Piskuinen paikallisradio puskee lähetystä pienestä keittiöstä – "Tämä lähti rakkaudesta radion tekemiseen"

Radio Kaakko ei käy tällä hetkellä yhteistyöneuvotteluja sanomalehtien kanssa. Radioasema sai juuri pitkän kymmenen vuoden toimiluvan.

paikallisradio
Radio Kaakon juontaja Robi Schurmann tekemässä radiolähetystä.
Juontaja Robi Schürmann on juontanut kesän aikana Radio Kaakon aamulähetyksiä.Antro Valo

Juontaja Robi Schürmanin ääni kuuluu haminalaisen bänditreenitilan keittiökomerosta. Käynnissä on paikallisradio Radio Kaakon lähetys.

Äänieristetty keittiö taipuu radion käyttöön juontajan mukaan hyvin. Nelihenkinen radiontekijäporukka on tottunut pieniin tiloihin.

– Ehkäpä jaamme tulevaisuudessa vielä tuon keittiötilankin ja näin myös vuokran, nauraa Radio Kaakon ohjelmapäällikkö Jalle Niemelä.

Niemelä on toinen Radio Kaakon perustajista yhdessä Jami Kanasen kanssa. Pitkän linjan radioammattilaisen mukaan radio on intohimolaji.

– Tämä toiminta lähti rakkaudesta radion tekemiseen ja havainnosta, että Kymenlaaksosta puuttui paikallinen radiokanava.

Vuonna 2018 perustettu Radio Kaakko toimii nyt toista kesää FM-taajuuksilla. Lähetys kuuluu kaikilla Kymenlaakson paikkakunnilla. Lähetyksiä tulee maanantaista perjantaihin. Kesän aikana juonnetut lähetykset alkavat kello 7.30 ja päättyvät kello 17.

Syyskuussa juonnetut lähetykset katkeavat, kun väliaikainen radiolupa päättyy. Loppuvuoden ajan Radio Kaakko toimii nettiradiona verkossa, jossa kuuluu pelkkää musiikkia.

Radio Kaakon lähetyksiä on tehty tänä kesänä Haminasta. Kuvassa Radio Kaakon lähetyspöytä.
Radio Kaakon lähetyksiä on tehty tänä kesänä Haminasta. Kuvassa Radio Kaakon studion näyttö.Antro Valo

Laatua pienellä henkilömäärällä

Ensi vuonna Radio Kaakon toiminta muuttuu, kun sen pitkä radiotoimilupa astuu voimaan. Valtioneuvosto myönsi Radio Kaakolle kymmenen vuoden toimiluvan viime vuonna.

Uusi radiolupa tarkoittaa sitä, että paikallisradion toiminta siirtyy kokonaan FM-taajuuksille. Tämä tietää lisätyötä muun muassa sisältöjen suunnittelussa. Ohjelmapäällikkö Niemelän mukaan kanavan tavoitteena on kehittää muun muassa paikallista kulttuuria ja urheilua käsitteleviä erikoisohjelmia.

– Ainakin pyrimme siihen, että muuttaisimme ohjelmiamme viikottain ilmestyviksi makasiineiksi. Tarkoitus on saada kaupallistettua näitä tasaisesti ilmestyviä ohjelmia. Pienillä kuluilla mennään jatkossakin. Meidän ainoa rahoituksemme on mainosraha ja siihen pitää ohjelmien niveytyä, Niemelä sanoo.

Suomen kaupallisten radioiden edunvalvonta- ja markkinointiliitto Radiomedian toimitusjohtaja Stefan Möller ajattelee, että pienen paikallisradionkin on mahdollista erottua massasta. Hänen mukaansa tekijöiden määrää ei pidä liikaa tuijottaa.

– Radiohan on illuusioväline. Ei tiedetä kuinka isoilla tai pienillä resursseilla sitä tehdään. Ainoastaan kiinnostaa se, että mitä sieltä tuutista tulee. Oikein suunniteltuna ja tehtynä laadun tekeminen ei vaadi isoa henkilömäärää, Möller sanoo.

Radio Kaakossa työskentelee tällä hetkellä kolme juontajaa ja yksi tekniikkavastaava. Ohjelmapäällikkö Jalle Niemelän mukaan uusien tekijöiden tarvetta seurataan vielä.

Radio Kaakon ohjelmapäällikkö Jalle Niemelä.
Jalle Niemelä toimii Radio Kaakon ohjelmapäällikkönä.Antro Valo

Monimediaisuus kaikkien tavoite

Paikallisradioiden toiminta on alkanut kiinnostaa perinteisissä mediataloissa.

Sanomalehtien hakeutuminen radiopuolelle ei yllätä Radiomedian toimitusjohtaja Stefan Mölleriä. Hän pitää sitä ennemminkin loogisena.

– Se on vähän sama kuin, että pitää olla netissä. Internet on yksi jakelukanava, jos et ole siellä mediatalona, et ole olemassa.

Möller uskoo, että sanomalehtien motivaatio radiotoiminnan aloittamiseen on tiivistää suhdetta kuluttajiin sillä alueella, jossa he toimivat.

– En usko, että lähtökohtana olisi se, että sanomalehdet lähtisivät kampittamaan olemassa olevia kanavia, vaan laajentamaan omaa toimintaansa ja tyydyttämään kuluttajakuntaansa.

Yrityskaupoilla toimintaansa kasvattanut mediatalo Keskisuomalainen ei ole toistaiseksi kiinnostunut laajentamaan radiotoimintaansa Kymenlaaksoon. Mediatalo on aiemmin saanut pysyvät radiotoimiluvat Helsinkiin, Pirkanmaalle ja Jyväskylään.

– Tällä hetkellä seuraamme kuinka radiotoiminta lähtee käyntiin näillä alueilla. Uusia alueita katsotaan myöhemmin, kertoo Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Keskisuomalainen osti Kymenlaakson suurimmat sanomalehdet Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat tämän vuoden huhtikuussa.

Radio Kaakon ohjelmapäällikkö Jalle Niemelän mukaan tällä hetkellä yhteystyöneuvotteluja ei käydä minkään sanomalehden kanssa.

– Emme tietenkään sulje mitään vaihtoehtoja pois. Kaikki pyrkivät kohti monimediallisuutta, jossa otettaisiin haltuu useampi väline – niin mekin. Tällä hetkellä meidän päätavoitteemme on kehittää omia sisältöjämme.