1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Asuntojen hinnat

Asuntojen hinnat ovat nousseet vain muutamassa suurimmassa kaupungissa

Useimmissa kasvukeskuksissakin neljän vuoden hintakehitys on miinuksella.

Asuntojen hinnat
Asuntojen pohjapiirroksia.
Uusien asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 9,7 prosenttia. Muualla maassa hinnat laskivat 1,1 prosenttia.Tiina Jutila / Yle

Omistusasuntojen hinnat ovat nousseet vain muutamalla paikkakunnalla vuoden 2015 alusta lähtien. Tilastokeskuksen mukaan nimellishinnat ovat nousseet selvästi vain pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Oulu on niukin naukin plussalla.

Tilastokeskuksen indeksin mukaan Helsingissä hinnat ovat kohonneet keskimäärin 14 prosenttia, Turussa 10 prosenttia, Tampereella 8 prosenttia, Espoossa 5 prosenttia sekä Oulussa ja Vantaalla 3 prosenttia.

Kaikkialla muualla keskihinnat ovat pudonneet. Maakuntakeskuksista indeksi on pudonnut eniten Kokkolassa (sadasta 83,5 pisteeseen) ja Kouvolassa (sadasta 87,7 pisteeseen). Suhteellinen asuntovarallisuus on siten pudonnut Kokkolassa ja Kouvolassa rutkasti runsaassa neljässä vuodessa.

Miinuksella ovat myös esimerkiksi Pori, Lahti, Lappeenranta, Kuopio, Joensuu, Jyväskylä ja Vaasa.

Indeksi mittaa kuitenkin paikkakunnan kaikilla alueilla sijaitsevien kaiken kokoisten asuntojen hintoja. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth muistuttaa, että asuntomarkkinat ovat hyvin eriytyneitä myös paikkakuntien sisällä.

– Keskustojen vetovoima on kasvanut, ja se tarkoittaa sitä, että kaupunkien sisälle tulee polarisaatiota, hän kertoo.

Ero hintakehityksessä kantakaupungin suosituimpien asuntojen ja epäsuosittujen lähiöasuntojen välillä voi olla erittäin suuri. Sellaisissakin kaupungeissa, joissa yleinen hintataso on laskeva, voi olla nousevan hintatason kaupunginosia.

Ehrnrooth luonnehtii kuitenkin Suomen asuntomarkkinoita tasaisiksi. Pääkaupunkiseudullakin hintakehitys on ollut vakaata verrattuna Tukholmaan ja Osloon, joissa vuosittaiset hintapiikit ovat saattaneet nousta kymmeniin prosentteihin.

– Vuosittaiset muutokset liikkuvat (Helsingissäkin) muutamissa prosenteissa, Ehrnrooth sanoo.

Pääkaupunkiseutu jatkoi hintaveturina

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat huhti-kesäkuussa pääkaupunkiseudulla 1,6 prosenttia vuoden takaisesta, kun muualla Suomessa hinnat putosivat keskimäärin 1,3 prosenttia. Helsingin lisäksi hinnat nousivat eniten Oulussa ja Turussa. Lahdessa sekä Tampereella hinnat pysyivät lähes vuoden takaisella tasolla.

Uusien asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 9,7 prosenttia. Muualla maassa hinnat laskivat 1,1 prosenttia.

Sama suuntaus näkyy, kun huhti-kesäkuun hintoja verrataan tammi-maaliskuun hintoihin. Vanhojen osakeasuntojen hinnat kohosivat pääkaupunkiseudulla 2 prosenttia ja muualla Suomessa 0,8 prosenttia.

Osakeasuntojen hintojen kuukausitilaston ilmestyessä siinä on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin puolet kaikista kaupoista.

Lue seuraavaksi