1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalirikokset

Poliisin saamat vinkit ”Enosta" paljastaneet mahdollisesti kaksi uutta uhria: "Ovat kertoneet tapahtumista, jotka täyttävät rikoksen tunnusmerkistön"

Tutkinnanjohtajan mukaan kaikkiin yhteydenottoihin tullaan vastaamaan.

seksuaalirikokset
Kerrostalo helsingin Laajasalossa.
Poliisin mukaan seksuaalirikokset ovat tapahtuneet miehen kotona Helsingin Laajasalossa, missä hän on tarjonnut nuorille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Poliisi on saanut kymmeniä yhteydenottoja sen jälkeen, kun se kertoi tutkivansa laajaa, vuosia kestänyttä seksuaalirikoskokonaisuutta Helsingin Laajasalossa.

– Yhteydenottoja on tullut tiedotteen julkaisemisen jälkeen useita kymmeniä. Toistaiseksi kahta ihmistä on kuulusteltu heihin mahdollisesti kohdistuneen rikoksen vuoksi, kertoo tutkinnanjohtaja Saara Asmundela STT:lle sähköpostitse.

Asmundela tarkentaa Ylelle, että poliisin kuulemat kaksi henkilöä ovat kertoneet tapahtumista, jotka täyttävät rikoksen tunnusmerkistön.

Poliisi julkaisi maanantaina kuvan epäillystä miehestä, joka on nuorten keskuudessa tunnettu nimellä "Eno". Poliisin mukaan seksuaalirikokset ovat tapahtuneet miehen kotona Helsingin Laajasalossa, missä hän on tarjonnut nuorille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä.

Seksuaalisen väkivallan uhriksi on joutunut ainakin 12 alaikäistä tyttöä, poliisi kertoi maanantaina.

Poliisin mukaan epäillyt rikokset ovat alkaneet vuonna 2006 ja osaksi jatkuneet miehen kiinniottoon eli alkuvuoteen 2019 asti. Myös nyt ilmi tulleet kaksi uutta tapausta ajoittuvat tutkinnanjohtajan mukaan tälle ajankohdalle.

Asmundelan mukaan kaikkiin yhteydenottoihin tullaan vastaamaan ja kuulustelut järjestetään mahdollisimman pian.

– Poliisin täytyy ensinnäkin selvittää, täyttääkö ilmoitettu menettely jonkin rikoksen tunnusmerkistöä ja milloin epäilty rikos on tapahtunut, sillä syyteoikeuden vanheneminen lasketaan tekoajankohdasta.

Asmundela kertoo Ylelle, että yhteydenotoissa on useita sellaisia, joiden osalta lisäselvittelyt ovat tarpeen.

– Tässä vaiheessa on mahdoton sanoa, kuinka monta uutta uhria sieltä tulee, sen selvittäminen vie aikaa, hän toteaa.

Epäillään useista törkeistä raiskauksista

Rikoksista epäilty 64-vuotias laajasalolaismies vangittiin jo maaliskuun alussa, selviää käräjäoikeuden vangitsemistiedoista.

Vangitsemistietojen perusteella miestä epäillään yli 20 rikoksesta, joiden joukossa on muun muassa useita törkeitä raiskauksia, seksuaaliseen tekoon pakottamisia ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä. Ensimmäinen epäilty hyväksikäyttö alkoi vuoden 2006 heinäkuussa ja kesti yhteensä kaksi vuotta.

Miehen on epäilty myös pitäneen hallussaan ja levittäneen lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä sisältävää materiaalia. Materiaaliin liittyvien rikosten tekoaika päättyi muutamaa päivää ennen vangitsemista.

Seksuaalirikosten lisäksi miestä on vangitsemistietojen perusteella epäilty huumausainerikoksesta ja pahoinpitelystä.

Lue lisää:

Ainakin 12 uhria, ehkä enemmänkin – laaja seksuaalirikosvyyhti järkyttää Helsingissä, Kampissa nuorille järjestetään keskusteluapua jo tänä iltana

Poliisi saanut kymmeniä uusia vihjeitä "Enoon" liittyen – Miestä epäillään useista lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista Helsingissä, ainakin 12 uhria

Lue seuraavaksi