MM-ralli tuo rajoituksia droonien lennätykseen

Traficom haluaa turvata rallin-aikaisen vilkkaan helikopteriliikenteen kaikenlaisen muun ilmailun kuten kauko-ohjattavien droonien käyttökielloilla.

ralliautoilu
Droonien lennättämisestä tulee säädellympää vuoden 2020 heinäkuussa.
Ville Tiirikainen / Yle

Suomen MM-ralli tuo rajoituksia droonien käytölle Jyväskylässä ja pikataipaleiden varrella.

Traficom haluaa turvata rallin-aikaisen vilkkaan helikopteriliikenteen kaikenlaisen muun ilmailun kuten kauko-ohjattavien droonien käyttökielloilla. Rajoitukset ovat voimassa erikoiskoealueilla aina kilpailupäivinä.

Jyväskylän Paviljongin alueella ja ympäristössä droonien käyttö on kiellettyä torstaista sunnuntai-iltaan. Syynä drooniliikenteen kiellolle on se, että ne aiheuttaisivat vaaratilanteen erityisesti lähellä maata lentäville helikoptereille.

– Eli nythän siellä on poikkeuksellisen paljon ja poikkeuksellisen matalalla lentävää helikopteria erikoiskokeiden ja keskustan alueella, kertoo ANS Finlandin Jyväskylän apulaispäällikkö Janne Jalkanen.

Parhaiten tiedon lentokieltoalueista saa Droneinfosta ANS:n verkkosivuilta.

– Ne on varsin laajat ne alueet niiden erikoiskokeiden ympärillä ja niistä kannattaa huomata tällainen yksi asia, että yksi alue saattaa koskea kahta tai peräti kolmea erikoiskoetta. Eli, jos erikoiskoe on loppunut ja seuraava on vasta alkamassa, se lennätyskielto ei ole välttämättä loppunut siinä vaiheessa, vaan se alue voi olla edelleen aktiivinen eli lentokielto tai lennätyskielto on edellen voimassa, opastaa Jalkanen.