät areenalle huomenna.

Heidän joukossaan on muun muassa presidentti Barack Obaman aikainen varapresidentti Joe Biden, joka on mielipidemittausten mukaan suosituin ehdokas demokraattien presidentinvaalikandidaatiksi.

Lue myös:

New York Times: "CNN Democratic Debate: Candidates Clash on Health Care, Immigration" (siirryt toiseen palveluun)

BBC: "Democratic debates: Ten candidates over healthcare and immigration" (siirryt toiseen palveluun)

Kamala, Beto – vai kenties Pormestari Pete? Taistelu Trumpin haastajasta on alkanut

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi