Uusi tehdas alkaa tuottaa Kokkolassa jäteveden pudistamisessa käytettävää rautasulfaattia ehkä jo ensi vuonna

Voda Nordic pitää Kokkolaa sopivana paikkana tehtaalleen hyvien liikenneyhteyksien takia.

teollisuus
Näkymä Satamatieltä Kokkolan suurteollisuusalueelle.
YLE / Anssi Leppänen

Kokkolan suurteollisuusalueelle aiotaan rakentaa rautasulfaattitehdas. Voda Nordic on hakenut tehtaalle ympäristölupaa heinäkuussa.

Yhtiö ei halua arvioida investoinnin suuruutta. Sen mukaan tehdas antaa työtä 15–20 työntekijälle, kun mukaan lasketaan epäsuorat työpaikat, kuten kuljetukset.

Rautasulfaattia käytetään jätevedenpuhdistamoilla fosforin sitomiseen. Tehdas tuottaisi nestemäistä rautasulfaattia 30 000 tonnia vuodessa. Se riittää noin kolmenkymmenen Kokkolan kokoisen kaupungin jätevesien puhdistamiseen.

Tuotanto alkaisi jo ensi vuonna?

Voda Nordic suunnittelee tuotannon aloittamista jo ensi vuoden aikana.

Rautasulfaattia valmistetaan raudasta ja rikkihaposta. Ely-keskus on arvioinut, että tehdasta varten ei tarvitse tehdä ympäristövaikutusten arviointia.

– Tuotantoprosessi perustuu melko suljettuun kiertoon. Päästöt ilmaan ovat hyvin vähäisiä ja naapurustolle tulee vain vähän häiriöitä. Lietesakkaa tulee jonkin verran, mutta se ei ole jätteenä vaarallinen käsitellä, kuvailee toimitusjohtaja Tuomas Rinne prosessia ympäristön kannalta.

Kokkola valikoitui yhtiön mukaan siksi, että kaupunki sijaitsee logistisesti oikeanlaisessa paikassa.

– Ei tarvitse ottaa kuin Suomen kartta käteen niin huomaa, että Kokkolasta on aika hyvät yhteydet joka puolelle sekä raaka-aineiden että loppuasiakkaiden kannalta. Suurteollisuusalueella on myös valmiit puitteet meidän tyyppisille toiminnalle.

Kokkolan suurteollisuusalueen tonteista vastaava KIP Infra on esittänyt useita vaihtoehtoja Voda Nordicille sijoituspaikaksi.

– Heidän tilantarpeensa on suhteellisen pieni. Kyseeseen voi tulla joko tyhjä tontti tai sitten he voivat hyödyntää jotain jo olemassa olevaa rakennusta, kertoo KIP Infran toimitusjohtaja Jaakko Pöykkö.

Rautasulfaattia ei kannata kuljettaa kauas

Rautasulfaattikuljetukset hoidetaan säiliörekoilla. Asiakkaat löytyvät kotimaasta, tosin Ruotsistakin voisi löytyä uusia markkinoita.

– Tämä on sen verran edullista tavaraa, ettei sitä kannata kuljettaa pitkiä matkoja, sanoo Voda Nordicin toimitusjohtaja Tuomas Rinne.

Voda Nordic on suomalainen, vuonna 2013 perustettu vesien käsittelyyn keskittyvä yritys. Sillä on vastaava kemikaalitehdas myös Raahessa.

Siellä tuotantokapasiteettia on kuitenkin vain 10 000 tonnia vuodessa eli kolmasosa Kokkolaan suunnitteilla olevan tehtaan tuotannosta.