Muistathan rajavyöhykeluvan! – rajavartiolaitoksen asiakaspalvelupisteillä supistetaan aukioloja

Rajan tuntumaan ei ole asiaa ilman virallista lupaa.

rajavalvonta
Rajavyöhyke -kyltti
Rajavyöhyke on merkitty selvästi ja tarkasti. Tommi Parkkinen / Yle

Suomen ja Venäjän raja-alueella liikkuminen vaatii erityisen luvan, muistuttaa rajavartiolaitos.

Metsästysseurueiden ja muiden raja-alueen tuntumassa liikkuvien on syytä muistaa, että raja-alueella liikkumiseen vaaditaan erityinen rajavyöhykelupa. Lupaa on syytä hakea ajoissa, sillä sen käsittelyyn menee yleensä muutamia vuorokausia. Luvan voi hakea näppärästi netissä.

Mikäli haluaa tehdä hakemuksen paperisena, on hyvä tietää, että Kainuun rajavartioston viidestä vartioasemasta Kuhmon, Suomussalmen ja Kuusamon asiakaspalvelupisteet ovat elokuusta alkaen auki ainoastaan maanantaisin ja torstaisin virka-aikaan. Palveluaikojen supistaminen johtuu lähinnä sähköistenpalveluiden kehittymisestä, nopeudesta ja helppoudesta. Rajavyöhykelupa on yleisin syy rajavartioaseman palvelupisteellä asioimiseen.

– Korkeintaan viidennes luvista hoidetaan paperisena. Paperin pyörittely on jo vähän vanhanaikaista, majuri Mika Keränen kertoo.

Jokainen lupahakemus käsitellään tapauskohtaisesti, eikä lupia anneta aivan helposti. Esimerkiksi marjastukseen lupia ei käytännössä enää myönnetä, mutta metsästykseen luvan voi saada.

– Lupia on noin 2 500 vuodessa, jotka koskevat noin 3 000–4 000 henkilöä, sillä esimerkiksi hirviporukoissa lupa haetaan yhtä aikaa koko ryhmälle, Keränen sanoo.

Rajavyöhyke on maksimissaan kolme kilometriä Suomen ja Venäjän välisestä valtakunnanrajasta sisämaahan päin ulottuva alue, jolla turvataan rajajärjestyksen ja rajaturvallisuuden ylläpitäminen ja valvominen. Rajavyöhyke on merkitty maastoon keltaisilla rajavyöhyketauluilla, keltaisilla renkailla ja teille sijoitetuilla puomeilla.

Rajavyöhykerikkomuksia ei Keräsen mukaan juurikaan ole. Nuhteluja tulee silloin tällöin, kun lupa on haettu, mutta jätetty kotiin.

– Kyllä ihmiset ovat nykyään hyvin valveutuneita lupien suhteen, Keränen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)