Iso turvesuopalo saatiin sammutettua Sodankylässä – tuuli levitti palon yli 10 hehtaariin

Savun haju huomattiin Rovaniemellä asti.

Sodankylän turvesuopalon savu huomattiin Rovaniemellä saakka. Kuva: Jarno Sukuvaara / Reitti24 -valvontakone

Suuri turvesuolla syttynyt tulipalo Sodankylässä on saatu sammutettua varhain keskiviikkona, kerrotaan Lapin pelastuslaitokselta.

Hälytys tuli tiistaina kello 16.30 aikoihin ja paikalle hälytettiin useita pelastuslaitoksen yksiköitä.

– Turvesuo kasteltiin valtavalla määrällä vettä ja vedenpehmentimellä, joka auttaa sammuttamisessa, päivystävä palomestari Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta sanoo.

Palo levisi laajalle kovan tuulen takia. Tuuli myös vaikeutti sammutustöitä. Soppela arvioi, että lopulta turvesuota paloi yli kymmenen hehtaaria.

Pelastuslaitoksen väki lähti paikalta aamulla noin kello 3.30. Turveurakoitsijan miehet jäivät vielä jälkisammuttamaan ja vartiointiin palopaikalle.

Sodankylän iso palo aiheutti paljon savua, josta tehtiin havaintoja Rovaniemellä asti.

Uudelleensyttymisvaara

Simon Lumiaavalla paloi myös turvesuota noin kaksi hehtaaria. Myös tämän palon sammuttaminen kesti yön yli. Paikalle jäi urakoitsijan miehiä varmistamaan, että palo ei syty uudestaan.

Turvesuopalojen syttymissyystä ei ole varmaa tietoa.

– Ne voivat olla kytöpaloja tai esimerkiksi auman itsestäänsyttymisiä. Kova tuuli on voinut saada kytemisen leviämään, Soppela pohtii.

Soppelan mukaan molemmissa paloissa on uudelleensyttymisvaara.

Tulipalot eivät vahingoittaneet ihmisiä. Palot huomattiin lentotähystyskoneista.

Tervolan palo syttyi marjastajista?

Myös Tervolan Reutuaavalla syttyi tulipalo peltoaukealla illalla. Palo saatiin sammutettua. Palo ehti levitä metsän reunaan asti. Pelastuslaitokselta arvioidaan, että tuli on voinut saada alkunsa marjastajista.

Lapin pelastuslaitoksella oli kiireinen ilta ja yö. Tuuli kaatoi puita teille, Kemissä ylipainehallin katto repesi ja lisäksi oli kolme vesipelastustehtävää.

Sodankylässä soutelemassa olleet lapset joutuivat vähäksi aikaa hukkaan navakassa tuulessa mutta löysivät lopulta onnellisesti takaisin rantaan. Rovaniemellä vesiskootteri oli lähtenyt ajelehtimaan ja Inarijärvellä pelastajat auttoivat konerikon saaneen veneen rantaan.