Hongkongissa pidätettiin yli 40 ihmistä mellakoinnista – syylliseksi tuomittuja voi odottaa jopa 10 vuoden vankilatuomio

Itsehallintoalueen kuukausia jatkuneelle poliittiselle kriisille ei näy loppua.

Hongkong
Sadat mustiin pukeutuneet kerääntyivät oikeustalon edustalle tukemaan 44:ää mielenosoittajaa, joita syytetään mellakoinnista viikonlopun mielenilmauksissa.
Sadat mustiin pukeutuneet kerääntyivät oikeustalon edustalle tukemaan 44:ää mielenosoittajaa, joita syytetään mellakoinnista viikonlopun mielenilmauksissa.Jerome Favre / EPA

"Vapauttakaa oikeamieliset!". "Ei mellakoitsijoita, vain tyranniaa!". "Vallatkaa Hongkong takaisin, aikamme vallankumous!".

Näiden iskulauseiden rytmittämänä Hongkongissa kymmenet ihmiset astelivat oikeuden eteen keskiviikkona. Sadat mustiin pukeutuneet kerääntyivät oikeudenkäynnin ajaksi oikeustalon ulkopuolelle tukemaan syytettyjä.

Syytettyjä epäiltiin mellakoinnista viikolopun mielenosoitusten aikana, jolloin tuhannet aktivistit ottivat yhteen väkivaltaisesti poliisin kanssa lähellä Kiinan edustustoa kaupungissa.

Keskiviikkona oikeus vapautti 23 syytettyä takuita vastaan, kertoo AP. Poliisi kertoi aiemmin, että kaikkiaan 44:ää on syytetty mellakoinnista, mutta on epäselvää, milloin muiden syytettyjen oikeuskäsittely käydään.

Paikallisen poliisin mukaan pidätetyt ovat iältään 16–41-vuotiaita. Heidän joukossaan on muun muassa opiskelija, opettaja, sairaanhoitaja, kokki ja rakennustyömaan työntekijä.

– Kiinan hallinto haluaa vain pelotella ihmisiä menemästä ulos ja protestoimasta uudelleen. Se saada osan meistä luovuttamaan, sanoi Syrus-nimellä esiintyvä henkilö uutistoimisto Reutersille.

Osa protestoijista on toista mieltä.

– En pelkää protestoida. Tämä koko juttu tänään vain tekee minut aiempaa vihaisemmaksi, sanoo 21-vuotias Gartner-niminen mielenosoittaja uutistoimisto Reutersille.

Protestit äityneet väkivaltaisiksi viime viikkoina

Mielenilmauksissa protestoijat ja poliisi ovat ottaneet väkivaltaisesti yhteen. Esimerkiksi kun mielenosoittajat kerääntyivät tukemaan mellakoinnista syytettyjä poliisiaseman edustalle, poliisi hajoitti mielenilmauksen käyttämällä pippurisumutetta ja pamppuja.

Uutistoimisto AFP:n mukaan television suorassa lähetyksessä on näytetty kuvaa, jossa poliisi osoittaa aseella protestoijia, jotka heittävät hänen ylleen esineita.

Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet kuluneen kahden viikonlopun aikana. Molemmat osapuolet käyttävät väkivaltaa: mielenosoittajat heittävät poliisia kohti tiilejä ja pulloja, johon poliisi on toistuvasti vastanut kumiluodein ja laukaisemalla kyynelkaasua.

Noin viikko sitten ainakin 45 ihmistä loukkaantui, kun naamioituneet miehet hyökkäsivät ihmisten kimppuun Yuen Longin rautatieasemalla. Mukana oli paitsi mielenosoituksesta palaavia, mutta silminnäkijähavaintojen mukaan myös naisia ja lapsia.

Kuukausia muhinut poliittinen kriisi

Muutama kuukausi sitten alkaneet protestiaallot ovat syösseet Britannian entisen siirtomaan suurimpaan poliiittiseen kriisiin sitten vuoden 1997, jolloin Hongkong luovutettiin takaisin Kiinan hallintaan.

Poliittinen kuohunta alkoi Hongkongissa kesän alussa lakialoitteesta, jonka mukaan rikoksesta epäillyn olisi saanut luovuttaa tuomiolle Manner-Kiinaan.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on luvannut, ettei lakihanke etene.

Mielenosoittajat eivät usko Lamin lupaukseen.

He ovat vannoneet jatkavansa mielenosoituksia kunnes poliisin toiminnasta järjestetään puolueeton tutkimus, pidätettyjä armahdetaan sekä kiistelty luovutuslakialoite kuopataan lopullisesti.

Lisäksi protestoijat vaativat, että hallintojohtaja eroaa ja alueelle vaaditaan yleistä äänioikeutta.

Mellakoinnista jopa 10 vuoden vankilatuomio

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun kaupungin viranomaiset turvautuvat mellakkasyytteisiin. Syytetyyppi voi myös turhauttaaa aktivisteja, sillä he ovat vaatineet, että kaupungin hallinto välttäisi käyttämästä mellakka-termiä puhuessaan mielenilmauksista.

Mellakointisyytteet luettiin vain päivä sen jälkeen, kun Kiinan hallinto ilmaisi tukensa hallintojohtaja Lamille ja poliisille ja vaati, että väkivaltaisia protestoijia rankaistaan nopeasti.

– Yksikään sivistynyt tai oikeusturvaa noudattava yhteiskunta ei siedä hillitöntä väkivaltaa, sanoi Hongkongin ja Macaon toimiston edustaja toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Paikallisen lain mukaan mellakointi tarkoittaa laitonta, yli kolmen henkilön kokoontumista, jossa yksi henkilö "rikkoo rauhaa". Siitä voi seurata jopa 10 vuoden vankilatuomio.

Lue myös:

Poliisi ja mielenosoittajat ottavat taas rajusti yhteen Hongkongissa – Poliisi asukkaille: Sulkekaa ikkunat kyynelkaasun vuoksi

Hongkongin mielenosoittajat syyttivät poliisia triadien suojelusta ja suojautuivat virkavallan ammuksilta sateenvarjoin

Hongkongissa väkivaltainen yö – Naamioitunut valkopaitainen joukko hyökkäsi mielenosoittajien kimppuun

"Taistellaan yhdessä", "Jaksaa, jaksaa" – poliittisin iskulausein varustetut leivonnaiset viedään käsistä Hongkongissa

Lähteet: AFP, Reuters, AP