Hyppää sisältöön

Siviiliuhrien määrä Afganistanissa laski viime vuodesta, mutta lähti jälleen nousuun – YK: Uhrimäärä on edelleen shokeeraavan korkea

Keskiviikkona ainakin 34 ihmistä kuoli ja useita loukkaantui matkustajabussin törmättyä tienvarsipommiin.

Afganistanin turvallisuusjoukot tutkivat pommi-iskussa tuhoutunutta autoa Kabulissa maanantaina. Kuva: Noorullah Shirzada / AFP

YK:n tuoreen raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) siviiliuhrien määrä Afganistanissa on laskenut viime vuoden takaisesta ennätysmäärästä.

Vuoden 2019 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana Afganistassa sai surmansa 1 366 ja haavoittui 2 446 siviiliä. Luvut ovat pienemmät kuin viime vuonna, jolloin uhriluku oli sodan historian korkein.

Tästä huolimatta Afganistan on Global Peace Indexin mukaan (siirryt toiseen palveluun) maailman vaarallisin maa.

Siviiliuhrien määrä on maassa YK:n mukaan kasvussa ja se oli vuoden toisella vuosineljänneksellä selvästi korkeampi kuin ensimmäisellä.

YK:n mukaan siviilien tilanne Afganistanissa on edelleen shokeeraava eikä sitä voi hyväksyä.

Suurin osa uhreista on hallituksen vastaisten voimien aiheuttamia, mutta hallitusta tukevien joukkojen käsissä on tämän vuoden puolella kuollut enemmän ihmisiä.

Tänään keskiviikkona ainakin 34 ihmistä kuoli ja useita loukkaantui matkustajabussin törmättyä tienvarsipommiin Kandaharin ja Heratin välisellä maantiellä.

Farahin maakunnan edustajan Muhibullah Muhibin mukaan kyseessä olisi talebanien asettama pommi. Muhibin mukaan kaikki kuolleet ovat siviilejä, lähinnä naisia ja lapsia.

Afganistanissa alkoi tällä viikolla syyskuussa järjestettävien presidentinvaalien kampanjointi. Sen odotetaan lisäävän väkivaltaisuuksia maassa entisestään, tehden siitä aiempaa vaarallisemman siviileille.

Juttua päivitetty 31.7.2019 kello 16:20 tienvarsipommin uhrien määrällä.

.
.