Poliisi pitää Pietarsaaren pahoinpitelysumaa huolestuttavana: "Poikkeuksellisen suuri määrä yhdessä kesätapahtumassa"

Muutamassa päivässä kertyi 17 pahoinpitelyä. Kahta miestä hakattiin rautaputkella ja toisaalla uhri lyötiin tajuttomaksi.

väkivaltarikokset
Poliisiauto Pietarsaaren Koulupuistossa.
Poliisilla oli kiirettä Pietarsaaren koulupuistossa Jaakon Päivien aikaan.Marcus Lillkvist / Yle

Poliisi pitää viime viikolla pidetyn kaupunkifestivaalin, Jaakon Päivien, pahoinpitelysumaa äärimmäisen huolestuttavana. Kyse on perheiden kaupunkifestivaalista.

– Pietarsaaren kokoiseen kaupunkiin tällainen määrä (17 kpl) väkivaltarikoksia on todella paljon, kun ajatellaan vielä, että ne ovat tapahtuneet yhdessä kesätapahtumassa. En muista, että vastaavaa olisi sattunut viime vuosina missään Pohjanmaalla, kertoo Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Mikael Appel Svenska Ylelle.

Viikon kestäneen kaupunkifestivaalin viimeisen viikonlopun aikana kirjattiin jopa 17 pahoinpitelyä, joista kaksi oli törkeitä.

Valtaosa pahoinpitelyistä tapahtui Koulupuistossa, jossa poliisi aikoo nyt lisätä valvontaa.

Enemmän väkivaltarikoksia kuin Provinssirockissa

Mikael Appelin mielestä Pietarsaaren väkivaltarikosten määrä on poikkeuksellisen suuri, kun mietitään tapahtuman luonnetta ja kokoa.

– Esimerkiksi kävijämäärältään huomattavasti suuremmassa, tämän kesän Seinäjoen Provinssirockissa kirjattiin kuusi pahoinpitelyä viikonlopussa.

Jaakon Päivien tapahtumat keräävät runsaasti yleisöä Pietarsaaren seudulta, ja moni seudulta poismuuttanut saapuu kaupunkiin festivaalin aikaan.

Viikon aikana keskustassa liikkuu järjestäjien arvion mukaan lähes 90 000 ihmistä. Jaakon Päivät koostuu lukuisista, pääosin pienistä eri tapahtumista. Sitä markkinoidaankin "turvallisena kaupunkifestivaalina kaikille".

Poliisi ja järjestäjät ryhtyvät toimiin

Poliisi ja festivaalien järjestäjätaho miettivät nyt jatkotoimenpiteitä, jotta vastaava saadaan estettyä tulevaisuudessa. Korjauksia ja parannuksia turvallisuussuunnitelmiin on tulossa.

– Ihmisten turvallisuus pitää taata tällaisissa tapahtumissa. Sen eteen pitää tehdä töitä, sanoo Appel.

Väkivaltarikosten syiden ja kaikkien tekijöidenkin selvittäminen voi kestää kuitenkin viikkoja.

– Analysoimme kaikessa rauhassa, miksi näin kävi ja löytyykö tapauksille jotain yhdistävää tekijää, esimerkiksi onko liikkeellä ollut samoja tekijöitä, kertoo ylikomisario Pasi Aho Pietarsaaresta.

Jaakon Päiviä järjestävän Finn Pietarsaaren toiminnanjohtajan Ida-Marie Jungellin mielestä on väärin nostaa Jaakon Päivät esille tässä yhteydessä.

– Rauhattomuudet olisivat voineet sattua minä hyvänsä viikonloppuna. Totta kai me otamme turvallisuuden vakavasti. Tänä vuonna meillä oli järjestyksenvalvojia enemmän kuin koskaan aiemmin, ja juuri se määrä, minkä poliisi meiltä velvoitti. Niiden lisäksi vanhempia oli vielä kiertämässä kaupungilla illalla, kertoo Jugnell.

Järjestyksenvalvojat eivät ennätä kaikkialle

Kaupunkifestivaali järjestetään isolla alueella, ja eri puolilla kaupunkia on useita pienempiä tapahtumia, muistuttaa toiminnanjohtaja Jugnell.

– Tämä tuo omat haasteensa, koska eihän valvojia voi olla kaikkialla koko ajan.

Jungellin mukaan festivaaliin kuuluvissa tapahtumissa oli tänä vuonna jopa rauhallisempaa kuin viime kesänä. Järjestyksenvalvojat puuttuivat kaupunkifestivaalin tapahtumissa vain pariin pieneen tapaukseen. He muun muassa estivät yhden nuorten välisen nujakan.

Myös poliisi on partioinut festivaaleilla aktiivisesti.

– Pyrimme suuntaamaan partiointia Koulupuiston alueelle, samoin kuin muuallekin sinne, missä ihmiset liikkuvat. Mitään erityistoimia emme kuitenkaan pysty kohdistamaan yksittäiseen puistoon, sanoo ylikomisario Pasi Aho.

Koulupuistossa on jo vuosia ollut levotonta, aluetta on yritetty rauhoittaa muun muassa lisäämällä kameravalvontaa.