Tulentekoon ei voi saada poikkeuslupaa palomestarilta – Etelä-Savon pelastuslaitokselta kysytään päivittäin metsäpalovaroituksesta

Metsäpalovaroitus annetaan maakuntakohtaisesti.

metsäpalot
Makkaran paistoa nuotiolla
Makkara on paistettava metsäpalovaroituksen aikana esimerkiksi retkikeittimellä. Kuvituskuva.yle/Elina Toivonen

Etelä-Savon pelastuslaitos saa päivittäin yhteydenottoja, joissa kysellään metsäpalovaroituksista. Palomestari Eero Aho kertoo soittajien esimerkiksi kysyvän, saako tulet tehdä, jos vieressä on vesiämpäri.

Tulien tekemiseen ei voi saada omaa lupaa palomestarilta, vaan metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on kielletty. Avotulella tarkoitetaan tulta, joka voi päästä irti maapohjaan tai levitä kipinöinnin vuoksi.

Palomestari Ahon mukaan metsäpalovaroituksen aikaan sytytetystä avotulesta voi ystävällisesti keskustella ja informoida tulentekijää.

– Jos viesti ei mene tavan kansalaisen toimesta perille, tulee soittaa hätäkeskukseen. Pelastuslaitos todennäköisesti tulee sammuttamaan nuotion ja pyytää poliisin paikalle. Poliisi voi sakottaa avotulen tekemisestä, Aho kertoo.

Varoitus koko maakuntaan

Metsäpalovaroitus ilmoitetaan maakuntakohtaisesti, mutta pienillä alueilla erot voivat olla todella suuria. Kansalaiset kysyvät pelastuslaitokselta esimerkiksi sitä, koskeeko metsäpalovaroitus tiettyä aluetta, jos siellä on juuri satanut runsaasti.

Metsäpalovaroitus perustuu Ilmatieteenlaitoksen määrittämiin metsäpaloindekseihin. Indeksi muodostuu yksittäisiltä mittauspaikoilta saaduista tuloksista. Eri paikoista mitataan muun muassa sademäärä ja ilman lämpötila.

– Tulen karatessa maastoon palokunnalle tulee valtavat talkoot, ja silloin avunsaanti jonnekin toisaalle saattaa sen takia viivästyä, Aho sanoo.

Etelä-Savossa on tällä hetkellä voimassa metsäpalovaroitus.