Uhkaavia puita, kallistuneita pylväitä ja puuttuvia pylväshattuja – helikopterilennoilla tarkastettiin sähkölinjojen kuntoa

Uhkaavan lähelle sähkölinjaa kallistuneet puut käytiin heti raivaamassa pois.

sähkönsiirto
Sähkölinjoja metsässä.
Savon Voima kartoitti sähkölinjojen kuntoa Pohjois- ja Etelä-Savossa.Sakari Partanen / Yle

Energiayhtiö Savon Voima on tarkastanut helikopterilennoin sähkölinjaa runsaan 500 kilometrin matkalla. Yhtiön palveluvastaava Timo Kiiski kertoo, että lennoilla havaittiin yhteensä satakunta korjauskohtaa.

Kiireellistä korjaamista vaativia kohteita oli vain muutama. Talven tykkylumien jäljiltä joitakin puita oli kallistunut uhkaavan lähelle sähkölinjoja, ja ne käytiin Kiisken mukaan raivaamassa heti pois.

Havainnot liittyivät lähinnä sähköpylväisiin.

– Siellä oli sähköpylväiden kallistumisia, johtimia kannattelevia orsia oli vääntynyt ja pylväitä lahoamiselta suojaavien pylväshattujen puuttumisia. Myös muutamia johdinten säie- ja jatkosvikoja havaittiin, Kiiski kertoo.

Savon Voima kartoitti muutaman viikon ajan helikopterilennoilla sähköverkon kuntoa. Helikopteri pörräsi ympäri Pohjois-Savoa ja myös Etelä-Savon puolella.

Lentoja tehtiin muun muassa Ylä-Savossa Kiuruvedellä sekä Iisalmen ja Sonkajärven Sukevan välillä, Vesannolla, Suonenjoella, Kuopion alueella, Varkaudessa Kangaslammen alueella ja Leppävirran Niinimäessä. Etelä-Savossa sähkölinjoja tarkastettiin Joroisten etelä- ja lounaispuolella sekä Pieksämäen lounaispuolella.