Ärjänsaaressa retkeilevät voivat juoda taas puhdasta kaivovettä

Kaivon kunnostaminen kesti parisen kuukautta.

juomavesi
Kuvan edustalla on hiekkaranta ja heiniä, taka-alalla on veneitä laiturissa.
Ärjänsaareen tulevat vieraat voivat nauttia jälleen puhdasta kaivovettä. Arkistokuva.Tiia Korhonen / Yle

Ärjänsaaren kaivovedestä löytyi kesäkuussa muun muassa enterokokkeja, eikä vesi täyttänyt talousvedelle asetettuja vaatimuksia.

– Ammattilaiset tyhjensivät yli kymmenen metriä syvän kaivon. Lisäksi sen ympäriltä kaivettiin maata, jotta nähtiin, kuinka kaivonrenkaat ovat liikkuneet roudan mukana. Varmuuden varalta sinne laitettiin yksi uuri rengas, kertoo Metsähallituksen projektipäällikkö Anni Koskela.

Kaivoon tehtiin kemiallinen puhdistus ja se pumpattiin tyhjäksi useasti. Nyt kaivovedestä otetut vesinäytteet täyttävät vaatimukset. Myös terveystarkastaja on hyväksynyt kaivoveden käyttämisen.

– Vesi on juomakelpoista, summaa Koskela.

Enterokokkia sisältävän veden juominen ei välttämättä aiheuta oireita. Koskela kertoo itsekin juoneensa kaivon vettä kesäkuun alussa ilman, että sai oireita. Kukaan mukaan ei sairastunut juotuaan kaivon vettä.

– Teimme kuitenkin rutiinitarkastuksen, jossa selvisi, että vesinäytteet eivät täytä vaatimuksia. Otamme tilanteen aina vakavasti, jos kaivoista löytyy poikkeavuuksia, Koskela sanoo.

Tulevana viikonloppuna Ärjänsaaressa järjestetään taidefestivaalit. Koskela iloitsee, että saareen tulevat vieraat voivat nauttia puhdasta kaivovettä.

– On hyvä, että kaivo toimii. Ihmisten ei tarvitse raahata mukanaan niin paljon omia vesipulloja.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!