Rantalentopalloa pelataan Kuopiossa hiekalla, joka on tuotu kaukaa: "Tästä haaveiltiin monta vuotta"

Erikoishiekka oli käytössä Kuopiossa ensimmäistä kertaa viime vuoden beach volley -turnauksessa.

beach volley
beach volleyn pelaamista Kuopion matkustajasatamassa.
Kuopiossa pelataan viikonloppuna beach volley -kutsuturnaus, jossa on mukana pareja kuudesta maasta. Arkistokuva vuodelta 2016.Antti Karhunen / Yle

Kuopioon on tuotu viikonloppuna pelattavaa rantalentopalloturnausta varten hiekkaa yli kahden tuhannen kilometrin päästä.

Kuopiossa Satamatorin keskiössä pelataan beach volley -kutsuturnaus, johon osallistuu pareja kuudesta maasta. Hiekka on oleellinen osa lajia, eikä pelaajien jalkojen alla olekaan ihan mitä tahansa santaa.

– Tämä on kvartsihiekkaa, jonka saamisesta haaveiltiin jo monta vuotta. Tämä on tuotu Hollannista joen pohjasta, tapahtumapäällikkö Tatu Säisä kertoo.

Säisän mukaan vastaavaa hiekkaa tuskin löytyisi Suomesta tarvittavia määriä. Kuopiossa käytössä oleva hiekka on myös Saksan rantalentopalloliiton hyväksymä.

– Tämä on tasalaatuista ja myös visuaalisesti kohtuullisen kaunista, mikä on tärkeää.

Maailmalla hiekan laadusta ollaan Säisän mukaan todella tarkkoja. Siihen pyritään myös Suomessa, mutta aina tavoite ei toteudu.

– Kun muistelee meidänkin tapahtuman alkuaikoja, niin aikamoista sepeliä se hiekka oli. Se ei ollut hyvää hiekkaa, mutta Suomen säännöt eivät siinä pelaamista kieltäneetkään.

Hollantilaista hiekkaa käytettiin ensimmäistä kertaa Kuopiossa viime vuonna. Hiekka varastoidaan talveksi asfalttipatjan päälle pressun suojaamana.

– Hiekkaan ei saa päästä esimerkiksi voikukan höytyviä, koska se voisi versoa jossakin vaiheessa.

Säisää hieman jännitti, kun hiekka tuotiin varastosta päivän valoon.

– Hemputin hyvässä kunnossa tuo on, hän huokaa helpottuneena.

Tapahtuma tuo Kuopion satamaan tuhansittain ihmisiä

Kuopiossa viikonloppuna järjestettävä rantalentopallotapahtuma on kasvanut vuosien aikana merkittävästi.

Aluksi se oli pienimuotoinen, mutta nyt kyse on järjestäjien mukaan Suomen suurimmasta urheilun ja viihteen ilmaistapahtumasta. Viime vuonna se keräsi Kuopion satamaan yli 30 000 kävijää.

Tapahtumassa järjestetään katukoris- ja katusählyturnaukset sekä ratkotaan Kuopion Vahvin -tittelin saaja sekä liaanihypyn Suomen mestaruus. Siinä on mukana myös kaksipäiväiseksi laajentunut Kuopio veneilee -tapahtuma.