Kiky-tuntien jatkosta muhii lihava riita: Jääkö 24 tunnin vuosityöajan pidennys pysyväksi?

Vuonna 2016 solmittu kilpailukykysopimus pidensi työaikoja nostamatta palkkoja.

työmarkkinat
Tietyöstä varoittava liikennemerkki
Yle

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin, että työaikaa pidennetään 24 tuntia vuodessa. Näistä tunneista näyttää tulevan työmarkkinasyksyn kovin vääntö.

Osalla aloista kyse on kuudesta minuutista päivässä. Työehtosopimusneuvottelut käynnistyvät elo-syyskuun vaihteessa.

Palkansaajajärjestöt ovat sitä mieltä, että ilmaisten lisäminuuttien tekeminen loppuu. Työnantajat pitävät kiinni siitä, että työajan pidennys on tullut jäädäkseen, koska se on lisännyt suomalaisyritysten kilpailukykyä.

Kilpailukykysopimus oli edellisen hallituksen lempilapsi. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ajoi sopimusta, jonka tavoitteena oli parantaa suomalaisten yritysten mahdollisuuksia pärjätä kilpailijoille esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa.

Yle kysyi kuudelta työmarkkinajärjestöltä, mitä ne veikkaavat syksyllä alkavan työmarkkinakierroksen vaikeimmaksi kysymykseksi.

Riku Aalto
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei halua jatkaa kiky-tuntien tekemistä.Mesut Turan / Lehtikuva

Puheenjohtaja Riku Aalto, Teollisuusliitto

1. Mistä on tulossa suurin kiista ja miksi?

Luulen, että suurin keskustelun aihe tulee olemaan työaikaan liittyvät kysymykset. Totta kai palkankorotukset ja korotusmallit ovat aina keskeisessä asemassa neuvotteluissa.

2. Mikä olisi teidän ratkaisunne?

Teollisuusliiton tavoite on, että yhdessäkään meidän sopimuksessa ei ole kiky-tunteja.

3. Nähdäänkö lakkoja?

Lakko ei koskaan ole tavoiteltava asia. Toki neuvotteluprosessiin kuuluu myös niihin valmistautuminen. Toivottavasti neuvottelutulokset saadaan aikaan ilman työmarkkinahäiriöitä.

Päivi Niemi-Laine
JHL:n Päivi Niemi-Laineen mukaan kiky-tunneista ei ole ollut mitään olennaista hyötyä Suomen kansantaloudelle.Thomas Hagström / Yle

Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto

1. Mistä on tulossa suurin kiista ja miksi?

Neuvottelupöytään ovat nousemassa kiky-tunnit, samapalkkaisuus eli palkkatasa-arvo nais-ja miesvaltaisten alojen välillä sekä työntekijän hyvinvointiin liittyvät asiat.

2. Mikä olisi teidän ratkaisunne?

Ratkaisu voisi olla kiky-tuntien poistaminen tai kompensointi palkankorotuksena. Ilmaiset tunnithan tulivat yllättäen, pyytämättä ja ilmaiseksi.

Palkkatasa-arvon edistämiseen tarvitaan palkkaohjelmaa. Tällä kurottaisiin umpeen mies- ja naisvaltaisten alojen palkkakuilua ja samalla lisättäisiin julkisen työn houkuttelevuutta esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla, jossa on huutava pula alan ammattilaisista.

3. Nähdäänkö lakkoja?

Sopiminen on ensisijainen tavoitteemme. Työmarkkinahäiriöt eivät ole meistä kiinni. Työnantajan kanssa sopien eteneminen on kuitenkin paras keino.

Annika Rönni-Sällinen
Osa-aikaisten työntekijöiden asema on Pamin ykköshuoli. Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen on vasta aloittanut tehtävässään.Markku Ulander / Lehtikuva

Puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen, Palvelualojen ammattiliitto

1. Mistä on tulossa suurin kiista ja miksi?

Palvelualoilla osa-aikaisiin ja nollatyösuhteisiin liittyvät kysymykset noussevat vahvasti esiin. Vastentahtoisen osa-aikatyön määrä on koko ajan lisääntynyt, ja osa-aikatyöstä saatavalla palkka ei palvelualoilla riitä turvaamaan toimeentuloa.

Tokihan palkkaan liittyvät kysymykset ylipäätään yleensä ovat neuvottelujen isoja kysymyksiä.

2. Mikä olisi teidän ratkaisunne?

Työnantajien lisätyöntarjoamisvelvollisuutta tulisi vahvistaa ja ottaa paremmin huomioon myös työntekijöiden tarpeet.

3. Nähdäänkö lakkoja?

Mahdoton lähteä ennakoimaan. Toivottavasti ei jouduta siihen tilanteeseen.

Minna Helle
Työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että työajan pidennys on tuonut teknologiayritysten käyttöön 6,7 miljoonaa työtuntia vuodessa.Karoliina Simoinen / Yle

Työmarkkinajohtaja Minna Helle, Teknologiateollisuus

1. Mistä on tulossa suurin kiista ja miksi?

Työajan pidennyksen jatkumisesta on hyvin erilaiset näkemykset työantaja- ja palkansaajapuolella. Se tulee olemaan siksi erittäin vaikea ratkaista.

2. Mikä olisi teidän ratkaisunne?

Ratkaisut etsitään neuvottelemalla. Tavoitteemme on työajan pidennyksen jatkuminen. Se on keskeinen osa parantunutta kilpailukykyä ja elintärkeä myös työllisyyden kannalta. Sopimusten on kaikilta osin edistettävä kilpailukykyä ja mahdollisuuksia yrityskohtaisiin ratkaisuihin.

3. Nähdäänkö lakkoja?

Lakkoihin ei ole heikentyvän talouskasvun takia todellakaan varaa, eivätkä fiksuimmat ratkaisut muutoinkaan synny työtaistelu-uhkien avulla.

Tuomas Aarto.
"Suomi on vasta saanut sieraimet osittain veden yläpuolelle", sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.Henrietta Hassinen / Yle

Toimitusjohtaja Tuomas Aarto, Palvelualojen työnantajat

1. Mistä on tulossa suurin kiista ja miksi?

Näyttää siltä, että ainakin jotkut palkansaajaliitot suunnittelevat tavoittelevansa kiky-sopimuksessa sovitun työajan pidennyksen pysyvää poistamista omista työehtosopimuksistaan.

Toivon, että näin ei tapahdu, koska työajanpidennyksellä on ollut iso positiivinen vaikutus Suomen kilpailukykyyn.

Työajan pidennystä ei ole tarkoitettu määräaikaiseksi ratkaisuksi.

2. Mikä olisi teidän ratkaisunne?

Ei ole mitään järkeä siinä, että huonontaisimme omilla ratkaisuillamme tilannettamme heti, kun olemme saaneet sieraimemme osittain veden pinnan yläpuolelle.

Kilpailukyvystä huolehtimisella ole erityinen merkitys myös julkisen talouden tasapainottamisessa ja työllisyyden parantamisessa.

3. Nähdäänkö lakkoja?

Toivon, että ei nähdä. Uskon liittojen kykyyn neuvotella järkeviä ratkaisuja lähtökohtaisesti ilman rähinöitä. Talousnäkymät ovat vähintäänkin utuiset ja myös hallitusohjelman täytäntöönpano edellyttää onnistunutta työmarkkinakierrosta.

Kaupanliiton toimitusjohtaja (2019-) Mari Kiviniemi.
Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi on vielä vaitonainen palkkaneuvotteluista.Sasha Silvala / Yle

Toimitusjohtaja Mari Kiviniemi, Kaupan liitto

1. Mistä on tulossa suurin kiista ja miksi?

Kaupan neuvottelut alkavat vasta tammikuussa ja valmistelevat keskustelutkin vasta syksyn aikana, siksi emme spekuloi vielä tässä vaiheessa neuvotteluita.

2. Mikä olisi teidän ratkaisunne?

Sama vastaus kuin edellä.

3. Nähdäänkö lakkoja?

Talouden näkökulmasta lakkoihin ei ole varaa.