Turun hyvinvointitoimialan ruokapalvelut tuottaa jatkossa Fazer Food Services – Turun oma Arkea Oy hävisi tarjouskilvan

Irtisanomisia ei kilpailutuksen häviämisestä huolimatta ole Arkealla tiedossa.

Turku
Kasvismakaronilaatikko
Kuvituskuva.Emma Pietarila/Yle

Turun kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden ruokatuottajaksi on valittu Fazer Food Services. Hyvinvointitoimiala kilpailutti ruokapalvelut tänä vuonna ja sopimus Fazerin kanssa alkaa torstaina.

Kilpailutuksessa oli mukana suurin osa hyvinvointitoimialan vanhusten asumispalveluiden ruokapalveluista sekä vammaispalveluiden ja asumis- ja päihdepalveluiden ruokapalvelut. Sopimuskausi on kolmevuotinen, kahden lisävuoden optiolla.

Sopimuksen rahallinen arvo on reilut 10 miljoonaa euroa.

Osana Turku-konsernia toimiva Arkea hävisi kilpailutuksen.

– Ymmärrän kyllä, että tämä herättää tunteita, mutta kilpailutuksessa katsotaan tarjousten laatua. Näin asiat toisinaan menevät, sanoo Turun kaupungin palvelupäällikkö Suvi Haukioja.

Arkea on jo sopeuttanut toimintaansa

Arkea Oy:n toimitusjohtajan Tuija Rompasaari-Salmi kertoo, että sopimuksen päättyminen on realisoitunut jo ennen kesää. Yritys on päivittänyt toimintasuunnitelmiaan sen osalta, että liikevaihtoa jää nyt saamatta.

– Tietysti se on harmillista, mutta sellaista se on kilpailluilla markkinoilla, Rompasaari-Salmi sanoo.

Irtisanomisia kilpailutuksen häviäminen ei kuitenkaan tarkoita. Työntekijöiden uudet työkohteet on käyty läpi kesän aikana.

Samaan aikaan kilpailutettiin myös sivistystoimialan ruokapalvelusopimus. Arkea valittiin Turun koulujen ruokapalveluiden tuottajaksi. Arkea on hoitanut kouluruoan valmistusta tähänkin asti, eli uutta kassavirtaa ei siltä osin ole tosin tiedossa.

Kaupungin omistamien yritysten tarjouskilpatappiot eivät ole tavattomia. Keväällä uutisoitiin Kuntec Oy:n hävinneen Turun keskusta-alueen kunnossapitosopimuksen kilpailutuksen.