1. yle.fi
  2. Uutiset

Varsovan kansannoususta 75 vuotta  – veteraani: Ei ole olemassa sankarillisia ihmisiä, ei sankarillisia kansoja

Varsovan elokuussa 1944 alkanutta kansannousua on muisteltu monin eri tavoin. Kansannousun aikana vastarintaliike yritti vapauttaa kaupungin natsien miehityksestä.

Varsova
Varsovan kansannoususta on 75 vuotta
Varsovan kansannoususta on 75 vuotta

Torstaina on kulunut 75 vuotta siitä, kun Varsovan kansannousu natsimiehitystä vastaan alkoi. Toinen maailmansota oli lopuillaan, elettiin vuotta 1944.

Vuotta aiemmin natsit olivat kukistaneet Varsovan gheton kansannousun.

Varsovan kansannousun museon (siirryt toiseen palveluun) mukaan aluksi voitokkaat kapinalliset valloittivat useita kortteleita takaisin miehittäjiltä ja saivat aikaan toiveikkuutta asukkaissa. Vastarintaliike sai apua esimerkiksi Britannian armeijalta.

Kansannousu kesti 63 päivää. Sen aikana kuoli noin 18 000 kapinallista ja yli 200 000 siviiliä.

Puolalaiset odottivat (siirryt toiseen palveluun) Neuvostoliiton puna-armeijan olevan lähellä ja tulevan apuun natsien armeijaa vastaan.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Päivien kuluessa puolalaiset jäivät alakynteen.

Kun natsit olivat saaneet kaupungin jälleen takaisin haltuunsa, he ajoivat suurimman osan asukkaista pois Varsovasta ja tuhosivat kaupungin lähes kokonaan. Kapinalliset lähetettiin sotavankileireille.

Vastarintaliikkeen taistelua kunnioitetaan Puolassa vuosittain.

Juhlallisuuksia kansannousun kunniaksi

Torstaina 75-vuotisjuhlallisuudet pidetään Powazkin hautausmaalla. Tilaisuuteen osallistuvat Puolan presidentti Andrzej Duda, pääministeri Mateusz Morawiecki sekä muita poliitikkoja ja armeijan sotilaita. Lisäksi tilaisuuteen on kutsuttu veteraaneja ja puolalaisia nuoria.

Tilaisuudessa lasketaan seppele, luetellaan kaatuneiden nimet ja pidetään minuutin hiljaisuus.

Aiemmin tiistaina Varsovan kansannousun museon edessä pidettiin tilaisuus, jossa taisteluissa mukana ollut veteraani Leszek Zukowski piti puheen nuorille sukupolville muistuttaen arvoista.

– Varsovan kansannousun juhlavuonna me uskomme teille, nuoret ystävät, arvojemme vaalimisen. Seuraavan sukupolven tulisi saada niistä voimaa ja inspiraatiota.

Puheessan Zukowski luetteli sellaisia arvoja kuten vapaus, rohkeus, ystävyys, suvaitsevaisuus ja heikomman auttaminen.

Tiistainan pidettiin kansannousun muistotilaisuus Varsovan kansannousun museolla.

Myös tässä tilaisuudessa oli mukana Puolan poliittista johtoa.

Keskiviikkona Saksan ulkoministeri Heiko Maas tapasi Puolan johtoa ja osallistui tilaisuuteen kansannousun muistomerkillä.

Veteraani varoittaa valheista

Varsovan kansannousussa mukana taistellut juutalainen Stanislaw Aronson muisteli viime syksynä sodan aikaisia tapahtumia Guardian-lehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Hän haluaa, että hänen sukupolvensa muistettaisiin tavallisina ihmisinä, jotka kykenivät niin hyvään kuin pahaan.

– Kuten ei ole olemassa sankarillista sukupolvea, ei ole olemassa myöskään sankarillista kansakuntaa eikä luontaisesti ilkeää tai pahaa kansakuntaa, kirjoittaa Aronson.

Hän kertoi kokeneensa sodan aikana kaikenlaista kohtelua puolalaisilta. Osa esimerkiksi auttoi piilottamaan hänet, osa käytti hänen tilannettaan hyväksi.

Saksalaisia sotilaita varsovalaisen geton edessä helmikuussa 1944.
Saksalaisia sotilaita varsovalaisen geton edessä helmikuussa 1944.AOP

Aronson joutui pakolaiseksi Ukrainaan, menetti sukulaisensa venäläisten vankileireille ja jäi kodittomaksi, mutta löysi vastarintaliikkeen saksalaisen naisen avustuksella.

Kirjoituksessaan Aronson muistuttaa, että valheiden leviämistä ei pidä aliarvioida.

– Valhe tuhosi kotimaani ja suuren osan mantereesta. Ja nyt valheet uhkaavat paitsi noiden aikojen muistojen lisäksi myös saavutuksia, joita on tehty siitä lähtien, kirjoittaa Aronson.

– Nykysukupolvilla ei ole ylellisyyttä väittää, ettei sitä koskaan varoitettu tai että se ei ymmärtänyt seurauksia, joihin valheet johtavat.

Aronson asuu nykyään Tel Avivissa. Hän lähti Puolasta, sillä pelkäsi sodan jälkeen Neuvostoliiton salaista poliisia NKVD:tä.

Mike Tyson tapasi kapinallisten "Tarzanin"

Viime vuosien erikoisuus Varsovan kansannousujen muistelijoiden joukossa on yhdysvaltalainen nyrkkeilijä Mike Tyson.

Tysonilla on energiajuomabisneksiä Puolassa. Viime vuoden kesällä hän julkaisi videon, jossa ylisti kansannousun sankareita.

Tänä vuonna Tyson kirjoitti Facebook-tilillään (siirryt toiseen palveluun) vierailleen kesäkuussa Puolassa ja tavanneensa Varsovan kansannousun veteraanin Bolesław Wojewódzkin.

Wojewódzkin salanimi vastarintaliikkeessä oli "Tarzan".

– Tämä on uskomaton mies, joka menetti kaksi veljeään taistelussa natseja vastaan. Minulla oli mahdollisuus oppia hänen taistelustaan ja Varsovan gheton kansannousun taistelusta myös.

Yhdysvaltalaisnyrkkeilijä Mike Tyson tapasi Varsovan kansannousun veteraanin Boleslaw Wojewodzkin 27. kesäkuuta Varsovassa.
Yhdysvaltalainen ex-nyrkkeilijä Mike Tyson tapasi Varsovan kansannousun veteraanin Boleslaw Wojewodzkin 27. kesäkuuta Varsovassa.Andrzej Lange / EPA

Tyson kertoo kunnioittavansa puolalaisia ja juutalaisia yhteisöjä, jotka voittivat kauhistuttavan natsien vainon. Hän kertoo, ettei koskaan unohda käyntiään kahden kansannousun kaupungissa.

– Omassa suvussani on ollut orjia ja nämä juuret ovat tehneet minusta vahvemman. Siksi koen yhteyttä aina sortoa kokeneisiin, kirjoitti Tyson.

Myöhemmin puolalaissivustolle antamassaan haastattelussa Tyson tosin sanoi, ettei puolalaisten kokemukset ole mitään verrattuna afroamerikkalaisten kärsimyksiin. Asiasta kirjoitti muun muassa Jerusalem Post (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Varsovan gheton kansannoususta 75 vuotta – "Koko ghetto oli tulessa"

Lähteet: EBU,

Lue seuraavaksi